UBIQUITI NanoStation parę pytań

Sieci bezprzewodowe w technologii 2.4 GHz i 5 GHz oraz usługi polskich operatorów WiFi / Wi-Max / HiperLAN, dyskusje o routerach.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
piotr8605
Początkujący użytkownik forum

UBIQUITI NanoStation parę pytań

Post autor: piotr8605 »

Witam. Będę miał możliwość korzystania jako klient z internetu 5GHz. Mam pytania odnośnie sprzętu. Zastanawiam się nad kupnem: UBIQUITI NanoStation M5 lub UBIQUITI NanoStation NS5. Urządzenie M5 ma 2 wyjścia LAN, a urządzenie NS5 ma jedno wyjście LAN i jedno wyjście SMA do podłączenia anteny. Czy pod to wyjście SMA mogę podłączyć jakąś antenę YAGI w celu nadawania WI-FI do domu do laptopa? Czy dla zrobienia WI-FI w domu lepiej kupić urządzenie z 2 wyjściami LAN, wykorzystując jedno do podłączenia kompa stacjonarnego, a drugie w celu podłączenia jakiegoś AP-ka? Jeśli ktoś ma pomysł jak rozwiązać kwestię WI-FI to bardzo proszę o pomoc.
Awatar użytkownika
sp6huk
Guru bezprzewodowy

Re: UBIQUITI NanoStation parę pytań

Post autor: sp6huk »

piotr8605 pisze: Czy pod to wyjście SMA mogę podłączyć jakąś antenę YAGI w celu nadawania WI-FI do domu do laptopa?
Jeżeli pod wejście SMA podłączysz antenę zewnętrzną, to antena zintegrowana automatycznie się wyłącza, a więc zarówno antena wbudowana, jak i zewnętrzna służy jedynie do odbioru sygnału, jeżeli chciałbyś mieć internet bezprzewodowo po domu to musiałbyś kupić router.
piotr8605 pisze:Czy dla zrobienia WI-FI w domu lepiej kupić urządzenie z 2 wyjściami LAN, wykorzystując jedno do podłączenia kompa stacjonarnego, a drugie w celu podłączenia jakiegoś AP-ka?
Nie robi to różnicy jeżeli chcesz mieć w domu router. Od zasilacza PoE Ubiquiti, lecisz sobie skrętką do routerka. Laptop wtedy ma już bezprzewodowo internet, a stacjonarny podłączasz sobie kablem do routera ;)
piotr8605

Mam jeszcze takie pytanie: jedną skrętką mogę podłączyć bezpośrednio do stacjonarnego komputera, aby bezpośrednio było 5GHz, a drugą do routera? Router normalny trzeba na 2.4GHz? Nie będzie wtedy dużej straty po przejściu na 2.4?
Awatar użytkownika
sp6huk
Guru bezprzewodowy

Post autor: sp6huk »

piotr8605 pisze:Mam jeszcze takie pytanie: jedną skrętką mogę podłączyć bezpośrednio do stacjonarnego komputera, aby bezpośrednio było 5GHz, a drugą do routera?
Widzę, że nie wiesz na czym to polega. Na 5GHz będziesz tylko odbierał sygnał od swojego dostawcy internetu, kablem wtedy idziesz do routera, a od routera do kompa kablem i masz taką samą jakość łącza jak na 5 GHz, bo to jest to samo jakbyś podłączył kompa bezpośrednio do Ubiquiti, tylko w tym przypadku po drodze jest jeszcze router.
piotr8605 pisze:Router normalny trzeba na 2.4GHz?
Wątpię abyś miał w laptopie kartę WiFi działającą w 5GHz, więc trzeba kupić router działający na tej częstotliwości,
piotr8605 pisze:Nie będzie wtedy dużej straty po przejściu na 2.4?
Dużej nie będzie, ale z pewnością będzie większa niż byś był bezpośrednio połączony kablem. Jakie będą opóźnienia do routera, to się dowiesz jak zestawisz połączenie pomiędzy routerem a laptopem, zależeć to będzie w głównej mierze od mocy sygnału, oraz standardu w którym będziesz się łączył. A więc jak łączysz się przez WiFi to liczą się opóźnienia pomiędzy Ubiquiti a siecią internet, i dodatkowo opóźnienia pomiędzy laptopem i routerem (mówię tu o przypadku, kiedy będziesz puszczał ping na jakiś serwer).
piotr8605

Dziękuję za pomoc :ok: rozumiem już na czym to polega :D
Awatar użytkownika
morion
Specjalista bezprzewodowy-senior

Post autor: morion »

Nie kupuj M5 jeśli twój dostawca nie używa technologi Airmax... tzn. nadajnik na bazie też musiałby być M5, a raczej mało prawdopodobne żeby ktoś się rozpędził tym temacie... NS5 w zupełności wystarczy.
jutro to dzis... tyle że jutro :)
ODPOWIEDZ