[PROBLEM]HP Compaq nx 7300 + edimax 3g-6200n + HUAWEI E156G

Kwestie techniczne, konfiguracja i rozwiązywanie problemów z modemami GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA).

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
nerd911
Początkujący użytkownik forum

[PROBLEM]HP Compaq nx 7300 + edimax 3g-6200n + HUAWEI E156G

Post autor: nerd911 »

Ostatnio zakupiłem router edimaxa 3G-6200n i mam pewien problem. Otóż w instrukcji pisze, że najlepiej przy konfiguracji używać kabla. Mam kabel, ale jest pewien problem komputer nie widzi, że przez kabel jest coś podłączone. Możliwe, że brakuje mi jakiegoś sterownika po formacie systemu.
Więc wziąłem się połączyłem przez wi-fi wszystko poszło ładnie, wszystkie urządzenia w domu dobrze łapały. Wziąłem zainstalowałem nowe firmware i wszystko diabli wzieli. Zainstalowałem poprzednie, ale już nie miałem ustawień sieciowych. Wziąłem wszystko poustawiałem tak jak było.
Żeby aktywować internet potrzeba płyty z programem, płyta ta nie przewiduje konfiguracji przez wi-fi. Wziąłem uruchomiłem powinno się połączyć z netem, ale zamiast tego wyskakuje konfiguracja kraju i operatora. Pisze tam, że mam wybrać kraj i operatora, a informacje zostaną automatycznie przekazane do routera przez linie ADSL. Nie ma tam żadnego przycisku typu "wyślij". Nic się nie dzieje, a internetu z routera nie ma.
Okienko to nie wyskakiwało za pierwszym razem. Modem działa właśnie z niego korzystam. Kabel też, podłączyłem go do służbowego notebook'a mamy i trybił. Próbowałem z tego notebook'a skonfigurować internet, ale mama nie ma na nim admina i nie trybiło.
Myślę, że gdyby mój notebook widział kabel jakoś by się udało. Więc prosiłbym zarówno o propozycje co do skonfigurowania przez wi-fi i jak zrobić żeby ten notebook widział ten kabel.
PS Szukałem u wujka Google.
PS2 Mam iPlusa.
Awatar użytkownika
krystianb
Guru bezprzewodowy

Re: [PROBLEM]HP Compaq nx 7300 + edimax 3g-6200n + HUAWEI E156G

Post autor: krystianb »

Masz zainstalowaną przewodową kartę sieciową w swoim kompie? W połączeniach sieciowych powinno być sieć lokalna kabel odłączony czy jakoś tak.

Aha przecież z tego służbowego notebooka też możesz router skonfigurować przez przeglądarkę bez potrzeby logowania jako admin. W przeglądarce wpisujesz adres IP routera i już możesz konfigurować. I jak będziesz konfigurować to wrzuć najnowszy soft.
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
nerd911
Początkujący użytkownik forum

Re: [PROBLEM]HP Compaq nx 7300 + edimax 3g-6200n + HUAWEI E156G

Post autor: nerd911 »

hmm udało mi się go skonfigurować, tak jak za pierwszym razem.
Router dobrze chodził w pewnym momencie przerwało i jest tak jak poprzednio, nie łączy i też prosi o kraj, i operatora.

[EDIT]

Znowu dziala po resecie danych. :/
ODPOWIEDZ