Jaka karta sieciowa i jaka antena ?

Sieci bezprzewodowe w technologii 2.4 GHz i 5 GHz oraz usługi polskich operatorów WiFi / Wi-Max / HiperLAN, dyskusje o routerach.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
fear-87
Początkujący użytkownik forum

Jaka karta sieciowa i jaka antena ?

Post autor: fear-87 »

Witam. Mieszkam blisko uniwersytetu, właściwe to po drugiej stronie ulicy jest tam dostępny darmowy internet. Moja karta w laptopie łape ta sieć lecz nie zawsze i jest bardzo niestabilna. Internet jest dość szybki więc zależałoby mi na jak najlepszym zasięgu. W okolicy jest jeszcze sporo darmowych sieci. Chciałbym kupic dobrą kartę sieciowa usb i jakąś dobrą antenę, myslałem o panelowej. Nie chodzi mi o najtańsze rozwiązanie, ale w granicach rozsądku ;) Głównie zależy mi na skuteczności. Nie jestem ekspertem w tej dziedzinie więc pytam o radę co kupić.

Pozdrawiam Wszystkich Paweł

[ Komentarz dodany przez: wojteks: 2010-01-11, 05:19 ]
Korekta ortografii!
Ostatnio zmieniony 2010-01-11, 05:19 przez fear-87, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
sp6huk
Guru bezprzewodowy

Re: Jaka karta sieciowa i jaka antena ?

Post autor: sp6huk »

Zapewne są to Hot-spoty działające w 2.4 GHz. A więc mogę Ci polecić kartę sieciową Edimax EW-7711 USN i do tego antenkę np. Elboxrf 14 dBi, albo nawet TetraAnt 8 dBi wystarczy jeżeli stacja bazowa znajduje się po drugiej stronie ulicy ;) . Powiedz jak daleko masz do tej stacji bazowej, i czy antena znajduje się na zewnątrz budynku ? Jak długi kabel potrzebujesz do połączenia Karty WiFi z anteną ? Powiem Ci, że lepszym rozwiązaniem zamiast karty byłby router, sprawdziłby się dużo lepiej, i tylko 20 zł drożej. Chociażby TP-LINK TL-WR543G.
fear-87

Rozglądałem się i nigdzie nie widzę żadnej anteny ;) Z tego co wiem, to pracownicy uniwersytetu mają karty sieciowe z antenkami ;) tylko tyle wiem. Generalnie chodzi chyba o to, żeby pracownicy i studenci mieli dostęp do sieci bezprzewodowej w budynku uniwersytetu. Transfery tej sieci są całkiem przyzwoite zadrzało się bowiem nawet 600kilo ,ale jest strasznie niestabilna i naprawdę trzeba się nieźle nakombinowac żeby się połączyć, każdy ruch laptopem wiąże się z rozłączeniem. Transfer spada i rośnie zasięg w porywach sięga dwóch kresek ;) Z tą siecią to dziwna sprawa, kiedyś znajoma była na uczelni z laptopem i jej laptop nie potrałił znaleźć właśnie tej sieci. Jakiś czas temu mieli jakieś problemy i wyskakiwała strona sygnowana uniwersytetem, tylko na tej podstawie sądzę, że ta sieć właśnie ztamtąd pochodzi. W okolicy jest sporo hot spotów ponieważ jest to centrum miasta, ale ta sieć jest chyba najszybsza. Dodam, że mieszkam na 3 piętrze. Odległość, jaka dzieli mnie do uczelni to jakieś 40 może 50 metrów. Laptopa traktuję jak komputer stacjonarny wiec znajduje się on na biurku przy oknie, właśnie w stronę uniwersytetu. Jest to Compal JFL90, a karta sieciowa to jakiś intel. Kabel o długości metra by mi wystarczył, chyba że konieczne jest zamontowanie anteny na zewnątrz, wtedy mogę ją umiejscowić na balkonie i potrzebowałbym jakieś 3 albo 4 metry kabla. Myślałem nad karta sieciową usb, ale skoro router jest lepszym rozwiazaniem, to rozważę jego zakup, wkońcu w przyszłośći zawsze może się przydać do czegoś innego ;)
Awatar użytkownika
sp6huk
Guru bezprzewodowy

A powiedz jak wygląda sytuacja jak wyjdziesz z laptopem na balkon, lub też blisko budynku uniwersytetu. Też rozłącza ? Sprawdź to, bo może być to też wina tego "Hot-Spota" a nie wyłącznie słabego sygnału. Ale oczywiście zakup routera + anteny rozwiązałby twój problem chociaż w połowie. Dobrze by było jak dowiedziałbyś się, gdzie znajduje się antena od tego "Hot-Spota" ;)
fear-87

Rozejrzałem się lepiej i zauważyłem antenę panelowa na budynku uniwersytetu jest ona skierowana w stronę najwyższego budynku w okolicy na którym jest masę anten ;) Jest to raczej antena odbiorcza. Sygnał który ja łapie pochodzi chyba z routera uczelnianego nazwa sieci to "Wirless G router". Może być tak że ta antena należy również do budynku sąsiedniego ponieważ kabel raczej pociągnięty jest w jego stronę ;) Zasięg jest lepszy przy oknie i na balkonie co nie idzie w parze z możliwością podłączenia się do sieci.
Awatar użytkownika
sp6huk
Guru bezprzewodowy

fear-87 pisze:nazwa sieci to "Wirless G router". Może być tak że ta antena należy również do budynku sąsiedniego ponieważ kabel raczej pociągnięty jest w jego stronę ;)
Jeżeli SSID ma taką nazwę, jak podałeś to wątpię, że jest to punkt dostępowy z uniwersytetu. Najprawdopodobniej jest to sieć prywatna, z której zgodnie z prawem korzystać nie wolno, bez zgody właściciela :]
fear-87

Mimo wszystko wydaje mi się że jest to sieć z uniwersytetu. Jeżeli była by prywatna to dlaczego wyskakiwała by strona mówiąca o blokowaniu z powodu wysyłania dużej ilości poczty przez pracowników uczelni i jakiś przeciążeniach.
Awatar użytkownika
sp6huk
Guru bezprzewodowy

fear-87 pisze:Jeżeli była by prywatna to dlaczego wyskakiwała by strona mówiąca o blokowaniu z powodu wysyłania dużej ilości poczty przez pracowników uczelni i jakiś przeciążeniach.
Jeżeli jest taka sytuacja, to daj screeny z ekranu, muszę sam to zobaczyć :]
fear-87

Teraz chyba nie mają tego problemu więc ta strona już się nie pojawia.
Awatar użytkownika
sp6huk
Guru bezprzewodowy

Wejdź na www.mojeip.net i podaj mi IP, które uzyskujesz łącząc się z siecią.

[ Dodano: 2010-01-11, 19:53 ]
Ok, dzięki za przesłanie IP, nie chciałeś go ujawniać i :ok: Mogę Ci powiedzieć, że spokojnie możesz łączyć się z tym punktem dostępowym, bo sprawdziłem to i należy on do uniwersytetu im. Adama Mickiewicza w Poznaniu.
fear-87

Ok skoro juz stało się wiarygodne to co pisze to może doradzisz co zrobić żeby korzystać z tej sieci jak najwydajniej ;) Co mam kupić i jak to wszystko poustawiać, nie jestem w tym ekspertem dlatego właśnie tutaj szukam rady.
Awatar użytkownika
sp6huk
Guru bezprzewodowy

Wiesz co, szczerze Ci powiem, że nie opłaca się w twojej sytuacji kupować TP-LINK-a i anteny. Lepszym rozwiązaniem byłby zakup Ubiquiti NanoStation 2 Loco. Jest to zintegrowana antena wraz z modułem radiowym tzw. "outdoor". W ten sposób wyeliminujesz stratę sygnału na kablu koncentrycznym, jaka by wynikła we wcześniej polecanym zestawie. Ten zestaw podłączasz sobie za pomocą skrętki, gdzie długość kabla może wynosić aż 100 metów ;) Więc lepszym, i łatwiejszym dla Ciebie rozwiązaniem jest zakup NS2 Loco. Do tego dokupujesz kilka metrów skrętki (tyle ile Ci potrzeba) np. TAKA skrętka, do tego potrzeba Ci 4 wtyki RJ-45, zaciskarkę do RJ-tek, i jakiś uchwyt do tej antenki.

Oczywiście to wszystko możesz kupić w innym sklepie, ja tylko chciałem Ci pokazać jak to wszystko wygląda ;)
fear-87

Dzięki za pomoc. Tak tylko zapytam wiem że Ty tutaj jesteś ekspertem, ale ta antena nie jest za słaba ? Mam jeszcze jedno pytanie, mianowicie jak ustawić antenę. Zwyczajnie w stronę uczelni czy kombinować z różnymi ustawieniami. Antena kierunkowa powinna chyba być skierowana w jakiś punkt ;)
Awatar użytkownika
sp6huk
Guru bezprzewodowy

fear-87 pisze: Tak tylko zapytam wiem że Ty tutaj jesteś ekspertem, ale ta antena nie jest za słaba ?
Mówiłeś, że stacja bazowa znajduje się na budynku uniwersytetu, tak ? I jest on po drugie stronie ulicy ? Jak daleko ? Jak do 500 metrów, to będzie spokojnie działać, tylko najważniejsze, aby antena od tego punktu dostępowego miała charakter dookolny, a w przypadku charakteru kierunkowego, była wycelowana w twoim kierunku. Zorientuj się jeszcze co do tej anteny, na stacji bazowej ;)
fear-87 pisze:Zwyczajnie w stronę uczelni czy kombinować z różnymi ustawieniami.
W tą stronę, gdzie znajduje się antena "nadawcza".
fear-87

Dzięki za pomoc w takim razię kupie to co radzisz ;)
ODPOWIEDZ