Witam.
Mam problem i od jakiegoś czasu nie mogę sobie z nim poradzić.
Otóż od mojego ISP otrzymuję:
IP - 10.10.2.x
bramę - 10.10.2.1
2 adresy DNS
MAC
Chciałbym rozdzielić sobie to łącze na kilka komputerów w domu przez wifi w taki sposób:
Antena -> WA500G ---do portu WAN--> WR543G ---poprzez wifi---> 2 kompy.
Napotykam jednak na taki problem, że pomimo tego, że WA500G w trybie AP Client łączy się z siecią bezprzewodową, to za nic nie mogę uzyskać połączenia pomiędzy WA500G, a WR543G (w statystykach portu WAN nie są odbierane żadne pakiety/bajty).
WR543G jest ustawiony w zakładce WAN tak jak powinien, tzn tymi danymi, które dostałem od ISP.
Nie mam możliwości zmienić adres MAC przy WA500G
Czy jest możliwe to, że problem tkwi w "przesłanianiu" MACa przez AP?
Ewentualnie czy ktoś ma jakiś inny pomysł, mógłby podać jakąś ogólną konfigurację (na szybko) dla tych sprzętów + 1 kompa?
W razie czego proszę pytać, na wszystkie pytania odpowiem jak najszybciej ;p
Z góry dziękuję i pozdrawiam,
Scana
EDIT:
Aha i jescze TTL=64
WA500G i WR543G
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
Re: WA500G i WR543G
Tego od operatora nie dostajeszMAC

To może być problem, tak jak mówisz:scana pisze:Nie mam możliwości zmienić adres MAC od WA500G
bo AP będzie maskował swoim MACiem cokolwiek do niego podłączonego.scana pisze:Czy jest możliwe to, że problem tkwi w "przesłanianiu" MACa przez AP?
Zamień miejscami urządzenia (czyli WR543G na tryb Client Router) - powinien mieć możliwość zmiany MACa na WAN (czyli radiu w tym przypadku).scana pisze:Ewentualnie czy ktoś ma jakiś inny pomysł
-
- Początkujący użytkownik forum
Dobra, inaczej - dostałem od ISP kartę sieciową z jakimśtam MAC-iem, , więc po zmianie karty WLAN musiałem w niej zmieniać MACa
. Jest on przypisany do mojego nazwiska, ale dzwoniłem do swojego providera i nie ma problemu ze zmianą tego adresu.
Tak właśnie czułem, że to problem z tym przesłanianiem, bo nie udało mi się też połączyć: komp -> AP -> antena.
Nawet w ustawieniach AP jest napisane, że dla LAN jest jakiś MAC, a dla Wireless (gdzie jest też info, że udało się połączyć z siecią z którą chciałem się połączyć) jest ten sam adres.
Pytanie tylko jeszcze, czy warto wyłączyć DHCP w routerze i wszystko na sztywno ustawiać? Tzn, o ile to w ogóle może być problemem braku w połączeniu.

Tak właśnie czułem, że to problem z tym przesłanianiem, bo nie udało mi się też połączyć: komp -> AP -> antena.
Nawet w ustawieniach AP jest napisane, że dla LAN jest jakiś MAC, a dla Wireless (gdzie jest też info, że udało się połączyć z siecią z którą chciałem się połączyć) jest ten sam adres.
Pytanie tylko jeszcze, czy warto wyłączyć DHCP w routerze i wszystko na sztywno ustawiać? Tzn, o ile to w ogóle może być problemem braku w połączeniu.
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
Raczej nie warto.scana pisze:Pytanie tylko jeszcze, czy warto wyłączyć DHCP w routerze i wszystko na sztywno ustawiać?
Jeśli MAC jest używany tylko do tzw. Static DHCP to mogłoby pomóc, ale jeśli dodatkowo jest Access List zbudowana na MACach to nic nie da. Skłaniałbym się ku drugiemu rozwiązaniu - tzn jest częściej stosowane.scana pisze:Tzn, o ile to w ogóle może być problemem braku w połączeniu.