problem z modemem GPRS!!
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
problem z modemem GPRS!!
Witam.Jestet calkiem zielonawy w sprawach zwiazanych z mobilnym internetem.Moje pytanie brzmi:Mam laptopa i chcialbym miec w nim mobilny internet.Widzialem na allegro modemy Huawei E156G i niebardzo wiem czy ta karte sim ktora kupuje dajmy na to z Play za 19 zl wkladam jakos do tego modemu i pozniej do laptopa??A gdy chce znowu doladowac konto wkladam karte do telefonu??Prosze sie nie smiac jezeli to pytanie jest glupie:)Z Gory dziekuje
- sp6huk
- Guru bezprzewodowy
Re: problem z modemem GPRS!!
Może zacznijmy od tego, że musisz być w zasięgu sieci macierzystej Play
Z tego co wiem, to jest możliwość doładowania konta, bez przekładania karty do telefonu. Kartę SIM wkładasz do modemu, który obsługuje UMTS, a następnie modem podłączasz do komputera.

- Cari
- Specjalista bezprzewodowy-junior
Jest taka możliwość, ale sprawdz czy Play u ciebie jaki ma zasieg 

- Blido
- Guru bezprzewodowy
Tak właśnie. Kartę SIM wkładasz do modemu, a modem podłączasz do portu USB w komputerze. Oczywiście nie ma różnicy czy jest to laptop czy desktopbialas661 pisze:czy ta karte sim ktora kupuje dajmy na to z Play za 19 zl wkladam jakos do tego modemu i pozniej do laptopa??

Niekoniecznie, większość modemów obsługuje kody USSD, poza tym można też doładować zdalnie.bialas661 pisze:A gdy chce znowu doladowac konto wkladam karte do telefonu?
-
Dzieki wielkie za szybka i fachowa odpowiedz.Mam jeszcze jedno pytanie dotyczace tego doladowania w play.Jezeli doladowuje konto np.za 30zl to czy altomatycznie mam na karcie te 2giga czy dopiero musze jakies kod wysylac??Pozdrawiam
- sp6huk
- Guru bezprzewodowy
Od razu z "automatu" dostajesz bonus w postaci 2GB.bialas661 pisze:Jezeli doladowuje konto np.za 30zl to czy altomatycznie mam na karcie te 2giga czy dopiero musze jakies kod wysylac??Pozdrawiam
-
Co do zasiegu to na mapce w bielsku jest kolor fioletowy i rozowy z przewaga fioletowego .Wiec chyba nie ma problemu
- sp6huk
- Guru bezprzewodowy
Podaj ulicę przy której chcesz korzystać z PlayOnline, to co nie co, Ci powiem. Jeżeli jesteś w zasięgu 3G Play'a (fioletowy) to powinno działać.bialas661 pisze:Co do zasiegu to na mapce w bielsku jest kolor fioletowy i rozowy z przewaga fioletowego .Wiec chyba nie ma problemu
- Patryk
- Guru bezprzewodowy
Tylko pamiętaj,że z zasięgiem wewnątrz budynków bywa kiepsko.bialas661 pisze:Co do zasiegu to na mapce w bielsku jest kolor fioletowy i rozowy z przewaga fioletowego
Wiele lokalizacji P4 w BB to niestety repeatery,z których na dobry sygnał nie ma co liczyć.
Tak,jak już przedmówca pisał - podaj przybliżony adres miejsca,w którym będziesz najczęściej korzystał,to postaramy się coś poradzić.
-
W sumie to chcialbym korzystac z internetu w obrebie calego bielska,wybam tez czesto w Cieszynie.A moze lepiej jest korzystac z innej sieci,nie orientuje sie ktora ma lepszy zasieg i cenowo jest atrakcyjniejsza??A moze lepszą opcją jest mobilny internet na abonament??
- sp6huk
- Guru bezprzewodowy
Oczywiście, że lepiej omijać Play'a, ma on ostatnio "fochy", ale jeżeli internet służy Ci tylko do przeglądania WWW to tragedii być nie powinno, pomijając transfery w tej siecibialas661 pisze:A moze lepiej jest korzystac z innej sieci
![:]](./images/smilies/splash.gif)
PLUS, do tego, możesz korzystać z internetu w każdej z technologii GPRS/EDGE/UMTS/HSDPA, a nie tylko w zasięgu sieci macierzystej jak to jest w przypadku Play'a,bialas661 pisze:orientuje sie ktora ma lepszy zasieg
Atrakcyjniejszej cenowo sieci od Play'a to nie ma, ale jeżeli zdecydowałbyś się wziąć internet mobilny na abonament, to rozważaj oferty Orange oraz Plusa.bialas661 pisze:i cenowo jest atrakcyjniejsza??
-
Ok juz wszystko stalo sie dla mnie jasne:)Jeszcze raz dziekuje za pomoc.Pozdrawiam
[ Dodano: 2010-01-17, 01:48 ]
W sumie to mam jeszcze jedno pytanie
Czy jezeli tą karte sim wloze do telefonu to moge korzystac z internetu na takiej samej zasadzie jak na laptopie??Albo jezeli nie chce korzystac z internetu to czy moge te doladowanie wykorzystac na rozmowy,czy tylko przekladaja sie na transwer??I na koniec.Jak jest z tymi doladowaniami w Play.Czy do wyboru jest tylko doladowanie za 30 i 50 zl??
[ Dodano: 2010-01-17, 01:48 ]
W sumie to mam jeszcze jedno pytanie

- Sundance_kid
- Guru bezprzewodowy
Tak możesz.bialas661 pisze:Czy jezeli tą karte sim wloze do telefonu to moge korzystac z internetu na takiej samej zasadzie jak na laptopie?
W Playu nie.bialas661 pisze:Albo jezeli nie chce korzystac z internetu to czy moge te doladowanie wykorzystac na rozmowy,czy tylko przekladaja sie na transwer??
- Patryk
- Guru bezprzewodowy
Plus - po ostatnich masowych odpaleniach pod względem zasięgu na Podbeskidziu wyprzedził bardzo poważnie konkurencję .bialas661 pisze:A moze lepiej jest korzystac z innej sieci,nie orientuje sie ktora ma lepszy zasieg
Jak jeszcze odpalą Wzgórze 5 w 3G,to już będzie prawie idealnie

Jakość sieci też jest b.dobra,zarówno 3G,jak i 2G,a ptaszki ćwierkają,że do Bielska jako do pierwszego z mniejszych miast trafi HSPA+.
W Cieszynie też jest dobrze,jest także pełne pokrycie 3G na całej drodze S1 aż od BB.
Co do Playa,to w Bielsku działa dość podle,w wielu lokalizacjach - całkowitej tragedii nie ma,ale nie ma też komfortu korzystania z Internetu...w Cieszynie jak jest niestety nie wiem.