Problem z konfiguracja AP TL WA500G
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
Problem z konfiguracja AP TL WA500G
Witam
Mam problem z konfiguracja AP TL WA500G. Kolega udostępnia mi internet WIFI zabezpieczony kluczem, klucz oczewiście posiadam i internet normalnie mi działa, lecz tylko w połowie sklepu. Tam gdzie mam biurko itp to sygnał niedochodzi. Postanowiłem kupić AP TL WA 500G, i postawić ruter na początku aby przedłużyć sygnał , myślalem ze poradze sobie sam ale niestety <font color="#FF00FF"><b>»»nie mam««</b></font> pojęcia jak to zrobić. Czytałem forum i inne. Może ktoś mi w tym pomóc??
Mam problem z konfiguracja AP TL WA500G. Kolega udostępnia mi internet WIFI zabezpieczony kluczem, klucz oczewiście posiadam i internet normalnie mi działa, lecz tylko w połowie sklepu. Tam gdzie mam biurko itp to sygnał niedochodzi. Postanowiłem kupić AP TL WA 500G, i postawić ruter na początku aby przedłużyć sygnał , myślalem ze poradze sobie sam ale niestety <font color="#FF00FF"><b>»»nie mam««</b></font> pojęcia jak to zrobić. Czytałem forum i inne. Może ktoś mi w tym pomóc??
- wojteks
- *** Administrator ***
Re: Problem z konfiguracja AP TL WA500G
Czy jest w nim najnowsze firmware i tryb pracy "Repeater"?
Nie pomagam na PW!
-
tak jest i tryb pracy Repeater również
- wojteks
- *** Administrator ***
Wybierasz najpierw tryb Client, konfigurujesz Wireless (Site Survey i po wybraniu sieci Connect). Jeżeli w komputerze będziesz miał internet po kablu przez AP to przełaczasz AP w tryb repeater , tak samo Site Survey i wybór sieci, do tego Connect.
Powinno zaskoczyć ale gwarancji nie ma.
Powinno zaskoczyć ale gwarancji nie ma.
Nie pomagam na PW!
-
a czy bede potrzebował do konfiguracji adres mac routera kolegi??
-
- Specjalista bezprzewodowy-senior
Przeważnie jest potrzebny.lukaszisnia pisze:a czy bede potrzebował do konfiguracji adres mac routera kolegi??
Nie pomagam poza forum.
- wojteks
- *** Administrator ***
Nie sprawdzisz to się nie dowiesz. MAC routera bardzo łatwo odczytać, nawet Site Survey często go podaje.lukaszisnia pisze:a czy bede potrzebował do konfiguracji adres mac routera kolegi?
Nie pomagam na PW!
-
dziekuje jutro bede walczył z tym dzieki za odpowiedz
[ Dodano: 2010-01-17, 21:22 ]
a gdzie mam podac klucz do wifi kolegi w ustawieniach??
[ Dodano: 2010-01-17, 22:46 ]
A wiec tak zrobilem tak jak pisaliscie Tryb Client wpisalem ssid i adres mac ( poprzez survey) save, wirles security podalem klucz i ustawilem save i powino działać?? internetu nie wykrywa
[ Dodano: 2010-01-17, 21:22 ]
a gdzie mam podac klucz do wifi kolegi w ustawieniach??
[ Dodano: 2010-01-17, 22:46 ]
A wiec tak zrobilem tak jak pisaliscie Tryb Client wpisalem ssid i adres mac ( poprzez survey) save, wirles security podalem klucz i ustawilem save i powino działać?? internetu nie wykrywa
Ostatnio zmieniony 2010-01-18, 13:55 przez lukaszisnia, łącznie zmieniany 1 raz.
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
W sensie będąc podłączonym kablem do TP-Linka nie masz dostępu do neta, tak?lukaszisnia pisze:internetu nie wykrywa
-
Tak zgadza się, podłączony mam komputer przez kabel do TP Linka i nie działa robiłem j/w adres mac liveboxa, nazwa Said i hasło w dalszej części i nic. Jak odłączę kabel to wyskakuje, że kabel sieciowy odłączony, podłączę- ikonka znika a i neta niema. Mam jeszcze dodatkowo małe urządzenie Napisane jest na nim POE (wtyk do zasilania, POE i LAN) podłączałem też przez to i dalej nic...
- wojteks
- *** Administrator ***
LiveBox musi dopuścić nowy MAC AP (przyciskiem "reg" pod spodem LB") albo właściciel musi go dopisać (z doświadczenia wiem, że lepiej przycisku użyć).lukaszisnia pisze:adres mac liveboxa,
Nie pomagam na PW!
-
Odnalazłem problem przypadkowo, na początku zabawy z konfiguracją wpisałem ręcznie ip, bram itp. w laptopie, A powinno być na automat i Ap również(przynajmniej w moim przypadku) bardzo dziękuje za pomoc:)
-
Witam
Podepnę się pod temat
Również mam WA500G. Podpiąłem go anteny i ustawiłem w tryb APC. W ustawieniach LAN AP zostawiłem adres wewnętrzny -czyli w tym przypadku 192.168.1.254 a w kompie mam ustawione zew IP otrzymane ISP. wszystko działa. Tylko nie wiem jak teraz wejść w ustawienia swojego AP. Nie uśmiecha mi sie resetowanie AP za każdym razem gdy chcę coś w nim ustawić.
Podepnę się pod temat
Również mam WA500G. Podpiąłem go anteny i ustawiłem w tryb APC. W ustawieniach LAN AP zostawiłem adres wewnętrzny -czyli w tym przypadku 192.168.1.254 a w kompie mam ustawione zew IP otrzymane ISP. wszystko działa. Tylko nie wiem jak teraz wejść w ustawienia swojego AP. Nie uśmiecha mi sie resetowanie AP za każdym razem gdy chcę coś w nim ustawić.
Ostatnio zmieniony 2010-01-20, 22:16 przez adams2, łącznie zmieniany 1 raz.
-
Powracam do tematu- po wpisaniu 192.168.1.... nie moge podłączyć sie do strony konfiguracji, musze zresetować a dopiero wtedy moge wejść. Gdzie tkwi problem??
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez lukaszisnia, łącznie zmieniany 1 raz.
-
U mnie to samo, działa, ale aby wejść do ustawień przez www trzeba go zresetować.
-
- Specjalista bezprzewodowy-senior
Jakie Ip masz wpisane w karcie sieciowej?
Nie pomagam poza forum.
-
U mnie jest podobnie.
Przypuszczam, że to dlatego że pole brama w konfiguracji odnosi się do interfejsów wifi i lan jednocześnie(sic!).
Przypuszczam, że:
- jeśli mamy bramę na 0.0.0.0 i jakieś urządzenie wifi podłączone do tp-linka to odpowiedzi idą tylko przez interfejs wifi (nie przez interfejs lan).
- jeśli wpiszemy np 192.168.1.1 to wszystko co pochodzi z wifi leci na lan a repeater nie repetuje.
Na potwierdzenie:
- jeśli odkręcisz antenkę (odłączając tym samym klientów wifi) powinieneś móc połączyć się poprzez lan.
- jeśli ustawisz bramę na adres połączonej kablem do tp-linka karty to interfejs karty otrzyma masę pakietów z powietrza a urządzenia chcące się podłączyć do repetowanego AP rozłączają się po pewnym czasie.
A na marginesie to by znaczyło, że się nie da się mieć jednocześnie możliwości konfiguracji i podłączonych klientów do repeatera (i chyba znaczy, że można reklamować u chinczyków).
( Mój firmware to TL-WA500G_090707 )
Będę jesczce próbował.
Feedback mile widziany.
Przypuszczam, że to dlatego że pole brama w konfiguracji odnosi się do interfejsów wifi i lan jednocześnie(sic!).
Przypuszczam, że:
- jeśli mamy bramę na 0.0.0.0 i jakieś urządzenie wifi podłączone do tp-linka to odpowiedzi idą tylko przez interfejs wifi (nie przez interfejs lan).
- jeśli wpiszemy np 192.168.1.1 to wszystko co pochodzi z wifi leci na lan a repeater nie repetuje.
Na potwierdzenie:
- jeśli odkręcisz antenkę (odłączając tym samym klientów wifi) powinieneś móc połączyć się poprzez lan.
- jeśli ustawisz bramę na adres połączonej kablem do tp-linka karty to interfejs karty otrzyma masę pakietów z powietrza a urządzenia chcące się podłączyć do repetowanego AP rozłączają się po pewnym czasie.
A na marginesie to by znaczyło, że się nie da się mieć jednocześnie możliwości konfiguracji i podłączonych klientów do repeatera (i chyba znaczy, że można reklamować u chinczyków).
( Mój firmware to TL-WA500G_090707 )
Będę jesczce próbował.
Feedback mile widziany.
-
A u mnie jak wybiorę tryb Repeater to po restarcie router nie jest już widoczny przez WiFi