problem z modemem GPRS!!

Kwestie techniczne, konfiguracja i rozwiązywanie problemów z modemami GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA).

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
bialas661
Początkujący użytkownik forum

problem z modemem GPRS!!

Post autor: bialas661 »

Witam.Jestet calkiem zielonawy w sprawach zwiazanych z mobilnym internetem.Moje pytanie brzmi:Mam laptopa i chcialbym miec w nim mobilny internet.Widzialem na allegro modemy Huawei E156G i niebardzo wiem czy ta karte sim ktora kupuje dajmy na to z Play za 19 zl wkladam jakos do tego modemu i pozniej do laptopa??A gdy chce znowu doladowac konto wkladam karte do telefonu??Prosze sie nie smiac jezeli to pytanie jest glupie:)Z Gory dziekuje
Awatar użytkownika
sp6huk
Guru bezprzewodowy

Re: problem z modemem GPRS!!

Post autor: sp6huk »

Może zacznijmy od tego, że musisz być w zasięgu sieci macierzystej Play ;) Z tego co wiem, to jest możliwość doładowania konta, bez przekładania karty do telefonu. Kartę SIM wkładasz do modemu, który obsługuje UMTS, a następnie modem podłączasz do komputera.
Awatar użytkownika
Cari
Specjalista bezprzewodowy-junior

Post autor: Cari »

Jest taka możliwość, ale sprawdz czy Play u ciebie jaki ma zasieg ;)
Awatar użytkownika
Blido
Guru bezprzewodowy

Post autor: Blido »

bialas661 pisze:czy ta karte sim ktora kupuje dajmy na to z Play za 19 zl wkladam jakos do tego modemu i pozniej do laptopa??
Tak właśnie. Kartę SIM wkładasz do modemu, a modem podłączasz do portu USB w komputerze. Oczywiście nie ma różnicy czy jest to laptop czy desktop ;)
bialas661 pisze:A gdy chce znowu doladowac konto wkladam karte do telefonu?
Niekoniecznie, większość modemów obsługuje kody USSD, poza tym można też doładować zdalnie.
bialas661

Dzieki wielkie za szybka i fachowa odpowiedz.Mam jeszcze jedno pytanie dotyczace tego doladowania w play.Jezeli doladowuje konto np.za 30zl to czy altomatycznie mam na karcie te 2giga czy dopiero musze jakies kod wysylac??Pozdrawiam
Awatar użytkownika
sp6huk
Guru bezprzewodowy

bialas661 pisze:Jezeli doladowuje konto np.za 30zl to czy altomatycznie mam na karcie te 2giga czy dopiero musze jakies kod wysylac??Pozdrawiam
Od razu z "automatu" dostajesz bonus w postaci 2GB.
bialas661

Co do zasiegu to na mapce w bielsku jest kolor fioletowy i rozowy z przewaga fioletowego .Wiec chyba nie ma problemu
Awatar użytkownika
sp6huk
Guru bezprzewodowy

bialas661 pisze:Co do zasiegu to na mapce w bielsku jest kolor fioletowy i rozowy z przewaga fioletowego .Wiec chyba nie ma problemu
Podaj ulicę przy której chcesz korzystać z PlayOnline, to co nie co, Ci powiem. Jeżeli jesteś w zasięgu 3G Play'a (fioletowy) to powinno działać.
Awatar użytkownika
Patryk
Guru bezprzewodowy

Post autor: Patryk »

bialas661 pisze:Co do zasiegu to na mapce w bielsku jest kolor fioletowy i rozowy z przewaga fioletowego
Tylko pamiętaj,że z zasięgiem wewnątrz budynków bywa kiepsko.
Wiele lokalizacji P4 w BB to niestety repeatery,z których na dobry sygnał nie ma co liczyć.
Tak,jak już przedmówca pisał - podaj przybliżony adres miejsca,w którym będziesz najczęściej korzystał,to postaramy się coś poradzić.
bialas661

W sumie to chcialbym korzystac z internetu w obrebie calego bielska,wybam tez czesto w Cieszynie.A moze lepiej jest korzystac z innej sieci,nie orientuje sie ktora ma lepszy zasieg i cenowo jest atrakcyjniejsza??A moze lepszą opcją jest mobilny internet na abonament??
Awatar użytkownika
sp6huk
Guru bezprzewodowy

bialas661 pisze:A moze lepiej jest korzystac z innej sieci
Oczywiście, że lepiej omijać Play'a, ma on ostatnio "fochy", ale jeżeli internet służy Ci tylko do przeglądania WWW to tragedii być nie powinno, pomijając transfery w tej sieci :],
bialas661 pisze:orientuje sie ktora ma lepszy zasieg
PLUS, do tego, możesz korzystać z internetu w każdej z technologii GPRS/EDGE/UMTS/HSDPA, a nie tylko w zasięgu sieci macierzystej jak to jest w przypadku Play'a,
bialas661 pisze:i cenowo jest atrakcyjniejsza??
Atrakcyjniejszej cenowo sieci od Play'a to nie ma, ale jeżeli zdecydowałbyś się wziąć internet mobilny na abonament, to rozważaj oferty Orange oraz Plusa.
bialas661

Ok juz wszystko stalo sie dla mnie jasne:)Jeszcze raz dziekuje za pomoc.Pozdrawiam

[ Dodano: 2010-01-17, 01:48 ]
W sumie to mam jeszcze jedno pytanie :) Czy jezeli tą karte sim wloze do telefonu to moge korzystac z internetu na takiej samej zasadzie jak na laptopie??Albo jezeli nie chce korzystac z internetu to czy moge te doladowanie wykorzystac na rozmowy,czy tylko przekladaja sie na transwer??I na koniec.Jak jest z tymi doladowaniami w Play.Czy do wyboru jest tylko doladowanie za 30 i 50 zl??
Awatar użytkownika
Sundance_kid
Guru bezprzewodowy

Post autor: Sundance_kid »

bialas661 pisze:Czy jezeli tą karte sim wloze do telefonu to moge korzystac z internetu na takiej samej zasadzie jak na laptopie?
Tak możesz.
bialas661 pisze:Albo jezeli nie chce korzystac z internetu to czy moge te doladowanie wykorzystac na rozmowy,czy tylko przekladaja sie na transwer??
W Playu nie.
Awatar użytkownika
Patryk
Guru bezprzewodowy

Post autor: Patryk »

bialas661 pisze:A moze lepiej jest korzystac z innej sieci,nie orientuje sie ktora ma lepszy zasieg
Plus - po ostatnich masowych odpaleniach pod względem zasięgu na Podbeskidziu wyprzedził bardzo poważnie konkurencję .
Jak jeszcze odpalą Wzgórze 5 w 3G,to już będzie prawie idealnie :ok:
Jakość sieci też jest b.dobra,zarówno 3G,jak i 2G,a ptaszki ćwierkają,że do Bielska jako do pierwszego z mniejszych miast trafi HSPA+.

W Cieszynie też jest dobrze,jest także pełne pokrycie 3G na całej drodze S1 aż od BB.

Co do Playa,to w Bielsku działa dość podle,w wielu lokalizacjach - całkowitej tragedii nie ma,ale nie ma też komfortu korzystania z Internetu...w Cieszynie jak jest niestety nie wiem.
ODPOWIEDZ