ISP wie jaki mam router - skąd?

Pozostałe kwestie techniczne (sprzętowe i programowe) dotyczące internetu radiowego - np. konfiguracja firewalli, antywirusów, przeglądarek internetowych.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
tomeczek
Początkujący użytkownik forum

ISP wie jaki mam router - skąd?

Post autor: tomeczek »

Ojciec mojej dziewczyny ma neta z kablówki z Multimedii i dostał od nich tego małego Thomsona który tłumaczy neta z kabla koncentrycznego na skrętkę. Od tego thomsona podłączył rj-45 do wan tp-linka i dalej już od tp-linka do laptopa po wifi i lanem do jednego kompa. Działało to kilka miesięcy aż nagle przestało i facet nie znając się kompletnie zadzwonił do multimedii i pyta co jest grane. A pani do niego "a ma pan jakiś router?". On się zawahał bo nie wiedział czy może rozdzielać i odpowiedział "nie, mam tylko tego thomsona co mi daliście" a ona mu na to "a TP-LINK to co?". Szczęście, że nie zrobili problemu z tego, że rozdziela bo ich regulamin tego zabrania bez dodatkowej opłaty.

Skąd ISP wie o routerze i to jeszcze o jego modelu? Czy routery wysyłają także po kablu swoją nazwę nie licząc oczywiście SSID po wifi? Wiem o TTL ale to chyba nie ma związku ze sprawą

I wygląda na to, że gdyby chcieli to wyłapali by każdego tylko im się nie chce.
Awatar użytkownika
sp6huk
Guru bezprzewodowy

Re: ISP wie jaki mam router - skąd?

Post autor: sp6huk »

Po adresie MAC routera da radę sprawdzić producenta, a czasami nawet model. ;)
tomeczek

Czyli wystarczy sklonować MAC z kompa i już ISP routera nie wykryje?
Awatar użytkownika
Blido
Guru bezprzewodowy

Post autor: Blido »

tomeczek pisze:Czyli wystarczy sklonować MAC z kompa i już ISP routera nie wykryje?
Tak. Trzeba było zrobić tak od razu jeżeli wiedziałeś że ich regulamin zabrania używania routerów. W sumie fajna sieć - dodatkowa opłata za używanie routera :rotfl: . Zupełnie jak w osiedlowych czy wiejskich urynetach WiFi.
tomeczek

Blido pisze:Tak. Trzeba było zrobić tak od razu jeżeli wiedziałeś że ich regulamin zabrania używania routerów. W sumie fajna sieć - dodatkowa opłata za używanie routera :rotfl: . Zupełnie jak w osiedlowych czy wiejskich urynetach WiFi.
Rzecz w tym, że sieć tę zrobił ojciec dziewczyny wg instrukcji i on nie miał zielonego pojęcia o tym a ja poznałem ją już po czasie więc ja nie uczestniczyłem w tym. Teraz już MAC sklonowałem ale nie wiem po co skoro już wiedzą ;)

[ Komentarz dodany przez: YaHooo: 2010-01-13, 21:03 ]
Proszę nie cytować wielopoziomowo.
Ostatnio zmieniony 2010-01-13, 21:02 przez tomeczek, łącznie zmieniany 1 raz.
ODPOWIEDZ