Witam,
Ze względu na dziwne warunki na wsi gdzie się buduję, sprawa wygląda tak:
-odległość do najbliższego możliwego punktu dostępu 1-1.5km (albo dwa odcinki 1km+0.5km lub jeden 1.5km ale mało możliwy)
-widoczność jest, ewentualnie możliwość zastosowania masztów
Chodzi o połączenie dwóch części wsi, w części w której potrzebuję netu, są dwie/trzy osoby które chciałyby z tego korzystać,
Jaki sprzęt można wykorzystać aby zapewnić prawidłowy zasięg, moc i jakość sygnału? rozumiem, że anteny kierunkowe, ale jakie można zastosować AP w sensownej cenie i jakości?
ps. nie istnieją tam żadne sieci wi-fi które mogły by siać w eter.
ps2. wieś jest przy drodze krajowej 65, i jest to wieś, gdzie tylko jeden dom ma łącze kablowe od TPSA co moim zdaniem jest sytuacją chorą, jeżeli ta osoba się nie zgodzi na postawienie neostrady, to zostaje jedynie Orange, bo wątpie, że będzie zasięg WIMAX od Era
Pozdrawiam,
wifi, jest widoczność, jaki sprzęt, jaka odległość
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
Re: wifi, jest widoczność, jaki sprzęt, jaka odległość
Mikrotik z co najmniej dwoma sieciówkami - jedna do komunikacji z dosyłem, druga do rozesłania naokoło.Vein pisze:Jaki sprzęt można wykorzystać aby zapewnić prawidłowy zasięg,
-
- Początkujący użytkownik forum
a co pomiędzy adsl a wifi? W sumie, żeby zminimalizować straty na kablu antena->ap chciałem wrzucić go na maszt blisko anteny a mikrotika raczej ciężko by było
- wojteks
- *** Administrator ***
Musi być jakiś modem ADSL z wyjściem ethernet, do tego Mikrotik w puszce przy antenie z zasilaniem PoE i to by była część nadawcza (chyba że w tym domu z ADSL ma też być sieć to zamiast modemu jakiś router z modemem ADSL i podziałem pasma).Vein pisze:co pomiędzy adsl a wifi?
Jako część odbiorcza/nadawcza też Mikrotik z 2 kartami WiFi (dosył z łącza ADSL w 5GHz i druga na 2.4GHz do nadawania dla klientów)
Nie pomagam na PW!
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
W sensie jaki modem? Czy o co konkretnie pytasz?Vein pisze:a co pomiędzy adsl a wifi?
Bardzo dobry pomysł.Vein pisze:W sumie, żeby zminimalizować straty na kablu antena->ap chciałem wrzucić go na maszt blisko anteny
A tu już się nie zgodzęa mikrotika raczej ciężko by było