SubForum obecnych i przyszłych użytkowników internetu w technologii CDMA - Centertel (Orange Freedom PRO), Sferia, Nordisk, Plus (CDMA2000 1xEVDO itd.)
Witam wszystkich posiadam internet Orange free dom pro mam limit 3GB.
Mam takie pytanie, bo gdy go kupowałem mówili mi, że limit jest nałożony na pobieranie plików i jak go przekroczę to szybkość internetu zwalnia o połowę... a w tym miesiące nic nie pobierałem, a podobno przekroczyłem limit....
Kolega mówi, że ciągnie mi z limitu nawet jak ogladam filmiki na youtube i za przegladanie stron... czy to prawda??
dawid621 pisze:Mam takie pytanie, bo gdy go kupowałem mówili mi, że limit jest nałożony na pobieranie plików i jak go przekroczę to szybkość internetu zwalnia o połowę
Po przekroczeniu limitu transferu, prędkość łącza spada do 64 kb/s (download) i 32 kb/s (upload),
dawid621 pisze:Kolega mówi, że ciągnie mi z limitu nawet jak ogladam filmiki na youtube i za przegladanie stron... czy to prawda??
Oczywiście, żę oglądając filmiki na YouTube, przeglądając WWW, w ogóle korzystając z zasobów internetu, pobierane i wysyłane są dane. Z pewnością prędkość Ci spadła, bo przekroczyłeś już limit transferu.
dawid621 pisze:No dokładnie mogli by ten limit zwięszyć była by większa swoboda
Mogłeś wziąć Orange Free, zamiast Orange Freedom Pro W OFP nie można zwiększyć limitu transferu, a w Orange Free jak najbardziej. Do tego miałbyś modem hybrydowy działający w GPRS, UMTA/HSDPA oraz CDMA, ale teraz to można sobie "gdybać" bo migracja z OFP do OF nie jest możliwa
Też nie wiem o co koledze chodzi, może jest jakaś statystyka w managerze od Orange Ale jak chcesz wiedzieć ile zużywasz MB, to zainstaluj sobie NetMeter.
adixm pisze:[...]
Napisz zawsze tez ze predkosc polimitowa w Orange Free Optimum i nizej nadaje sie tylko do gg...Moim zdaniem wazna kwestia przy wyborze.
Hehe i tu kolego się mylisz Orange Free przycina prędkość TORETYCZNIE do 16 kb/s ale w praktyce jest o wiele wiecej, u mnie jakies 30 kb/s - 50 kb/s zalezy od zasięgu, a moge się założyć ze jak ktos mieszka w mieście ma HSDPA ma jakies 60 kb/s albo i lepiej u mojej ciotki w wawie na orange free premium w HSDPA po przekroczeniu limitu ( traktuje neta bezprzewodowego jak stacjonarny) ma 70 kb/s w godzinach wieczornych
czarenty6587 pisze:Hehe i tu kolego się mylisz Orange Free przycina prędkośc TORETYCZNIE do 16 kb/s ale w praktyce jest o wiele wiecej, u mnie jakies 30 kb/s - 50 kb/s zalezy od zasięgu, a moge się założyc ze jak ktos mieszka w mieście ma HSDPA ma jakies 60 kb/s albo i lepiej u mojej ciotki w wawie na orange free premium w HSDPA po przekroczeniu limitu ( traktuje neta bezprzewodowego jak stacjonarny) ma 70 kb/s w godzinach wieczornych
To Ty sie mylisz bo wyraznie napisalem ze w Orange Free Optimum i nizej przycinaja do 16kb/s, a w wyzszych wersjach, czyli tak jak napisales w Oraange Free Premium przycinaja do 64kb/s. Tutaj wykorzystywana teechnologia czyli UMTS/GSM/CDMA nie ma zadnego znaczenia, czyli w miescie beda dokladnie przycinac tez do 16kb/s w wypadku OF Optimum.I z tego co kojarze to istotna jest data podpisania umoowy bo kiedys w wszystkich wersjach przycinali do 64kb/s ale tutaj nie jestem pewny.
[ Dodano: 2010-01-14, 16:20 ]
Wie ktos czy predkosci pomitowe sie zmieniaja czy sa takie jak w momencie podpisania umowy?
Kolego ja na razie mam Free Standart ;] i nie mam 16 kb/s wiec mam 30 kb/s 50 kb.s jesli u ciebie tak jest to nie musi u wszystkich tak byc, mam na to dowody.
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez czarenty6587, łącznie zmieniany 1 raz.
dawid621 pisze:czy za oglądanie filmów na necie bierze jakoś więcej limitu??
Co rozumiesz pod pojęciem "jakoś więcej"? Oglądanie filmów zużywa transfer tak samo jak każda inna aktywność w Internecie, np. pobieranie plików czy przeglądanie stron. Dla przykładu serial w ipla o bitrate 512kbit/s trwający 20min uszczupli limit o 75MB. 512 kb/s to 64kB/s czyli 64x60x20=76800/1024=75.
Ostatnio zmieniony 2010-01-19, 18:46 przez Blido, łącznie zmieniany 1 raz.