Otóż trafił mi się niesamowity zgryz, ślęczę już nad tym jakieś 3h. Problem polega na tym, że nie mogę dostać się do "konfiguracji routera". Nie miałem niestety możliwości wybrać sprzętu i dostałem niejakiego "Router - EnGenius ECB-1220R". Początkowo wszystko wygląda ładnie. Problem zaczyna się robić, gdy mam skonfigurować routera, tzn. nie wczytuje się strona która powinna (w tym wypadku http://192.168.1.1 lub 192.168.1.2). Próbowałem i z kablem sieciowym (mam radiówkę, zakończoną takim kablem jak do telefonu) podłączonym do routera, następnie router kablem do pc lub router i karta wi-fi USB do pc, pierwsza opcja niby coś chwytałą, druga w ogóle nic. Potem probowałem bez kabla sposobem na "automatyczne uzyskiwanie ip" jednak wywalało błąd, że jest jakieś ograniczenie lub brak połączenia z internetem. Następnie spróbowałem przypisać adresy statyczne karcie (adres z instrukcji dołączonej do routera), niby coś tam było.. może na 20-30 prob, raz udało mi się dobić do okienka "logowania do konfiguracji routera", jednak po zalogowaniu coś się schrzaniło.. i wróciłem do stanu początkowego. Dodam, że na plycie dołączonej do routera nie mam nic oprócz dwóch instrukcji i instalki Adobe Readera.
Ktoś ma może jakieś pomysły jak dobić się do tej konfiguracji routera?