pobieranie adresu sieciowego - wieczność,
Moderator: Moderatorzy
-
- Użytkownik forum
pobieranie adresu sieciowego - wieczność,
Witam,
Posiadam router mv400 z wifi i jestem zadowolony jeśli chodzi o komputer podpięty kablem ethernet. Do drugiego kompa zakupiłem katre wifi i niestety. Łączy się z netem ale co chwile zrywa połączenie i pojawia się komunikat pobieranie adresu sieciowego.
Znalazłem na forum, że adres można przypisać ręcznie.
Wpisując ręcznie adrs ip 192.168.0.1 we właściwościach TCP, niby stan jest, że "połączono", ale jak w przeglądarce chce otworzyć stronę to wywala że nie znalazło serwera. Próbowałem już różnych adresów ip z końcówkami 0.1 0.2 0.3 itd i nic.
jestem już bezradny, proszę o pomoc i wyrozumiałość.
pozdrawiam cens
Posiadam router mv400 z wifi i jestem zadowolony jeśli chodzi o komputer podpięty kablem ethernet. Do drugiego kompa zakupiłem katre wifi i niestety. Łączy się z netem ale co chwile zrywa połączenie i pojawia się komunikat pobieranie adresu sieciowego.
Znalazłem na forum, że adres można przypisać ręcznie.
Wpisując ręcznie adrs ip 192.168.0.1 we właściwościach TCP, niby stan jest, że "połączono", ale jak w przeglądarce chce otworzyć stronę to wywala że nie znalazło serwera. Próbowałem już różnych adresów ip z końcówkami 0.1 0.2 0.3 itd i nic.
jestem już bezradny, proszę o pomoc i wyrozumiałość.
pozdrawiam cens
Ostatnio zmieniony 2010-01-19, 11:24 przez cens, łącznie zmieniany 1 raz.
I will be back...
- Sundance_kid
- Guru bezprzewodowy
Re: pobieranie adresu sieciowego - wieczność,
GG działa? Moze DNSy ustaw.cens pisze:ale jak w przeglądarce chce otworzyć stronę to wywala że nie znalazło serwera.
-
- Użytkownik forum
sprwadziłem, gg też nie działa jak zrobie reczny ip
Co mogę jeszcze dodać.. martwi mnie też to ( nie wiem czy ma to znaczenie) że mam bardzo słaby zasięg gdyż waha się pomiędzy synał: słaby, bardzo słaby; pomimo że router stoi za ścianą. W telefonie zasięg mam nawet 2 piętra niżej.
Co mogę jeszcze dodać.. martwi mnie też to ( nie wiem czy ma to znaczenie) że mam bardzo słaby zasięg gdyż waha się pomiędzy synał: słaby, bardzo słaby; pomimo że router stoi za ścianą. W telefonie zasięg mam nawet 2 piętra niżej.
I will be back...
- Digitall
- Specjalista bezprzewodowy-junior
Bardzo słaby zasięg ma znaczenie. Prawdopodobnie za dużo utraconych pakietów i link nie działa - kiedyś coś takiego widziałem u znajomych - już przy 30 procentach siły sieć nie działała wcale, stąd też wieczność przy pobieraniu adresu sieciowego z DHCP..
DNSy możesz w komputerze ustawić ręcznie. Podaj adresy DNS np TP (najszybsze w wielu przypadkach), openDNS, googleDNS..
DNSy możesz w komputerze ustawić ręcznie. Podaj adresy DNS np TP (najszybsze w wielu przypadkach), openDNS, googleDNS..
Aktualnie: bez limitu! [6Mbps ADSL] (((WiFi))) [Domowy LAN + (((WiFi)))]
Było: CSD, GPRS, EDGE, CDMA... same limity..
-
- Użytkownik forum
- Digitall
W Google szukać: adresy serwerów DNS, na 3 pozycji będzie fajna stronka z adresami. Czy to takie trudne?
-
- Użytkownik forum
powiem tak, utawiłem ręcznie ip takie jak podałem wcześnie, maskę podsieci, serwer dsn. w dalszym ciąg nie działa. Wygląda to tak jak napisałem wcześniej. Status jet połączone ale nie można odnależć serwera. GG też nie trybi.
I will be back...
- Digitall
Ustawiłeś bramę sieciową (domyślną) na adres routera?
Dla przykładu:
Router ma IP: 192.168.0.1 i przydziela adresy poprzez DHCP w zakresie 192.168.0.2 - 192.168.0.11 (na 10 komputerów).
W komputerze który chcesz podłączyć ręcznie ustawiasz:
IP: 192.168.0.15 (lub inny poza zakresem przydziału DHCP routera)
Maska: 255.255.255.0
Brama domyślna: 192.168.0.1
DNS preferowany: 194.204.159.1
DNS alternatywny: 194.204.152.34
W zaawansowanych dodaj WINS: 192.168.0.1 (adres routera) - OPCJONALNIE - czasem pomaga w niektórych przypadkach.
Jeśli chodzi o Windows 7 w szczególności wyłącz "składniki sieci" (oba wprowadzają zamęt i sieć często nie działa):
- Sterownik We/Wy mapowania z odnajdywaniem topologii.....
- Responder odnajdywania topologii warstwy łącza....
Możesz również spróbować wyłączyć IPv6 całkiem.
Czy ping 192.168.0.1 odpowiada? Tzn. czy ping na adres routera odpowiada? Jaki jest adres routera? Router prawdopodobnie posiada adres 192.168.0.1 lub 192.168.1.1. Komputer który łączy się z routerem MUSI być w zakresie jego adresacji jeśli ustawiony ręcznie. W innym przypadku router nada przez DHCP odpowiednie adresy i przepisze DNS. Nie rozumiem dlaczego nie działa Ci przypisanie przez DHCP skoro po kablu działało. Domyślam się że sygnał może być faktycznie za słaby.
Co to jest za karta sieciowa? Czy router po WiFi szyfruje sygnał? Jak tak to czy jest to WEP czy WPA? Czy karta WiFi obsługuje to szyfrowanie? Czy do karty WiFi jest antenka? Spróbuj przenieść komputer aby poprawić zasięg i zacznij od nowa poprzez automatyczne przypisanie.
I na koniec jak zadziała, a nie masz zabezpieczonej sieci to ją zabezpiecz przez szyfrowanie WPA.
Daj znać co zrobiłeś.
Dla przykładu:
Router ma IP: 192.168.0.1 i przydziela adresy poprzez DHCP w zakresie 192.168.0.2 - 192.168.0.11 (na 10 komputerów).
W komputerze który chcesz podłączyć ręcznie ustawiasz:
IP: 192.168.0.15 (lub inny poza zakresem przydziału DHCP routera)
Maska: 255.255.255.0
Brama domyślna: 192.168.0.1
DNS preferowany: 194.204.159.1
DNS alternatywny: 194.204.152.34
W zaawansowanych dodaj WINS: 192.168.0.1 (adres routera) - OPCJONALNIE - czasem pomaga w niektórych przypadkach.
Jeśli chodzi o Windows 7 w szczególności wyłącz "składniki sieci" (oba wprowadzają zamęt i sieć często nie działa):
- Sterownik We/Wy mapowania z odnajdywaniem topologii.....
- Responder odnajdywania topologii warstwy łącza....
Możesz również spróbować wyłączyć IPv6 całkiem.
Czy ping 192.168.0.1 odpowiada? Tzn. czy ping na adres routera odpowiada? Jaki jest adres routera? Router prawdopodobnie posiada adres 192.168.0.1 lub 192.168.1.1. Komputer który łączy się z routerem MUSI być w zakresie jego adresacji jeśli ustawiony ręcznie. W innym przypadku router nada przez DHCP odpowiednie adresy i przepisze DNS. Nie rozumiem dlaczego nie działa Ci przypisanie przez DHCP skoro po kablu działało. Domyślam się że sygnał może być faktycznie za słaby.
Co to jest za karta sieciowa? Czy router po WiFi szyfruje sygnał? Jak tak to czy jest to WEP czy WPA? Czy karta WiFi obsługuje to szyfrowanie? Czy do karty WiFi jest antenka? Spróbuj przenieść komputer aby poprawić zasięg i zacznij od nowa poprzez automatyczne przypisanie.
I na koniec jak zadziała, a nie masz zabezpieczonej sieci to ją zabezpiecz przez szyfrowanie WPA.
Daj znać co zrobiłeś.
-
- Użytkownik forum
no więc tak.
dokonałem wszystkich tych ustawień jakie mi poleciłeś i poszło. Na razie chodzi. Nie wiedziałem że adres ip ma być poza zasięgiem dhcp a brama domyślna to 192.168.0.1
Jeśli tylko teraz ni będzie co chwile pobierało adresu sieciowego to myśle że wszystko będzie ok.
co do windowsa 7 to akurat ja korzystam z xp.
jeśłi chodzi o pozostałe ustawienia to chyba nie mam się co rozpisywać skoro póki co problem ustąpił. Dodam tylko dla sprostowania, że sieć jest zabezpieczona, gdyż korzystam z wifi w telefonie. I jeszcze jedno, nie chodziło o to, że po kablu działało bo działa cały czas, na pierwszym kompie. wifi jest na drugim.
bardzo dziękuję za pomoc. teraz będę testował to rozwiązanie, ale oczywiście należy ci się punkt.
pozdrawiam.
gdybym jeszcze miał jednak problem - będę natrętny...
dokonałem wszystkich tych ustawień jakie mi poleciłeś i poszło. Na razie chodzi. Nie wiedziałem że adres ip ma być poza zasięgiem dhcp a brama domyślna to 192.168.0.1
Jeśli tylko teraz ni będzie co chwile pobierało adresu sieciowego to myśle że wszystko będzie ok.
co do windowsa 7 to akurat ja korzystam z xp.
jeśłi chodzi o pozostałe ustawienia to chyba nie mam się co rozpisywać skoro póki co problem ustąpił. Dodam tylko dla sprostowania, że sieć jest zabezpieczona, gdyż korzystam z wifi w telefonie. I jeszcze jedno, nie chodziło o to, że po kablu działało bo działa cały czas, na pierwszym kompie. wifi jest na drugim.
bardzo dziękuję za pomoc. teraz będę testował to rozwiązanie, ale oczywiście należy ci się punkt.
pozdrawiam.
gdybym jeszcze miał jednak problem - będę natrętny...
I will be back...
- Digitall
Cieszę się że w końcu Ci działa.. Pozdrawiam!
-
- Stary bywalec bezprzewodowy
Tak dla przykładu dla potomności: http://lmgtfy.com/?q=adresy%20serwerow%20DNScens pisze:skąd mam wziąć ten dns?
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.