Komunikat operatora sieci
Moderator: Moderatorzy
-
- Stały użytkownik forum
Komunikat operatora sieci
Witam posiadam mala siec bezprzewodowa 2,4 WIFI w mojej miejscowosci, jak zrobic/puscic wiadomosc gdy np. Uzytkownik korzysta z mojego internetu wifi, i przy wejsciu wyswietla mu sie napis np: " Zaplac za internet " czy cos w tym stylu, jak takie cos mam zrobic? Pozdrawiam i z gory thx
- sp6huk
- Guru bezprzewodowy
Re: Komunikat operatora sieci
Przez 2 minuty, znalazłem to
http://freshmeat.net/projects/hellousers/
http://www.beskid.net/~wladek/linux/powiadomienie.html

http://freshmeat.net/projects/hellousers/
http://www.beskid.net/~wladek/linux/powiadomienie.html
- Patryk
- Guru bezprzewodowy
Stawiasz serwer WWW,na nim stronę z komunikatem,a potem w razie czego na routerze przekierowujesz cały ruch na porcie 80 od danego IP klienta na ten serwer.
- wojteks
- *** Administrator ***
Jak masz centralny serwer na linuksie to odpowiednio przekierowujesz pakiety na stronę z komunikatem.razorxdd pisze:jak zrobic/puscic wiadomosc
Tak naprawdę jedyną skuteczną metodą jest odłączenie klienta jak nie ma wpłaty i włączenie na następny dzień po wpłynięciu wpłaty na konto/do kieszeni.
Inna opcja to ograniczenie to 4-8kbps jak nie jest zapłacone czy wyłączenie wszystkich portów poza 80.
Jeszcze inna opcja to z osobami które ciągle zalegają rozwiązać umowę albo żeby płacili z góry.
Uwierz mi że komunikat na nikim nie robi wrażenia.
Nie pomagam na PW!
- sp6huk
- Guru bezprzewodowy
Tak zrobić niestety nie można bo prawo na to nie pozwala, trochę dziwne, ale prawdziwe,wojteks pisze:Tak naprawdę jedyną skuteczną metodą jest odłączenie klienta jak nie ma wpłaty i włączenie na następny dzień po wpłynięciu wpłaty na konto/do kieszeni.
Otóż towojteks pisze:Inna opcja to ograniczenie to 4-8kbps jak nie jest zapłacone czy wyłączenie wszystkich portów poza 80.

-
- Stały użytkownik forum
Chodzi mi o komunikat, ze beda nowe nadajniki, i wzrosnie cena za internet, na chwila obecna nie mam strony, ale jezeli tak, to serwer przeciez kosztuje, wiec odpada, ok dziekuje za odpowowiedzi.
- sp6huk
- Guru bezprzewodowy
Wiem, że jest możliwość uruchomienia takiego skryptu na Mikrotiku, a nie jest to nie wiadomo jak drogi sprzęt.
- Patryk
- Guru bezprzewodowy
Da się to zrobić też na każdym innym Linuxie,także np.na Openwrt
- to jedna linijka w stylu:
lub,jeśli serwer WWW stoi na routerze,to:

Kod: Zaznacz cały
iptables -A PREROUTING -t nat -s IP_klienta -p tcp --dport 80 -j DNAT --to- IP_serwera:nr_portu
Kod: Zaznacz cały
iptables -I PREROUTING -t nat -s IP_klienta -p tcp --dport 80 -j REDIRECT --to-port port_serwera
- wojteks
- *** Administrator ***
Do tego to wystarczy taki PC za 300-500zł.razorxdd pisze:to serwer przeciez kosztuje
Jaki masz główny router? Linux, MikroTik czy co tam jeszcze moze być etherwerx?
przekierowanie musisz zrobić na głównym routerze.
Skoro tu o to pytasz to jesteś bardzo początkującym dostawcą więc raczej trzepak będzie lepszym miejscem na takie pytania.
Nie pomagam na PW!
-
- Stały użytkownik forum
tplink, tylko ze to jest siec wifi, chodzi mi o to ze np, zwykly komunikat np: Dzisiaj bedzie w nocy ciemno, przejdz dalej aby moc korzystac z internetu, i to tyle. Moglby ktos opisac dla zielonego ? Bo nie mam w tym pojecia?
- Blido
- Guru bezprzewodowy
Oj, kolega razorxdd dostarczyłby nie lada rozrywki użytkownikom Trzepakawojteks pisze:Skoro tu o to pytasz to jesteś bardzo początkującym dostawcą więc raczej trzepak będzie lepszym miejscem na takie pytania.

- wojteks
- *** Administrator ***
Daj sobie spokój z siecią, dla kolegów może być za darmo a zarobić to nie niej nie zarobisz. Oczywiście pozostaje problem formalności ZUS/US/UKE które wiążą się z kosztami.razorxdd pisze:tplink,
To racja, nie myślałem że aż taki początkujący jest. Tp-Link za router główny w sieci robi a autor po polsku pisać nie umie ech...Blido pisze:Oj, kolega razorxdd dostarczyłby nie lada rozrywki użytkownikom Trzepaka
Nie pomagam na PW!
- Patryk
- Guru bezprzewodowy
Captive portal - np. chilispot - poszukaj w Google.pl.razorxdd pisze:Dzisiaj bedzie w nocy ciemno, przejdz dalej aby moc korzystac z internetu, i to tyle.
Niestety na żadnym TP-Linku poza TL-WR1043ND z wgranym OpenWRT niczego takiego nie uruchomisz.
[ Dodano: 2010-01-15, 21:06 ]
Tutoriali na ten temat w sieci jest cała moc.razorxdd pisze:Moglby ktos opisac dla zielonego ? Bo nie mam w tym pojecia?
Poza tym np."Sieci Linux - receptury" Carli Schroder (wyd.Helion) - radzę się na początek zaopatrzyć,jeśli poważnie traktujesz swoją działalność i chcesz wyjść poza poziom tp-linków
![:]](./images/smilies/splash.gif)
-
- Stały użytkownik forum
A wiec co musze kupic/zrobic aby miec pozadna siec bezprzewodowa w mojej wsi, max to 1tys. Jakies routery, antenteny, itd?
- wojteks
- *** Administrator ***
Dokładnie to wszystko musisz kupić a wiele zależy od ilości klientów i obszaru (odległości) miejscowości.razorxdd pisze:co musze kupic/zrobic aby miec pozadna siec bezprzewodowa w mojej wsi, max to 1tys. Jakies routery, antenteny, itd?
Co musisz kupić? Powiedzmy jakieś łącze (ale coś lepszego niż DSL od TP SA), jakiś router (PC) na Linuksie/MikroTiku albo etherwerx (na linuksie ale zarządzanie w inny sposób). Jakieś RouterBoard/Alix z MikroTikiem na stacje bazowe (łącza między główną bazą a dalszymi w paśmie 5GHz) a lokalne bazy na powiedzmy 800m do 100m najdalszy klient w 802.11g.
Do tego dobre anteny panelowe (Cyberbajt/Tetra/Cyberteam/Bestpartner/Interline/Dipol) a nie złom z allegro/yagi itp.
Na 1 bazę maksymalnie 6-8 klientów, u klientów AP Client lub AP CLient router z PPPoE w puszce przy antenie, kabla antenowego do 1m a dalej skrętka.
Nie pomagam na PW!
- Blido
- Guru bezprzewodowy
Albo lepiej NanoStation2, którego instalacja wyjdzie niewiele drożej a za to będzie łatwiej, solidniej i estetyczniej: http://www.cyberbajt.pl/produkt/2467/ub ... tion2.htmlwojteks pisze:u klientów AP Client lub AP CLient router z PPPoE w puszce przy antenie, kabla antenowego do 1m a dalej skrętka.
- wojteks
- *** Administrator ***
Masz racje , to nawet lepsze rozwiązanie. Mnie chodziło raczej o to żeby nie było kart WiFi i 10m kabla antenowego.Blido pisze:Albo lepiej NanoStation2
Nie pomagam na PW!
-
- Stały użytkownik forum
A maksymalny koszt tych wszystkich urzadzen , itd? I gdzie kupic/jakie lacze?
- wojteks
- *** Administrator ***
Wejdź na strony sklepów internetowych, masz przecież podane nazwy to zobaczysz sobie ile to kosztuje. Oczywiście wszystko oprogramowanie w Twojej firmie musi być legalne, żadnych "wersji edukacyjnych" czy ulepszonych.razorxdd pisze:maksymalny koszt tych wszystkich urzadzen
Wyszukiwarki internetowe tez coś wyszukają.
Zależy jakich dostawców masz w okolicy TKT, Netia, GTS-Energis, TP czy może Crowley.razorxdd pisze:I gdzie kupic/jakie lacze?
Poczytaj inne fora/strony my tu raczej nie budujemy sieci dla całych miejscowości a co najwyżej na mieszkanie/dom/budynek wielorodzinny/małą firmę.
Nie pomagam na PW!
-
- Stały użytkownik forum
Netia,Multinet oraz TP, jak suzkalem w google to to forum jest tylko pozadne, na innych musze czekac 3 dni na odpowiedz.
- sp6huk
- Guru bezprzewodowy
A może ujawniłbyś swoją miejscowość, to w większym stopniu moglibyśmy Ci pomóc
Jeżeli chodzi o dostawcę łącza to ja polecam ATMANA, tylko możesz mieć problem z dostępnością tej sieci, bo nie jest tak dobrze rozbudowana jak Telekomunikacja Kolejowa.

-
- Stały użytkownik forum
Jest to wies Boczków, powiat Ostrowski gmina Nowe Skalmierzyce Wielkopolska
- sp6huk
- Guru bezprzewodowy
Nie daję głowy, ale ATMAN w Kaliszu też powinien być
Telekomunikacja Kolejowa jest na 100%. Dowiedz się gdzie masz najbliższy węzeł, którejś z sieci. Zapewne będziesz musiał sobie sam dosłać łącze, bo jak miałaby to zrobić operator, to na pewno radiolinią w pasmie koncesjonowanym a to już są dodatkowe koszty.
PS. Na jakim łączu działa teraz twoja sieć
?
Coś Mi się zdaje, że łącze symetryczne to nie dla kolegi, z uwagi na jego cenę.

PS. Na jakim łączu działa teraz twoja sieć

A co ty zdziałasz z takim budżetem ? 1 stację bazową postawiszrazorxdd pisze:max to 1tys.

Coś Mi się zdaje, że łącze symetryczne to nie dla kolegi, z uwagi na jego cenę.
Ciekawe jak wygląda u Ciebie zarządzanie siecią, serwer w sieci to podstawa. Da radę na Mikrotiku, ale to nie to samo co serwer na Linuxie.razorxdd pisze:serwer przeciez kosztuje, wiec odpada
-
- Stały użytkownik forum
To nie jest Kalisz, to jest pare dobrych kilometrow od Kalisza, w tej chwili mam lacze 10MB z sieci MULTINET plus router glowny i 3 accespointy z antenami sektorowymi i dookolnymi, klienci maja panelowki.
[ Dodano: 2010-01-16, 16:14 ]
Klienci na chwile obecna nie nazekaja a wrecz odwrotnie, sa zadowoleni, tylko ze zasieg mam slaby, i nie dostarczam internet na caly obszar wsi, tylko na jej polowe.
[ Dodano: 2010-01-16, 16:14 ]
Klienci na chwile obecna nie nazekaja a wrecz odwrotnie, sa zadowoleni, tylko ze zasieg mam slaby, i nie dostarczam internet na caly obszar wsi, tylko na jej polowe.
- sp6huk
- Guru bezprzewodowy
Ja jestem jak najbardziej świadomy, że to nie jest Kalisz. Ale najbliższy węzeł światłowodowy znajduje się w Kaliszu, nikt do punktu docelowego tanio łącza światłowodem nie dostarczy. A więc proponuję zrobić Ci link radiowy 5GHz np. na Mikrotikach RB433 AH, i Gridach, czy antenach kierunkowychrazorxdd pisze:To nie jest Kalisz