Witam jestem nowy na forum, sporo czytam na forum i szukam różnych potrzebnych mi rzeczy, jednak ostatnio mam problemy z moją radiówką, a mianowicie:
jakiś czas temu wyjechałem do rodziców na tydzień i przed wyjazdem net normalnie działał, czyli w miarę szybko (radiówka około 950 kilobitów/s) po przyjeździe w niedziele internet prawie w ogóle nie działa, tzn. w dzień tak od 8 rano do godziny 23, to nawet google mają problem, żeby się uruchomić, jedynie nocą internet jakoś tam działa, na początku myślałem, że antena jest oblodzona (bo pewnie jest z racji tego jaką mamy teraz pogodę) i dla tego nie ma internetu, jednak zdziwił mnie fakt, że w nocy działa. Jeśli chodzi o pingi to z wp.pl w nocy jest to w granicach 20,30ms, bez straty, a w dzień jest od 50 w górę, a najczęściej pisze, że przekroczono limit czasu i straty są w granicach 70-100%. Mieszkam w bloku antenę mam na dachu i za bardzo nie mam jak się dostać na dach, żeby ją oczyścić.
Pytanie moje brzmi czy to wina pogody, czy o co chodzi??
P.S. tak jak pisałem w dzień to nawet google mają problem się otworzyć, a w nocy działa ale słabo, dawnload w nocy to około 15-20 kilobajtów/s, gdzie normalnie jest około 120
Problem z radiówką
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
- Blido
- Guru bezprzewodowy
Re: Problem z radiówką
Jeżeli problem występuje tylko w dzień to jest to oznaka przeciążonej sieci. Problem leży więc po stronie dostawcy i powinieneś mu to zgłosić. Może to tylko jakieś okresowe problemy ze sprzętem czy też dosyłem do bazy, ale możliwe też że to po prostu urynet i że żądni zysku podłączyli zbyt dużo użytkowników a teraz sieć nie wyrabia. Niektóre urynety potrafią podłączyć nawet kilkudziesięciu użytkowników do zwykłego DSL-a 6Mb/s licząc na to że wszyscy naraz nie zaczną oglądać YT lub ściągać torrentów.
-
- Początkujący użytkownik forum
ale tak jak pisalem nawet w nocy ten internet dziala slabo. Wczesniej maksymalnie do miesiaca czasu jak sciagalem z rapidshare, to predkosci byly okolo 120 kilobajtów, a teraz w dzien sa to 3, a w nocy 15-20.
- Blido
- Guru bezprzewodowy
Bo pewnie wiele osób robi w nocy kopię zapasową Internetuherayo pisze:ale tak jak pisalem nawet w nocy ten internet dziala slabo.
![:]](./images/smilies/splash.gif)
-
- Użytkownik forum
Sprawdź antenę czy nie jest oblodzona.Ja miałem to samo.