Uciążliwy problem z Airlive wl5460AP

Sieci bezprzewodowe w technologii 2.4 GHz i 5 GHz oraz usługi polskich operatorów WiFi / Wi-Max / HiperLAN, dyskusje o routerach.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
sasiad234
Początkujący użytkownik forum

Uciążliwy problem z Airlive wl5460AP

Post autor: sasiad234 »

Witam, mój problem ciągnie się już od chyba 3-4 miesięcy i nikt nie potrafi mi pomóc albo wprost powiedzieć wyjaśnić jak ustawić AP. Problem polega na tym iż mam sieć z vectry wszystko chodzi ładnie airlive rozsyla sygnał jednak tylko 1 laptop może sie łączy z siecią w danej chwili. Jeżeli połącze sie na 1 lapku to 2 lapek siec widzi ale nie moze sie połączyć, i tak na zmiana jezeli 2 lap ma neta to 1 sie nie potrafi połączyć. Sam już nie wiem jaki tryb ustawić każdy mówi/pisze coś innego jeden mówi ustaw AP drugi mówi ustaw Client. W trybie AP mam dodane mac lapów, Jednak tak jak pisałem wyżej łączy sie tylko jeden lap. W trybie Client lapki nie widza sieci, jakby jej nie było. Nie wiem też jak ustawić DHCP czy na client czy na serwer?

Bardzo bym prosił aby mi ktoś napisał jak to cholerstwo ustawić :) bo juz trace zdrowie na tym sprzęcie.

1 lapek win7, 2/3lapek winVista
Wszystkie mają wbudowane wifi

Z góry dziekuje za pomoc
Awatar użytkownika
morion
Specjalista bezprzewodowy-senior

Re: Uciążliwy problem z Airlive wl5460AP

Post autor: morion »

Zapytaj Vectry ;)))

ps. nie jest to bynajmniej złośliwość z mojej strony...
jutro to dzis... tyle że jutro :)
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Post autor: Jo_gurt »

sasiad234, musisz mieć tryb pracy Gateway, który był z tego co pamiętam w tych sprzętach dodany później. Masz coś takiego? Jeśli nie to spróbuj update firmware.
sasiad234

Jo_gurt pisze:sasiad234, musisz mieć tryb pracy Gateway, który był z tego co pamiętam w tych sprzętach dodany później. Masz coś takiego? Jeśli nie to spróbuj update firmware.
a co do kolegi moriona, myśle ze vectra nie ma pojęcia co to za sprzęt. Gdyby tak mieli wszystkie sprzety znać na pamiec i ich ustawienia to mysle ze zmienili by prace :)

Mam ten tryb, a cos tam ustawiać ?
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Post autor: Jo_gurt »

sasiad234 pisze:a cos tam ustawiać ?
A co jest do ustawienia? :)
sasiad234

Jo_gurt pisze:[...]
A co jest do ustawienia? :)
no z 10 setupów + dhcp? nie wiem czy mam cos zmieniać w tych opcjach np w advence setting czy nie? i DHCP jak ma byc ustawione client czy serwer? czy całkiem to wyłączyć?

Prosze o takie konkretniejsze ustawienia i porady

Włączyłem ten tryb ale net nie działa siec widać połączyć sie chyba da ale 2 laptop i tak sie nie moze połączyć czyli to samo co w trybie AP

[ Komentarz dodany przez: BliSki: 2010-01-18, 17:30 ]
<a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=59341#59341">Panie i Panowie tniemy cytaty!</a>
Ostatnio zmieniony 2010-01-18, 17:30 przez sasiad234, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Post autor: wojteks »

Jakie masz firmware, wgraj najnowsze e18.

Ustaw tryb "Gateway" kabel od Vectry podłącz do gniazda LAN2 które staje się WAN, konfiguruj wszystko przez kabel podłączony do LAN1.

Polecam instrukcję http://www.re-set.pl/data/WL-5460AP_instrukcja.pdf
Nie pomagam na PW!
sasiad234

wojteks pisze:Jakie masz firmware, wgraj najnowsze e18.

Ustaw tryb "Gateway" kabel od Vectry podłącz do gniazda LAN2 które staje się WAN, konfiguruj wszystko przez kabel podłączony do LAN1.

Polecam instrukcję http://www.re-set.pl/data/WL-5460AP_instrukcja.pdf

dzieki, postaram sie to jakos ustawic a zobaczymy jak mi wyjdzie, choć w sumie czytałem tam troche i nadal nie wiem jak ustawić dhcp :D

I w sumie z ciekawosci tez zapytam dlaczego ustawiamy na WAN ? wan ma troche wieksze pole do popisu, a w sumie ja bym chciał tylko w mieszkaniu podzielic neta, moze ktos mi wytłumaczy ?
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Post autor: wojteks »

sasiad234 pisze:I w sumie z ciekawosci tez zapytam dlaczego ustawiamy na WAN
Tak przyjęto nazywać złącze routera od strony sieci dostawcy (bo sieć dostawcy to Wide Area Network) zaś sieć wewnętrzną/lokalną LAN (Local Area Network).

Więc w mieszkaniu będziesz miał LAN.
Nie pomagam na PW!
sasiad234

Witam, wielkie dzieki dla wojteksa poprostu mistrzunio tyle czasu sie męczyłem i w końcu zrobiłem. Naprawde wielkie brawa :ok: pomogło mi w sumie okreslenie tego trybu oraz ta insrtukcja PL, jeszcze raz dzieki.
ODPOWIEDZ