Antena kierunkowa do Huawei e169
Moderator: Moderatorzy
-
- Specjalista bezprzewodowy-junior
Antena kierunkowa do Huawei e169
Witam.
Mam zamiar kupić antenę do modemu Huawei e 169. Mieszkam gdzieś 10 km od BTSa a teren jest lesisty. Jaką polecacie ?
Mam zamiar kupić antenę do modemu Huawei e 169. Mieszkam gdzieś 10 km od BTSa a teren jest lesisty. Jaką polecacie ?
- sp6huk
- Guru bezprzewodowy
Re: Antena kierunkowa do Huawei e169
Mogę polecić Ci antenę od Bestpartnera, lub też Cybertech-a ale nie mogę Ci zagwarantować, że złapiesz UMTS przez gęste lasy. Powiedz czy obecnie łapiesz zasięg 3G, rozumiem, że chodzi o Play'a.
-
Tak obecnie mam 3 na 5 kresek zasięgu.sp6huk pisze:obecnie łapiesz zasięg 3G
Tak.sp6huk pisze:rozumiem, że chodzi o Play'a.
Mam jeszcze jedno pytanie, gdyż przy niektórych antenach napisany jest zasięg 20 km, a przy innych np. 10km. Czy to ma jakieś znaczenie?
- sp6huk
- Guru bezprzewodowy
Lepiej podaj moc sygnału w jednostce dBm za pomocą Top NetInfo, bo 3 kreski to za wiele nie mówi. Jakie masz transfery ? Ping ?,krystian93p pisze:Tak obecnie mam 3 na 5 kresek zasięgu.
Nie sugeruj się tym to jest marketingowy kit, zapewne są to jakieś specyfiki z allegrokrystian93p pisze:Mam jeszcze jedno pytanie, gdyż przy niektórych antenach napisany jest zasięg 20 km, a przy innych np. 10km. Czy to ma jakieś znaczenie?
![:]](./images/smilies/splash.gif)
-
- sp6huk
- Guru bezprzewodowy
Rzeczywiście przyda się antena zewnętrzna. Jak będziesz kupował antenę, to kup ze złączem FME, do tego potrzebny Ci będzie kontektor, np. TAKI.krystian93p pisze:-107dBm.
- Tomek7
- Stary wyga bezprzewodowy
Witam, krystian93p ja jak bym miał taką sytuację to bym anteny nie kupował bo więcej i tak nie osiągniesz ping i transfery są jak najbardziej ok
.Chyba że ci połączenie się zawiesza często...

- sp6huk
- Guru bezprzewodowy
Niby dlaczego ? Sygnał -107 dBm to tragizmTomek7 pisze: ja jak bym miał taką sytuację to bym anteny nie kupował
![:]](./images/smilies/splash.gif)
Ping nie jest zły, ale transfer jest nie najlepszy. Możliwe, że to wina obciążenia stacji bazowej, ale aby się o tym przekonać sprawdź, w godzinach nocnych ~2:00 jaki masz transfer.Tomek7 pisze:ping i transfery są jak najbardziej ok
- Tomek7
- Stary wyga bezprzewodowy
O kurde źle spojrzałem,myślałem że download był 1,2Mb/s
.W takim wypadku można brać antenkę.

-
- Stały użytkownik forum
A jaką antenę (kierunkową , przenośną/mobilną) byście polecili do netu komórkowego HSPA ? Do anten panelowych nie bardzo widziałem jakieś statywy by można by ją jakoś postawić, gdy jest się gdzieś w lesie, na plaży, na stadionie (głównie stadion
) itp. A anteny typu tyczka (na magnes) mają chyba złą opinię.
Najchętniej bym kupił antenę panelową + jakiś mały statyw

Najchętniej bym kupił antenę panelową + jakiś mały statyw
- Cari
A daleko masz do tego BT tak mniej wiecej ?
i czy bez anteny z HSPA sie polaczysz ? 

-
- Stały użytkownik forum
Ok 500 metrów: Kluczbork, Sportowa (link). Według mapy na stronie Play http://internet.playmobile.pl/maps/ zasięg jest "pół na pół"
Na mapie Orange wyglądało to podobnie, ale gdzieś zgubiłem adres ich nowej mapki.
Na razie mam tylko playonline, ale jeżeli będę mieć problemy z zasięgiem to wezmę Orange lub Plus.
Na przełomie stycznie lutego będę mieć parę wyjazdów ale tylko w Kluczborku według mapy zasięg jest na granicy.
Pozostałe miejsca gdzie chce jechać są w pełni w zasięgu (według mapy)
Wszystkie to obiekty otwarte, ale w niedalekiej przyszłości net mobilny będzie mi też potrzebny w zamkniętych obiektach (hale).
PS. Mam Huawei E176
Na mapie Orange wyglądało to podobnie, ale gdzieś zgubiłem adres ich nowej mapki.
Na razie mam tylko playonline, ale jeżeli będę mieć problemy z zasięgiem to wezmę Orange lub Plus.
Na przełomie stycznie lutego będę mieć parę wyjazdów ale tylko w Kluczborku według mapy zasięg jest na granicy.
Pozostałe miejsca gdzie chce jechać są w pełni w zasięgu (według mapy)
Wszystkie to obiekty otwarte, ale w niedalekiej przyszłości net mobilny będzie mi też potrzebny w zamkniętych obiektach (hale).
PS. Mam Huawei E176