absurdalnie dużo wysyłanych danych

Pozostałe kwestie techniczne (sprzętowe i programowe) dotyczące internetu radiowego - np. konfiguracja firewalli, antywirusów, przeglądarek internetowych.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
bbc
Początkujący użytkownik forum

absurdalnie dużo wysyłanych danych

Post autor: bbc »

kupiłem używanego laptopa, na którym poza systemem operacyjnym (Win2000) nic nie było zainstalowane. podłączyłem Play na kartę, przez jakiś czas wszystko wyglądało "normalnie" (abstrahuję tu od jakości połączenia itd.). po pewnym czasie korzystania z sieci zauważyłem, że z mojego komputera cały czas są wysyłane jakieś dane ze średnią prędkością ok. 100kb/s - nawet kiedy niczego nie robię. po paru godzinach pracy uploadowanych było już 100MB. oczywiście żadne P2P nie były włączone.
jak to wytłumaczyć?
scenariusz jaki przychodzi mi do głowy jest taki, że poprzedni właściciel wrzucił na komputer jakiś syf, który będzie szpiegował następnych jego użytkowników.
oczywiście planuję reinstall systemu i chcę wiedzieć przedtem, czy takie zjawisko (b. wysokiego uploadu) może być w jakikolwiek sposób normalne?
i jeszcze jedno pytanie - czy po usunięciu danych z komputera ryzyko szpiegowania będzie nadal występowało? (np. za pomocą rozwiązań sprzętowych)
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Re: absurdalnie dużo wysyłanych danych

Post autor: wojteks »

bbc pisze:jak to wytłumaczyć?
Wytłumaczenie jest proste: wirus/trojan/inne paskudztwo.
Nie pomagam na PW!
Awatar użytkownika
Blido
Guru bezprzewodowy

Post autor: Blido »

bbc pisze:scenariusz jaki przychodzi mi do głowy jest taki, że poprzedni właściciel wrzucił na komputer jakiś syf, który będzie szpiegował następnych jego użytkowników.
To całkiem możliwe, chociaż poprzedni właściciel mógł również mieć jakiegoś trojana w systemie i o tym nie wiedzieć. Powinieneś niezwłocznie przeinstalować system.
czy takie zjawisko (b. wysokiego uploadu) może być w jakikolwiek sposób normalne?
Nie. nawet gdyby w tle aktualizowały się jakieś programy, to generowałyby one wysoki download, nie upload. I nie non stop.
bbc pisze:czy po usunięciu danych z komputera ryzyko szpiegowania będzie nadal występowało? (np. za pomocą rozwiązań sprzętowych)
Teoretycznie tak, ale kto zadawałby sobie tyle trudu aby szpiegować przypadkową osobę?
obiwan04
Użytkownik forum

Post autor: obiwan04 »

Mam podobny problem od wczoraj, czy to możliwe, że Trojan ? Jest jeszcze jakieś inne wytłumaczenie logiczne?
ODPOWIEDZ