WA500G i WR543G

Sieci bezprzewodowe w technologii 2.4 GHz i 5 GHz oraz usługi polskich operatorów WiFi / Wi-Max / HiperLAN, dyskusje o routerach.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
scana
Początkujący użytkownik forum

WA500G i WR543G

Post autor: scana »

Witam.

Mam problem i od jakiegoś czasu nie mogę sobie z nim poradzić.

Otóż od mojego ISP otrzymuję:

IP - 10.10.2.x
bramę - 10.10.2.1
2 adresy DNS
MAC

Chciałbym rozdzielić sobie to łącze na kilka komputerów w domu przez wifi w taki sposób:

Antena -> WA500G ---do portu WAN--> WR543G ---poprzez wifi---> 2 kompy.

Napotykam jednak na taki problem, że pomimo tego, że WA500G w trybie AP Client łączy się z siecią bezprzewodową, to za nic nie mogę uzyskać połączenia pomiędzy WA500G, a WR543G (w statystykach portu WAN nie są odbierane żadne pakiety/bajty).

WR543G jest ustawiony w zakładce WAN tak jak powinien, tzn tymi danymi, które dostałem od ISP.
Nie mam możliwości zmienić adres MAC przy WA500G

Czy jest możliwe to, że problem tkwi w "przesłanianiu" MACa przez AP?
Ewentualnie czy ktoś ma jakiś inny pomysł, mógłby podać jakąś ogólną konfigurację (na szybko) dla tych sprzętów + 1 kompa?

W razie czego proszę pytać, na wszystkie pytania odpowiem jak najszybciej ;p

Z góry dziękuję i pozdrawiam,
Scana

EDIT:
Aha i jescze TTL=64
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Re: WA500G i WR543G

Post autor: Jo_gurt »

MAC
Tego od operatora nie dostajesz ;)
scana pisze:Nie mam możliwości zmienić adres MAC od WA500G
To może być problem, tak jak mówisz:
scana pisze:Czy jest możliwe to, że problem tkwi w "przesłanianiu" MACa przez AP?
bo AP będzie maskował swoim MACiem cokolwiek do niego podłączonego.
scana pisze:Ewentualnie czy ktoś ma jakiś inny pomysł
Zamień miejscami urządzenia (czyli WR543G na tryb Client Router) - powinien mieć możliwość zmiany MACa na WAN (czyli radiu w tym przypadku).
scana
Początkujący użytkownik forum

Post autor: scana »

Dobra, inaczej - dostałem od ISP kartę sieciową z jakimśtam MAC-iem, , więc po zmianie karty WLAN musiałem w niej zmieniać MACa ;). Jest on przypisany do mojego nazwiska, ale dzwoniłem do swojego providera i nie ma problemu ze zmianą tego adresu.

Tak właśnie czułem, że to problem z tym przesłanianiem, bo nie udało mi się też połączyć: komp -> AP -> antena.

Nawet w ustawieniach AP jest napisane, że dla LAN jest jakiś MAC, a dla Wireless (gdzie jest też info, że udało się połączyć z siecią z którą chciałem się połączyć) jest ten sam adres.

Pytanie tylko jeszcze, czy warto wyłączyć DHCP w routerze i wszystko na sztywno ustawiać? Tzn, o ile to w ogóle może być problemem braku w połączeniu.
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Post autor: Jo_gurt »

scana pisze:Pytanie tylko jeszcze, czy warto wyłączyć DHCP w routerze i wszystko na sztywno ustawiać?
Raczej nie warto.
scana pisze:Tzn, o ile to w ogóle może być problemem braku w połączeniu.
Jeśli MAC jest używany tylko do tzw. Static DHCP to mogłoby pomóc, ale jeśli dodatkowo jest Access List zbudowana na MACach to nic nie da. Skłaniałbym się ku drugiemu rozwiązaniu - tzn jest częściej stosowane.
ODPOWIEDZ