Sferia nowa oferta internetu

SubForum obecnych i przyszłych użytkowników internetu w technologii CDMA - Centertel (Orange Freedom PRO), Sferia, Nordisk, Plus (CDMA2000 1xEVDO itd.)

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
sf1
Początkujący użytkownik forum

Re: Sferia nowa oferta internetu

Post autor: sf1 »

Człowieku,
obsługa nie ma Cię w nosie, ale jeżeli widzimy że klient ma jakąś historię zgłoszeń technicznych, które cały czas się powtarzają jedynym rozsądnym rozwiązaniem jest spisanie reklamacji, ponieważ oni konkretnie się wypowiedzą na temat wcześniejszych problemów oraz zazwyczaj dają rozwiązanie - jaki sens miałoby spisanie kolejnego problemu technicznego, który byłby identyczny jak poprzedni, skoro odpowiedź byłaby również taka sama?
al-czerniawski
Specjalista bezprzewodowy-senior

Post autor: al-czerniawski »

lukashi22 pisze:tylko w Grodzisku nie chodzi!!!
Mogę potwierdzić na podstawie zgłoszenia od mojego klienta z okolic Grodziska Mazowieckiego, że padła mu Sferia.
Należy mieć nadzieję, że to czasowa przerwa. W moim wieloletnim doświadczeniu tylko raz miałem, właśnie tej zimy, znaczne pogorszenie się łącza trwające parę dni.
Do głowy mi jednak nie przyszło by pisać
lukashi22 pisze:Sferie mam tam gdzie światło nie dochodzi hahaha.

Odrobinę pokory!
Przekornie dodam, że moje doświadczenie i wielu moich klientów instalujących czasem Sferię jako dodatkowe niezawodne łącze, mimo swoich ograniczeń, pozwala mi uczciwie polecić Sferię.
lukashi22
### BAN ###

SFERIA DO niczego

Post autor: lukashi22 »

Jaka pokora!!!! Czlowieku nikt sie nie interesuje moim problemem!!! Co mi po pismie?! 14-30 dni hahaha a co w tym czasie?! Kafejka internetowa?! Jak by probowali rozwiazac moj problem, to moze bym zrozumial. <CENZURA> Biuro Obslugi nie potrafi powiedziec kiedy zostanie zakonczona modernizacja nadajnika! Nie chca mnie przelaczyc do kogos, kto by sie okreslil, kiedy usuna usterke! od 6 stycznia 2010r nie mam netu dzisiaj jest 16 styczen 2010r. W takim okresie mozna postawic dwa nowe nadajniki! <CENZURA>... glupot! Olewaja sprawe! Ja pokaze SFERI jak im fakturke zaplace, tez wysle im pismo reklamacyjne od 14 do 30 dni z wyjasnieniem, czemu moj chomik podciera tylek ich faktura!!! Teraz ja mam net w iPlusie i mam w <CENZURA> SFERIE!!!
Moj nadajnik jest oki, bo w Pruszkowie chodzi. Place to WYMAGAM!!! To w interesie SFERI powinno lezec, aby usunac problem.
Moi znajomi maja tel. w SFERI nadaja sie do <CENZURA> Znajomy napisal ze przerywa mu rozmowy i ma trzaski, to SFERIA odpisala ze to wina budynku i aby rozmawial z balkonu haha <CENZURA>!
Ostatnio zmieniony 2010-01-16, 14:06 przez lukashi22, łącznie zmieniany 2 razy.
Kowal
al-czerniawski

:gwiazdki:
Coś mi się widzi, że pomyliłeś fora.

Dopiszę odnoszac się do poniższych wypowiedzi.
Tadeusz pisze:A ja rozumiem kolegę lukasihi22. Sam mam bardzo podobny problem. Obsługa
Problemy techniczne i jakość obsługi klienta są zrozumiałe. Sposób ich wyrażnia i próby obrażania współużytkowników forum są, bardzo delikatnie mówiąc, niezrozumiałe. :dobani:
Ostatnio zmieniony 2010-01-17, 14:52 przez al-czerniawski, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Blido
Guru bezprzewodowy

Post autor: Blido »

al-czerniawski pisze:Coś mi się widzi, że pomyliłeś fora.
Niewątpliwie, tak kulturalne i obiektywne posty powinno się pisać na http://żal.pl/
lukashi22
### BAN ###

SFERIA!!! Tragedia

Post autor: lukashi22 »

Mam Sferie i przestrzegam wszystkich przed wiazaniem sie z ta siecia.
Brak internetu od 6 stycznia, Biuro Obslugi umywa rece, nie potrafia odpowiedziec, na zadne pytanie i nie chca polaczyc z kierownictwem. Internet ogolnie zawsze zamulal, w porownaniu z innymi sieciami, dziala tylko na mazowszu, zero zainteresowania i pomocy jak pojawia sie problem.
Wiem ze sa tutaj pracownicy SFERI!!! i beda bronic tej sieci " jak by bylo czego "

POCZYTAJCIE NA NECIE CO LUDZIE WYPISUJA NA TEMAT SFERI!!! TO NIE TYLKO JA MAM Z NIMI PROBLEM!!!
PRZESTRZEGAM WSZYSTKICH PRZED WIAZANIEM SIE Z TA SIECIA TO MEGA LIPA!!!!!!!!!!!!!

[ Dodano: 2010-01-17, 11:50 ]
NIE POMYLILEM Fora!!! umieszcze wszedzie moja opinie na temat SFERI, gdzie sie tylko da!
Po to sa takie strony, aby ostrzegac ludzi co chca brac internet bezprzewodowy.
Tobie odlacze neta, ciekawe czy bys skakal z radosci " Blido " :ok: dostales pewnie umowe na zlecenie ze Sferi, wiec nic wiecej do szczescia Ci juz nie trzeba! :papa:
Kowal
Awatar użytkownika
Jaco
Mistrz bezprzewodowy - moderator

Post autor: Jaco »

lukashi22, znasz regulamin więc daję ci drugi punkt.
prosto.

Post autor: prosto. »

Czesc, mam pewien problem, licze że mi ktos pomoze:)
Kupiłem nowego kompa (win7 itp.) , probowalem zainstalowac z plytki CD stery i program, program poszedl, sterownik natomiast nie, jakis FAIL mi wyskakiwal. Na stronie sferii znalazlem sterowniki i program pod win7, sciagnalem, zainstalowalem, przy wlaczeniu EasyWirless blablabla po wpisaniu hasla i uzytkownika widac tylko: Trwa otwieranie portu... i tak w nieskonczonosc. Co z tym fantem zrobic Panowie? :zdziwko:
sf1

Post autor: sf1 »

prosto. pisze:Czesc, mam pewien problem, licze że mi ktos pomoze:)
Kupiłem nowego kompa (win7 itp.) , probowalem zainstalowac z plytki CD stery i program, program poszedl, sterownik natomiast nie, jakis FAIL mi wyskakiwal. Na stronie sferii znalazlem sterowniki i program pod win7, sciagnalem, zainstalowalem, przy wlaczeniu EasyWirless blablabla po wpisaniu hasla i uzytkownika widac tylko: Trwa otwieranie portu... i tak w nieskonczonosc. Co z tym fantem zrobic Panowie? :zdziwko:
Jeżeli chodzi o ciągły komunikat trwa otwieranie portu, spróbuj jeszcze zainstalować raz sterownik, jeżeli nie pomoże podepnij go po inny USB; natomiast jeżeli to nie pomoże chyba najlepszym i najszybszym sposobem będzie udanie się na Dzielną 58 do serwisu - tam zainstalują bezpłatnie... Niestety nic więcej nie jestem w stanie Ci powiedzieć.
galdor

Post autor: galdor »

mieszkam w Grodzisku Maz mogę potwierdzić kłopoty ze Sferią ale są dwie przyczyny wolnej sferii w G.M. jedna to słaby nadajnik druga to limit moje kłopoty to rzekomo limit 4GB który przekroczyłem tylko zapomniano mi powiedzieć że 4 GB to limit na miesiąc a nie na tydzień i tak uwikłałem się w kiepski net na dwa lata zapomniano mi też powiedzieć że otwierając strony internetowe też mi zżera limit tak dowiedziałem się w dziale obsługi teraz pozostaje albo zwiększyć limit albo męczyć się dalej a najlepsze jest to że mogę wyzerować limit za 45 zł. i znowu będę miał 4 GB aż do następnego razu :cry:
Awatar użytkownika
sp6huk
Guru bezprzewodowy

Post autor: sp6huk »

Sam jesteś sobie kolego winien. Wszystkie informacje są zawarte w regulaminie, więc wystarczyło tylko go przeczytać. A co do otwierania stron, to oczywiste jest, że pobierane są dane, bo przeglądasz zawartość internetu. Krótko mówiąc, czego byś nie robił za pośrednictwem sieci, to i tak dane są pobierane i wysyłane.
Nysmo

Post autor: Nysmo »

Witam
Moja przygoda ze Sferią była taka...
Zamówiłem Internet w Sferii...
Przed tym oczywiście była rozmowa czy do mojego miasta jest zasięg...
Powiedzieli że bez problemu... (W końcu 20km do Warszawy mam)
Przyjechali na drugi dzień...
Z modemem i umową, którą podpisałem po przeczytaniu jej...
Prędkość neta była niezła ponad 220kb/s przy ściąganiu plików... :hyhy:
Lecz po 6dniach prędkość zmalała do niecałych 4kb/s
Dzwoniłem i się dowiedziałem, że usługa Sferii ma limit 4GB na miesiąc...
Zapewniany byłem że Sferia jest bez limitu podczas podpisywania umowy...
Nawet żadnej wzmianki nie było o limicie...
No cóż... Przekroczony miałem limit o 2gb...
Skończył się miesiąc... Zaczynał spadać limit...
Po 16dniach nowego miesiąca zniżył się poniżej 4gb...
Prędkość oszałamiająca była bo aż 30kb/s (Zasięg modemu na full jest)
Aż tak do teraz... Z limitem prędkość neta 3kb/s bez limitu max 30kb/s przy ściąganiu...
Sferie mam od listopada i dziękuje że podpisałem z nimi umowę na rok...
Choć rozwiąże ją pewnie w tym tygodniu lub przyszłym...
Po za tą małą prędkością...
Po 5-10min modem sam się wyłącza... I jakimś cudem po 30sek sam się uruchamia...
Przy tym wiadomo rozłącza mnie...
Po ponownym połączeniu się z netem, znaczy sie nawet nie dochodzi bo wyskakuje "Wrong Model" Czyli zły model...
Dzwoniłem do nich, powiedzieli, że to wina komputera... Zacząłem sprawdzać po sąsiadach nawet w szkole... Wyszło, że ponad 30 komputerów jest uszkodzonych... Według nich...
Co dodać oprócz rozłączającego się modemu i ukrytym limicie...
Może to że nawet GG się rozłączało co kilka sekund... Choć od tygodnia jest dobrze chociaż z tym...

Także odradzam usługi Sferii...
Bo robią tzw kruczki xD
Ukryty Limit
Uszkodzony Modem
Zmywanie klienta na infolini
Bardzo słaba prędkość przy najlepszym zasięgu
Także nie warto takiego neta mieć za 75zł miesięcznie... :klnie:
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Post autor: ja.michal »

W nomenklaturze EU szerokopasmowy internet uznaje się z tego co pamiętam od 116kb/s. Łapiesz się. :hyhy:
alias
Stary wyga bezprzewodowy

Post autor: alias »

ja.michal pisze:W nomenklaturze EU szerokopasmowy internet uznaje się z tego co pamiętam od 116kb/s. Łapiesz się. :hyhy:
To krążący od kilku lat w Polsce mit. W żadnej dyrektywie unijnej nie było nigdy takiego zapisu. Mówiła o tym kiedyś prezes UKE na konferencji Computerworlda.
al-czerniawski

Nysmo pisze:Także odradzam usługi Sferii...
Bo robią tzw kruczki xD
Ukryty Limit
Żałuj, że nie trafiłeś na to forum wcześniej.
Dowiedziałbyś się, że zdarzają się handlowcy sprzedający kota w worku.
Dowiedziałbyś się, że warto wiedzieć co się kupuje i warto czytać to co się podpisuje.
Dowiedziałbyś się, co zrobić by uniknąć niespodzianek z brakiem zasięgu lub jak ten zasięg poprawić.
No i jak szybko się wywinąć z przykrej sytuacji w jaką się sam wpędziłeś.
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

alias, ale ja o dyrektywie i przepisach nie mówię.
Druga spawa to dyrektywa jest kierowana do państwa i bezpośrednio nie obowiązuje.
Rozporządzenie stosuje się bezpośrednio.
alias
Stary wyga bezprzewodowy

Post autor: alias »

Ale co to ma do rzeczy, napisałeś "W nomenklaturze EU szerokopasmowy internet uznaje się z tego co pamiętam od 116kb/s", a nie jest to i nigdy nie było prawdą tylko plotką. I tyle.
aras

Post autor: aras »

Sferia zwieksza tranfery z 1->3 GB/m-c i 4->7GB/m-c za te same pieniądze. Wystarczyło podpisać umowę na czas nieokreślony (po pół roku mozna wypowiedzieć). Po 6 miesiącch mozna zerwać i podpisać nową umowę znów na pół roku (nowy modem, nowe transfery).

Co do transferów limity są do wykorzystania przez miesiąc a potem miesiąc wegetacji do osiągniecia stanu początkowego (w międzyczasie limit powoli się odnawia, ok 100mb na dzień). W taryfie nocnej 12GB, limit odnawia się co tydzień, za 7 dni znów masz 12GB (w międzyczasie powoli wzrasta).

Polecam również sprawdzać http://transfery.sferia.net/charts oraz http://transfery.sferia.net/consumption

Obrazek
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Coś się lekko ruszyło w Sferii.
Wprowadzili tranSFER swobodny 300 MB.
Miesięczna opłata to 15,01 zł (umowa 36 miesięcy) i 18 zł (umowa 24 miesiące). Dodatkowo dzierżawa modemu 1,22 zł miesięcznie.
Po przekroczeniu 300MB jest opłata 1 gr za każde 50kB (czyli 20 gr za 1 MB). Można ustalić sobie limit ile poza 300MB można pojechać (10, 25, 50 i 75 zł).

Tutaj szczegóły: http://sferia.pl/331,567,2108_regulamin ... lania.html

W sumie nie głupie to, ale zasięg jest tylko na terenie Warszawy więc to taki duży HotSpot. :(

Obniżyli też ceny za tranSFER swobodny 1GB i 4GB o 25%.
http://sferia.pl/81,32,nizszy_abonament ... bodny.html

Wprowadzili też tranSFER swobodny 10 GB. Niby jest 10GB miesięcznie, ale faktycznie jest chyba bez limitu. Jak się przekroczy 10GB to od 9.00 do 0.00 chodzi do 64kb/s, a między 0.00 a 9.00 jest do 3,1 Mb/s czyli tyle ile teoretycznie modem może.
Koło 130 zł miesięcznie z dzierżawą.
Tutaj szczegóły: http://sferia.pl/331,480,2109_regulamin ... lania.html

W tych taryfach jest modem AnyDATA ADU-520C.
Awatar użytkownika
krystianb
Guru bezprzewodowy

Post autor: krystianb »

ja.michal pisze:Koło 130 zł miesięcznie z dzierżawą.
Na czas nieokreślony. Na czas określony jest taniej.
ja.michal pisze: ale faktycznie jest chyba bez limitu.
Właśnie jest mały szkopuł, bo z tego co wiem w sferii nie ma okresów rozliczeniowych. Nawet w cenniku jest za ostatnie 30 dni. Więc jeśli w nocy będzie się ciągnąć to w dzień cały czas się będzie miało założony limit. :dobani:
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

No tak. Nie na podziału na noc i dzień jak w plusie.
Co do tych 130 to jakoś nie uważnie czytałem bo nie zauważyłem czy na określony czy nie.
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Wracając do tematu wątku Sferia zmieniła nieco ofertę na dostęp mobilny.
http://sferia.pl/81,promocje.html
Ceny w sumie porównywalne do np. Orange czy Plusa jeśli chodzi o wyższe pakiety. Oczywiście nie wszystkie taryfy.
al-czerniawski

W końcu ubiegłego roku Sferia podniosła klientom limity: z 1 na 3 i z 4 na 7 GB. Miało to być tylko na jakiś czas. Minął jednak czas tej promocji, a limit nie został zmniejszony. Co mnie osobiście bardzo cieszy. Sferia jest ciągle moim najważniejszym łączem. Najwyraźniej konkurencja i być może obserwacje zachowania się klientów były przyczyną takiej decyzji.
Po długim zastoju nowe propozycje są pozytywnymi zmianami. Jednak ceny, mimo faktycznych obniżek, ciągle są wysokie.
Krokiem wstecz jest rezygnacja Sferii z abonamentu nocnego. Szkoda, że na wzór Orange'a nie oferuje nocnego serfowania bez limitów.
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

al-czerniawski, Sferia to w ogóle taka specyficzna mocno sieć. Jakby na nieco innym rynku działała.
al-czerniawski

Istotnie, Sferia jest dość mocno lokalna. Dziś przestała być monopolistą w wielu miejscach. Jednak warta jest brania pod uwagę w miejscach gdzie nie ma nic lepszego. Korzystam z CDMA Sferii i Orange. I są to dla mnie równorzędne jakościowo sieci. W końcu to ta sama technologia. Może z lekką przewagą szybkości transferów Orange. Obie sieci nie sprawiają mi kłopotów jeśli chodzi o stabilność łącza.
Mnożenie się dostawców radiowych powoduje ból głowy wynikający z nadmiaru dobra. ;-)
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

al-czerniawski pisze: Mnożenie się dostawców radiowych powoduje ból głowy wynikający z nadmiaru dobra. ;-)
Pytanie jeszcze jak z jakością.
al-czerniawski

ja.michal pisze:Pytanie jeszcze jak z jakością.
To już są bardzo indywidualne sprawy.
Ale Ci, którzy dotarli do naszego forum powinni sobie poradzić z wyborem najlepszej opcji.
Często niestety trafiają tu dopiero po zawarciu umowy szukając sposobu poprawy jakości zakupionego łącza. :(
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

al-czerniawski pisze: Często niestety trafiają tu dopiero po zawarciu umowy szukając sposobu poprawy jakości zakupionego łącza. :(
Chyba 90% takich spraw mamy. :]
ODPOWIEDZ