Problem z Modemem iPlus Huawei

Kwestie techniczne, konfiguracja i rozwiązywanie problemów z modemami GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA).

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Arkoth
Początkujący użytkownik forum

Problem z Modemem iPlus Huawei

Post autor: Arkoth »

Mam taki problem. Wieczorem modem łączył się z internetem tak samo jak przez ostatnie prawie 2 lata. Niestety rano... zastrajkował i wyskakuje błąd. Zasięg nadal jest pokazywany, niebieska dioda miga. Wyskakuje (chyba) jakiś błąd systemowy, w tej chwili nie pamiętam liczby, bo jestem poza domem, ale z tego co pamiętam chyba 86 (na pewno nie trzy-cyfrowy). W biurze obsługi klienta "doradzili" sprawdzenie na innym komputerze, to też chyba uczynię, ale może ktoś spotkał się z podobnym problemem?

Dzięki z góry za odpowiedź.
Awatar użytkownika
Jaco
Mistrz bezprzewodowy - moderator

Re: Problem z Modemem iPlus Huawei

Post autor: Jaco »

Może wypróbuj ten program <a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?t=9557" target="_blank">»Top NetInfo«</a> i sprawdź.
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Post autor: YaHooo »

Oraz radziłbym dla pewności wywalić oprogramowanie jakie Ci dostarczył Plus, a zainstalowanie samych sterowników do modemu.
Pozdrawiam YaHooo :)
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
Chris-Kr
Mistrz bezprzewodowy

Post autor: Chris-Kr »

YaHooo pisze:Oraz radziłbym dla pewności wywalić oprogramowanie jakie Ci dostarczył Plus, a zainstalowanie samych sterowników do modemu.
Wywalać nie ma co, bo ono jeść nie woła ;)
Ja na komputerach mam poinstalowane po kilka menadzerów połączeń i jakoś się nie gryzą, trzeba tylko pilnować, żeby równocześnie nie działały dwa na raz.
Wtedy każdy może sobie wybrać ten, który mu najbardziej pasuje.
A jedyny problem, to mnożenie się ilości połączeń w oknie "Połączenia sieciowe", bo każdy menadżer dokłada swoje połączenie i to dla każdej karty SIM osobne.
Krzysztof
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Post autor: YaHooo »

Chris-Kr pisze:Wywalać nie ma co, bo ono jeść nie woła ;)
Ale iPlus Manager jest delikatnie mówiąc do niczego ;)
Chris-Kr pisze:Ja na komputerach mam poinstalowane po kilka menadzerów połączeń i jakoś się nie gryzą, trzeba tylko pilnować, żeby równocześnie nie działały dwa na raz.
Ja mam podobnie, ale najczęściej używam dial-upa ;)
Pozdrawiam YaHooo :)
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
Chris-Kr
Mistrz bezprzewodowy

Post autor: Chris-Kr »

YaHooo pisze:Ale iPlus Manager jest delikatnie mówiąc do niczego ;)
Całkowicie się z Tobą zgadzam, ale iPlus Managera warto zostawić choćby dla porównania lub ewentualnie po to, żeby mieć możliwość sprawdzić na innym menadżerze, gdyby kiedyś nasz zasadniczy menadżer nie uzyskał połączenia.
Natomiast wracając do problemu autora wątku, to najbardziej prawdopodobna jest awaria BTS-a, chociaż przy tak skąpych informacjach trudno cokolwiek pewnego powiedzieć.
Krzysztof
ODPOWIEDZ