EnGenius ECB-1220R problem z konfiguracją

Sieci bezprzewodowe w technologii 2.4 GHz i 5 GHz oraz usługi polskich operatorów WiFi / Wi-Max / HiperLAN, dyskusje o routerach.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Kouta
Początkujący użytkownik forum

EnGenius ECB-1220R problem z konfiguracją

Post autor: Kouta »

Witam ;)

Otóż trafił mi się niesamowity zgryz, ślęczę już nad tym jakieś 3h. Problem polega na tym, że nie mogę dostać się do "konfiguracji routera". Nie miałem niestety możliwości wybrać sprzętu i dostałem niejakiego "Router - EnGenius ECB-1220R". Początkowo wszystko wygląda ładnie. Problem zaczyna się robić, gdy mam skonfigurować routera, tzn. nie wczytuje się strona która powinna (w tym wypadku http://192.168.1.1 lub 192.168.1.2). Próbowałem i z kablem sieciowym (mam radiówkę, zakończoną takim kablem jak do telefonu) podłączonym do routera, następnie router kablem do pc lub router i karta wi-fi USB do pc, pierwsza opcja niby coś chwytałą, druga w ogóle nic. Potem probowałem bez kabla sposobem na "automatyczne uzyskiwanie ip" jednak wywalało błąd, że jest jakieś ograniczenie lub brak połączenia z internetem. Następnie spróbowałem przypisać adresy statyczne karcie (adres z instrukcji dołączonej do routera), niby coś tam było.. może na 20-30 prob, raz udało mi się dobić do okienka "logowania do konfiguracji routera", jednak po zalogowaniu coś się schrzaniło.. i wróciłem do stanu początkowego. Dodam, że na plycie dołączonej do routera nie mam nic oprócz dwóch instrukcji i instalki Adobe Readera.

Ktoś ma może jakieś pomysły jak dobić się do tej konfiguracji routera?
przemek20011
Specjalista bezprzewodowy-senior

Re: EnGenius ECB-1220R problem z konfiguracją

Post autor: przemek20011 »

Zrób restart do ustawień fabrycznych(przytrzymaj przycisk restertu z tyłu routera) następnie łączysz kartę sieciową z lan1 w routerze, w konfiguracji karty sieciowej wpisujesz 192.168.1.10, maska 255.255.255.0. Wchodzisz w przeglądarkę i wpisujesz adres routera, powinno zadziałać.
Nie pomagam poza forum.
Kouta
Początkujący użytkownik forum

Re: EnGenius ECB-1220R problem z konfiguracją

Post autor: Kouta »

Ahm.. Ja głupi, fakt.. podłączałem pod lan4! Dzięki, działa ;]

[ Dodano: 2010-01-19, 13:51 ]
Przepraszam za post pod postem ;)

Teraz mam nieco inny problem. Otóż po skonfigurowaniu Routera etc, wszystko niby śmiga. Tylko na PC do którego podłączony jest router są problemy z dostaniem się do internetu. Na drugim PC podłączyłem kartę sieciową (poprzez USB) i o dziwo ładnie śmiga. Więc i do tego PC chciałem dorzucić kartę sieciową, ale niezbyt mi to "chwyta", ktoś ma jakieś pomysły jak poprawić "jakość" internetu na PC pod który podpięty jest router? :)
ODPOWIEDZ