LiveBox

Pozostałe kwestie techniczne (sprzętowe i programowe) dotyczące internetu radiowego - np. konfiguracja firewalli, antywirusów, przeglądarek internetowych.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Jarek7
Specjalista bezprzewodowy-junior

LiveBox

Post autor: Jarek7 »

"Livebox to więcej niż bezprzewodowy"
I mam pare pytań związanych z tym internetem..

Jak to wygląda?
Jak wezme na przykład 1mbit/s to taka prędkość bedzie sie cały czas utrzymywać ?
Czy livebox dorównuje wimax'owi ?
Czy są potrzebne jakiekolwiek kable ?
Z czym taki livebox sie laczy ? nadajnik?bts?
Opłaca sie to brać czy nie ?
Jakie sa pingi ?

:)
Awatar użytkownika
Blido
Guru bezprzewodowy

Re: LiveBox

Post autor: Blido »

Jarek7 pisze:Jak to wygląda?
Tak: Obrazek
Jarek7 pisze:Jak wezme na przykład 1mbit/s to taka prędkość bedzie sie cały czas utrzymywać ?
Zależnie od jakości łącza, ale zazwyczaj tak.
Jarek7 pisze:Czy livebox dorównuje wimax'owi ?
Livebox nie ma nic wspólnego z Wimaksem
Jarek7 pisze:Czy są potrzebne jakiekolwiek kable ?
oczywiście, musisz mieć linię telefoniczną aby podłączyć Neostradę :]
Jarek7 pisze:Z czym taki livebox sie laczy ? nadajnik?bts?
To tylko router z modemem ADSL, marnej zresztą jakości. Nie łączy się z żadnym BTS-em. Ma tylko za zadanie rozdzielać Neo bezprzewodowo po WiFi.
Jarek7 pisze:Opłaca sie to brać czy nie ?
Nie, tym bardziej że Liveboxa tylko dzierżawisz, nie należy on do Ciebie. Lepiej kupić własny router.
Jarek7 pisze:Jakie sa pingi ?
W sieci lokalnej po kilka ms, a więc stanowczo za dużo. Reszta zalezy od łącza.
Jarek7

Czyli tak do zwykłego grania onlinie typu CS czy COD to sie nadaje ?
Aktualnie nie posiadam lini telefonicznej..Jak bym chciał przeciagnac kabel do domu od słupa,a do słupa mam ok.65m to jakie są tego koszty?1000zł,40zł..?
Mógł by ktoś mi pokazać na allegro taki router do liveboxa?
Lepszy bedzie livebox czy wimax

:]
Awatar użytkownika
Blido
Guru bezprzewodowy

Post autor: Blido »

Jarek7 pisze:Czyli tak do zwykłego grania onlinie typu CS czy COD to sie nadaje ?
Nie, Livebox ma zbyt duże wahania pingów, przynajmniej po WiFi. Pogoogluj sobie na ten temat to dowiesz się więcej.
Jarek7 pisze:Aktualnie nie posiadam lini telefonicznej..Jak bym chciał przeciagnac kabel do domu od słupa,a do słupa mam ok.65m to jakie są tego koszty?1000zł,40zł..?
Możesz mieć słup nawet na podwórku i nic Ci to nie da. Kabel należy pociągnąć od skrzynki telefonicznej, koszty mogą wynieść nawet kilka tysięcy zł, o ile w ogóle będzie techniczna możliwość.
Jarek7 pisze:Mógł by ktoś mi pokazać na allegro taki router do liveboxa?
Po co Ci router do routera? :]
Jarek7 pisze:Lepszy bedzie livebox czy wimax
Nie ma takiej usługi jak Livebox, to tylko urządzenie. Powinieneś raczej zadać pytanie "Lepsza będzie Neostrada czy WiMax?" Lepsza byłaby Neostrada, ale jak nie ma możliwości podłączenia to najlepszą alternatywą jest WiMax.
Jarek7

Ok,dzieki wielkie :] Jak widzicie jestem zielony w tym temacie ;) Jednak nie będę brał neostrady :]
Dzięki za pomoc:)
Awatar użytkownika
paweliplus
Specjalista bezprzewodowy-senior

Post autor: paweliplus »

Panie , poczytaj troche to się dowiesz a nie taki pytania zadajesz , wystarczyło w google poszukać co to livebox i nie zadawać laickich pytań , ale teraz powiem jak to jest. Chciałem neo wziąść . Ale nie ma jak. Pojechałem , się pytałem , nie mają nawet planów , potem coś pani powiedziała , że mi nie podciągną kabla , bo nie ma takiej możliwości a jak już to koszt powyżej 10 000 zł . Więc wziąłem Iplusa. Więc się tak nie napalaj na te neostrade bardzo i inne oferty na linni Tp , bo może u Ciebie również naliczą takie koszty podciągnięcia . Się zapytaj w tp czy się da i ile many . Ja mam kilka metrów do skrzynki i nie chcieli podłączyć za mniejszą kwotę ...
Radiówka 5 Mb/s
ping ~ 20ms
ODPOWIEDZ