Najczulszy modem USB.

Kwestie techniczne, konfiguracja i rozwiązywanie problemów z modemami GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA).

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Tomisek
Specjalista bezprzewodowy-junior

Najczulszy modem USB.

Post autor: Tomisek »

Witam. Tak sie zastanawiam czy ktos na forum porównywał czułość modemów??? Szukam jakiego najbardziej czułego bez względu na cene( przy tym także jak najlepiej działającego) - bez podłączenia anteny zewnętrznej

Obecnie mam iCOna 401 - jestem na granicy HSDPA - jak na razie pracuje ok- i ma wyjście antenowe - ale TNI pokazuje moc sygnału -97dB do -107dB ( najczęściej ostatnio kole -101-103)
Kupiłem córce icona 431 - niby droższy ( na aledrogo za 250zł) i bez wyjscia na antenę ale jego czułośc anteny w TNI dochodziła nawet do -111db czego 401 nigdy nie miałem

Jak się do tego waszym zdaniem mają modemy sierry 307-309 ( w zasadzie czym sie 7 od 9 różni??) - jak z ich czułością .
Zaznaczam kaska ma mniejsze znaczenie - a antena zewnętrzna z pewnych względów rodzinnych odpada przynajmniej na razie
Awatar użytkownika
marianosum
Stały użytkownik forum

Re: Najczulszy modem USB.

Post autor: marianosum »

Według moich obserwacji i doświadczenia to mógłbym śmiało polecić modem huawei e220 w miejscach gdzie np. huawei e160 pokazywał brak sieci e220 tą sieć wykrywał i utrzymywał b.stabilne połączenie.
zajrzyj na stronę www.polskilotos.pl
Awatar użytkownika
mlody13177
Początkujący użytkownik forum

Post autor: mlody13177 »

Sam mam Huawei E160 i jest bardzo czuły .. Gdy przekręcę go o pare stopni po pewnym czasie traci zasięg. :(
Ale mam antenkę :) Własnoręcznie zrobioną :cfaniak:
Wszystko śmiga zarąbiście . Ale dość często jest zrywane połącznie :(
W TNI Moc Sygnału Wynosi -75dBm , 61% CSQ 19 .. to dużo czy mało ?
A co do tematu to tak jak wyżej ^
Lepszy jest modem Huawei e220 , kumpel go ma i ma zasięg na 5 kresek w każdym miejscu .
Nokia 5130 XpressMusic :)
Chris-Kr
Mistrz bezprzewodowy

Post autor: Chris-Kr »

To jest dosyć ciekawy temat, ale trzeba też pamiętać, że moc sygnału pokazywana przez program nie jest wielkością bezwzględną i całkowicie obiektywną.
Program wyświetla taką moc sygnału, jaką zgłosi mu modem, a modemy mogą mieć różnie ten pomiar sygnału skalibrowany. Tak więc sądzę, że z pełnym zaufaniem do wyświetlanych wartości można porównywać tylko sygnał z modemów tego samego modelu i z tą samą wersja firmware, a ewentualne różnice w wyświetlanej mocy sygnału odbieranego w tych samych warunkach, mogą być spowodowane różną kalibracją.
Krzysztof
Tomisek

Powiem tak - co do Huawei to mam złe doświadczenie z modelem 169. Porażka -szarpanie i zrywanie połączenia. Załamałem sie internetem GSM ;)
Odżyłem prze odpaleniu Icona 401. Odlot - super sprzecik - złego słowa powiedziec nie mozna ;). POjawiają sie jednak nowsze modele. Nowy icon 431 - fakt - mniejszy, ale przynajmniej wskazania w TNI o kilka dB mniejsze- jezeli to nie jest porównywalne to nie wiem jak je porównać ale minusem jest tez to ze ewidetnie sie grzeje czego o 401 modelu powiedziec nie można.

Zastanawiam sie nad sierra 309 ew 307 bo potrzebuje jeszcze jednego modemu - nie wiem dlaczego 7 jest droższa od 9 na stronie welcom???

Jeszcze jedno - dzisiaj znowu biegałem po pokoju i sprawdzałem zasięg - w zasadzie jest jedno najlepsze miejsce - ale i w nimTNI pokazuje raz -97 po kilku dniach -105( w sumie to zasadnicza róznica - od czego to zależy bo siła nadajnika chyba sie nie zmienia)
Awatar użytkownika
Tomek7
Stary wyga bezprzewodowy

Post autor: Tomek7 »

Zgadzam się z Tobą Chris-Kr :ok:
Chris-Kr
Mistrz bezprzewodowy

Post autor: Chris-Kr »

Tomisek pisze:Jeszcze jedno - dzisiaj znowu biegałem po pokoju i sprawdzałem zasięg - w zasadzie jest jedno najlepsze miejsce - ale i w nimTNI pokazuje raz -97 po kilku dniach -105( w sumie to zasadnicza róznica - od czego to zależy bo siła nadajnika chyba sie nie zmienia)
Ale zasięg się zmienia.
Ten efekt nazywa się "oddychaniem komórki": http://pl.wikipedia.org/wiki/Oddychanie_kom%C3%B3rek
Krzysztof
Tomisek

Tak czułem że coś w tym temacie jest ( oddychanie komórek ;) bo od pewnego czasu systematycznie leci mi zasięg, siła sygnału - mierzona przez TNI

Dzisiaj zadzwoniłem do welkoma i ponoć sierra 309 ma lepszą wewnętrzną antenę - cokolwiek to znaczy ;)
ODPOWIEDZ