Podział łącza przez d-link DL-524
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
Podział łącza przez d-link DL-524
Witam wszystkich serdecznie.
Mam problem z podziałem łącza radiowego na 2 komputery - jeden Blaszak , drugi lapek po WiFi . Czytając to forum niby są wskazówki jak to zrobić , ale niestety nie mogę sobie z tym poradzić .
Mój dostawca oficjalnie nie pozwala dzielić łącza i zabezpiecza to Mac'iem (mogę korzystać z netu przemiennie ), nieoficjalnie jednak podpowiada że można to zrobić routerem .
Może wyjaśnię jak ja to widzę i robię , a błąd może być czytelniejszy .
RJ-45 z dojściem sygnału włączam do gniazda nr 1 ( próbowałem też do gniazda Wan ,ale też nic to nie dało ) , wyjście do blaszaka do kolejnego gniazda , np nr 2 .
Ustawiam następnie adres statyczny w ruterze IP-10.4.1.10; maska 255.255.255.0 ; Brama 10.4.1.1 ; DNS 10.4.0.1 i Alternatywny DNS 194 (.....)
Wszedłem następnie do zakładki DHPC , tam wpisałem adres MAC mojego blaszaka nacisnąłem Clone i Aply . W oknie DHPC serwer mam Starting IP Server 192.168.0,100 a Ending (...)199 . Mniemałem więc że teraz ustawiam Ip :192.168.0.101 a pozostałe bez zmian czyli maska 255.255.255.0 ; Brama 10.4.1.1 ; DNS 10.4.0.1 i Alternatywny DNS 194 (.....) i powinno hulać , bo widoczny jest mac mojego komputera w routerze a on już sygnał rozmieni ,ale tak różowo nie ma i klapa .
Jak to widzicie , gdzie błąd , a może tym routerem nie da się tak zrobić ?
Dziękuję z góry za pomoc .
Mam problem z podziałem łącza radiowego na 2 komputery - jeden Blaszak , drugi lapek po WiFi . Czytając to forum niby są wskazówki jak to zrobić , ale niestety nie mogę sobie z tym poradzić .
Mój dostawca oficjalnie nie pozwala dzielić łącza i zabezpiecza to Mac'iem (mogę korzystać z netu przemiennie ), nieoficjalnie jednak podpowiada że można to zrobić routerem .
Może wyjaśnię jak ja to widzę i robię , a błąd może być czytelniejszy .
RJ-45 z dojściem sygnału włączam do gniazda nr 1 ( próbowałem też do gniazda Wan ,ale też nic to nie dało ) , wyjście do blaszaka do kolejnego gniazda , np nr 2 .
Ustawiam następnie adres statyczny w ruterze IP-10.4.1.10; maska 255.255.255.0 ; Brama 10.4.1.1 ; DNS 10.4.0.1 i Alternatywny DNS 194 (.....)
Wszedłem następnie do zakładki DHPC , tam wpisałem adres MAC mojego blaszaka nacisnąłem Clone i Aply . W oknie DHPC serwer mam Starting IP Server 192.168.0,100 a Ending (...)199 . Mniemałem więc że teraz ustawiam Ip :192.168.0.101 a pozostałe bez zmian czyli maska 255.255.255.0 ; Brama 10.4.1.1 ; DNS 10.4.0.1 i Alternatywny DNS 194 (.....) i powinno hulać , bo widoczny jest mac mojego komputera w routerze a on już sygnał rozmieni ,ale tak różowo nie ma i klapa .
Jak to widzicie , gdzie błąd , a może tym routerem nie da się tak zrobić ?
Dziękuję z góry za pomoc .
-
- Specjalista bezprzewodowy-senior
Re: Podział łącza przez d-link DL-524
Zacznijmy od początku daj wyniki ipconfig/all w momencie jak masz podłączonego neta, i jak podłączasz się przez router i neta nie ma oraz wynik ping www.wp.pl.
Nie pomagam poza forum.
-
Uświadomiłeś mi przez to , że nie mam aktywnego DHCP , ale jak je włączyć w tym routerze ?
http://naforum.zapodaj.net/b4d5c90118d7.jpg.html
http://naforum.zapodaj.net/878facbb28cd.jpg.html
[ Komentarz dodany przez: YaHooo: 2010-01-14, 22:43 ]
Zamiana obrazków na linki. Takie informacje zamieszczamy w formie tekstowej jak na końcu instrukcji <a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=111136#111136" target="_blank">- IPCONFIG -</a>
http://naforum.zapodaj.net/b4d5c90118d7.jpg.html
http://naforum.zapodaj.net/878facbb28cd.jpg.html
[ Komentarz dodany przez: YaHooo: 2010-01-14, 22:43 ]
Zamiana obrazków na linki. Takie informacje zamieszczamy w formie tekstowej jak na końcu instrukcji <a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=111136#111136" target="_blank">- IPCONFIG -</a>
Ostatnio zmieniony 2010-01-15, 07:45 przez Trewre, łącznie zmieniany 2 razy.
-
- Specjalista bezprzewodowy-senior
No ja nic z tego nie jestem w stanie odczytać. Jeżeli chodzi o DHCP to musisz znaleźć zakładkę DHCP i uaktywnić, niestety nie znam tego modelu, więc nie powiem Ci dokłądnie gdzie to jest. Możesz również wpisać ręcznie wszystkie adresy. Wrzuć tekstowo to co wcześniej napisałem to może coś pomogę.
Nie pomagam poza forum.
- DoMiNo
- Stały użytkownik forum
Trewre, większość robisz dobrze, ale nie do końca.
Po kolei
Druga sprawa. Wpisujesz wszystkie ustawienia adresów IP, maskę, DNS itd do routera (to dobrze), ale pamiętaj że router domyślnie adresuje kompy przez DHCP. W przypadku tego modelu adresy wyglądają tak: 192.168.0.xxx. Tak więc przestaw sobie ustawienia karty sieciowej w kompie na "uzyskaj adres IP automatycznie".
Tak więc do dzieła chłopie. Musi działać. Jak coś to pisz.
Po kolei
Tu się mylisz. Jeśli sklonowałeś Maca z kompa stacjonarnego to dobrze (mam nadzieję, że zapisałeś to ustawienie), ale ten mac jest widoczny tylko na złączu WAN, tak więc przepnij dojście sygnału do portu WAN!!Trewre pisze:powinno hulać , bo widoczny jest mac mojego komputera w routerze a on już sygnał rozmieni
Druga sprawa. Wpisujesz wszystkie ustawienia adresów IP, maskę, DNS itd do routera (to dobrze), ale pamiętaj że router domyślnie adresuje kompy przez DHCP. W przypadku tego modelu adresy wyglądają tak: 192.168.0.xxx. Tak więc przestaw sobie ustawienia karty sieciowej w kompie na "uzyskaj adres IP automatycznie".
Tak więc do dzieła chłopie. Musi działać. Jak coś to pisz.
-
Wszystko się zgadza . Największe problemy wymagają najprostszych rozwiązań .
Wtyk do wejścia WAN i adres automatyczny .
Net hula na dwa .
Dziękuję za pomoc , a szczególnie DoMiNo
Mam jeszcze pytanie co do dzierżawy łącza w routerze . Mam tam wartość 1 tydzień , ale to wyłączyłem i wpisałem adres ręcznie . Zastanawiam się czy ma to być czasem włączone cały czas , a po tygodniu mam to znowu uaktywnić ?
Wtyk do wejścia WAN i adres automatyczny .
Net hula na dwa .
Dziękuję za pomoc , a szczególnie DoMiNo
Mam jeszcze pytanie co do dzierżawy łącza w routerze . Mam tam wartość 1 tydzień , ale to wyłączyłem i wpisałem adres ręcznie . Zastanawiam się czy ma to być czasem włączone cały czas , a po tygodniu mam to znowu uaktywnić ?
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
A po co wyłączyłeś? Jak masz działać na DHCP to działaj na DHCP. Najgorsze co można zrobić to bez sensownych podstaw mieszać swojemu dostawcy w sieci.Trewre pisze:Mam jeszcze pytanie co do dzierżawy łącza w routerze . Mam tam wartość 1 tydzień , ale to wyłączyłem i wpisałem adres ręcznie . Zastanawiam się czy ma to być czasem włączone cały czas , a po tygodniu mam to znowu uaktywnić ?
-
Rozumiem , że muszę jednak włączyć tę dzierżawę łącza ,a ona będzie się automatycznie odnawiać , jak rozumiem .
Bo w sprawie tej dzierżawy jestem daleko .
Bo w sprawie tej dzierżawy jestem daleko .
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
Generalnie to jest czas na jaki dostałeś adres IP. Jednak tak jak mówisz, po upływie tego czasu jeśli urządzenie będzie włączone to autoamtycznie odnowi sobie dzierżawę na kolejny okres. Jeśli nie będzie włączone - dostanie zapewne inny adres (chyba, że jest ustawiony binding MAC-IP).