mała sieć firmowa i router DrayTek

Dyskusje na temat wyboru sprzętu. Jaki modem, telefon do GPRS/EDGE/UMTS/HSDPA/HSUPA, jaką przejściówkę, kabel do telefonu... itp. mam wybrać?

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
wado
Początkujący użytkownik forum

mała sieć firmowa i router DrayTek

Post autor: wado »

Witam. Mam router DrayTek Vigor2820Vn (WAN,DSL,VPN,VoIP,WiFi,LAN,USB,3G itp.) z uwagi na brak i niechęć do lokalnych dostawców inetenetu i niemożność stałego IP czy PPoE (DDNS) i konfiguracji VPNów pomyślałem o 3G. Z zaprzyjaźnionej ERY wziałem HUAWEI E160 i testuje. Jest całkiem miło i szybko, upload standardowo słaby, no i czas dostępu w milisekundach słabo też. Czy wg Was 3G (HSDPA+) nadaje się jako sieć firmowa 6-8 komputerów? Oczywiście staram się o stałe IP z ERY i sprzęt typu antena też się założy. Jaki modem nalepszy pod USB (z dołączaną anteną zewnętrzną)? A może jest jakiś który mogę podpiąć pod gniazdo WAN (RJ45)?
Awatar użytkownika
sp6huk
Guru bezprzewodowy

Re: mała sieć firmowa i router DrayTek

Post autor: sp6huk »

wado pisze:Mam router DrayTek Vigor2820Vn (WAN,DSL,VPN,VoIP,WiFi,LAN,USB,3G itp.)
Czyli konkretny sprzęt :ok:,
wado pisze:z uwagi na brak i niechęć do lokalnych dostawców inetenetu
A internet DSL ? WiMAX ? Gdzie konkretnie chcesz korzystać z usługi ? Podaj miejscowość, oraz ulicę,
wado pisze:Z zaprzyjaźnionej ERY wziałem HUAWEI E160 i testuje.
W twoim przypadku, lepiej sprawdziłby się jakiś lepszy modem, chociażby od Sierra Wireless,
wado pisze:Jest całkiem miło i szybko
Jakie masz transfery ?,
wado pisze:upload standardowo słaby
Nic dziwnego, w Huawei E160 Upload jest do 384 kb/s :],
wado pisze:no i czas dostępu w milisekundach słabo też
No to tym bardziej, internet mobilny nie nadaje się do podziału na kilka komputerów,
wado pisze:Czy wg Was 3G (HSDPA+)
Jakie HSDPA + ? Chyba chciałeś napisać HSDPA, bo taką technologię obsługuje E160. Jest HSPA+, ale do tego musiałbyś kupić np. Sierra Wireless 307, i node B musiałby obsługiwać tą technologię,
wado pisze:nadaje się jako sieć firmowa 6-8 komputerów?
Nie nadaje się do podziału na kilka jednostek, z uwagi na spore opóźnienia, i przepustowość łącza, która zależy od obciążenia stacji bazowej,
wado pisze:sprzęt typu antena też się założy.
I tak to za wiele nie pomoże, poza tym, internet mobilny posiada limity transferu. Największy jaki obecnie jest dostępny w Erze to 16GB, po przetransferowaniu tylu danych, prędkość łącza spada do 16 kb/s, co graniczyło by z cudem, żebyś mógł po limicie transferu przeglądać WWW, na jednym z komputerów, a co dopiero na kilku :]
wado

Dzięki sp6huk. Sprzęt jest konkretny, może nie do wykorzystania od razu, ale przyszłościowy. Niestety wkurzyłem się na "kochane" TPSA (centrum Polski, ścisłe centrum 60.tysięcznego Zgierza) - nie ma możliwości technicznych na przeniesienie o 300m zwykłej linii telefonicznej, a już o DSL TP strach pytać! Zresztą kogo? Panią w błękitnej linii ustawionej jako firewall?! A lokalny dostawca chce za stałe IP zbyt dużo kasy (200% ceny DSL TP 2000 za zwykłą radiówkę z IP), może przekonam go do PPoE ale też pewnie łato nie będzie. Innych dostawców typu Netia, Dialog - nie ma. Tzn. są ale po kablach TEPSY. Więc kombinuje "bez kabli", szczególnie kiedy sprzęt na to pozwala. A modem wziąłem na próbę (taki akurat mieli), teoretyczny max co mogę na dziś uzyskać z ERY w tym miejscu to 7,2Mbps. A dlaczego ERA? Bo tam szwagier :) i mam już telefon z numerem stacjonarnym (kiedyś TPSA) od ERY - trzeba było sobie jakoś radzić...
Wniosek pewnie jeden... gadać z TPSA o DSL TP lub chociaż o NEO. Tylko jak i z kim.... ehhh :cry:
Awatar użytkownika
sp6huk
Guru bezprzewodowy

O podziale internetu mobilnego zapomnij. Mówiłem Ci, że takie łącze nie nadaje się do podziału na 6-8 komputerów, chyba, że będziecie na tych komputerach tylko na GG pisać ? :zdziwko:,
Jeżeli mówisz, że na DSL-a nie ma szans, to o wiele lepszym rozwiązaniem było by wzięcie WiMAX'a z Netii. Zgierz jest w zasięgu tej usługi. Wziąłbyś 2 Mb/s i "jako tako" by to działało. Pingi na WiMAX'ie są w granicach 60-70 ms, i nie ma limitu transferu. Pozostaje jeszcze opcja, dogadania się z lokalnym providerem, ile ten provider żąda od Ciebie pieniędzy za stały adres IP ?
wado

80+22%VAT za Internet + 200+22%VAT za IP czyli razem jakies 340zł brutto - szczerze to nie wiem jakie są stawki... ale wydaje mi się że dużo!
WiMax... hmmm - OK spróbuje do NETII, dzięki
Z ostatniej chwili... sprawdziłem na stronie NETII i "nie ma możliwości zaproponowania jakiejkolwiek usługi na tym adresie"... chociaż wg mapy WiMAX sięga
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Post autor: ja.michal »

wado pisze:Z ostatniej chwili... sprawdziłem na stronie NETII i "nie ma możliwości zaproponowania jakiejkolwiek usługi na tym adresie"... chociaż wg mapy WiMAX sięga
Zadzwoń do nich lepiej. U mnie mogę tylko na linii TP i w prędkościach TP wg strony a faktycznie jest LLU i pełna oferta Neti.
wado

Netia - nie ma możliwości.
ERA - zaproponowała umowę na 18 m-cy (97,50 netto) z limitem max 20GB, jednozłotówkowy modemem Huawei E1750 (HSPDA: 7,2Mbps down, 5.2 Mbps up) lub E176 (nie wiem co lepsze) + 18,00 netto za stałe IP... czyli koszt 141 zł brutto. Jakieś obniżki jeszcze w drodze negocjacji, przy podpisywaniu umowy.
Hmmm.... sam nie wiem... czas dostępu słaby (w tej chwili bez IP, na Huaweiu E160 i bez anteny zewnętrznej) - ok. 100 ms (obecenie mam radiówką ok. 8-11ms).
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Post autor: Jo_gurt »

wado pisze:w tej chwili bez IP, na Huaweiu E160 i bez anteny zewnętrznej) - ok. 100 ms
Publiczny adres IP nie wpłynie ci na ping.
wado

Panowie, Panie... alarm odwołany!
Dogadałem się z lokalnym dostawcą. Albo chciał mnie naciągnać, albo się przejęzyczył albo głuchy się zacząłem robić na stare lata... :]
Lokalny dostawca proponuje 80zł netto za Internet (2Mbps/256kbps) + 20 zł netto za publiczne IP... a nie 200 zł... czyli zostaje stare na razie!
Dzięki za opinie i pomoc... przynajmniej przegadaliśmy temat i już wiem, że gdyby 3G, to raczej lokalnie lub łącze zapasowe!
Awatar użytkownika
sp6huk
Guru bezprzewodowy

wado pisze: Lokalny dostawca proponuje 80zł netto za Internet (2Mbps/256kbps)
Trochę "skąpy" ten upload jak dla sieci 6-8 komputerów, i módl się, żeby nie działało to na DSL-u :] Powiedz jeszcze do czego wam służy internet w firmie ?
wado

Internet - typowo do pracy. Czyli "duże" strony www, agendy rządowe (mapy geodezyjne on-line), e-maile, jak będzie stałe IP, to pewnie na dokumetach microsoftowych poprzez VPN, raczej nic nie ściągamy, czasem dokumenty pdf, oczywiście czasem w wolnej chwili ogólna rozrywka, czyli radio, muzyka czy filmik z youtube'a.
Upload słaby - standardowo DSLowy... to prawdopodobnie będę również renegocjował w momencie dorzucania stałego IP, bo ciut za wolno, ale da się żyć, jednocześnie jest 4 stanowiska, dochodzące +2, przyszłościowo nastepne +2.
Generalnie całość chodzi przyzwoicie, ale zawsze mogłoby być szybciej... router jest przyszłosciowy... na pewno na razie musze zapomnieć o VoIP...
Awatar użytkownika
Blido
Guru bezprzewodowy

Post autor: Blido »

wado pisze:jak będzie stałe IP, to pewnie na dokumetach microsoftowych poprzez VPN
Zmienne IP to jeszcze nie problem - zawsze można skonfigurować DDNS. Gorzej gdyby IP było prywatne, ale napisałeś że można wykupić publiczne.
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Post autor: Jo_gurt »

Zależy jaki VPN, czasem trzeba wklepać adres a nie domenę.
wado

Blido pisze: Gorzej gdyby IP było prywatne.
No właśnie tak jest! I od tego zaczął sie problem... DDNS wiem, ale trzeba mieć chociaż PPoE...
ODPOWIEDZ