Problem z prędkością AxessMV400
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
Witam wszystkich użytkowników forum. Chciałbym opisać swój problem z internetem CDMA. Problem polega na prędkości. Internet działa bardzo szybko (ok 190 KB/s) ale tylko w połowie miesiące, przez resztę miesiąca prędkość jest na poziomie 9KB/s. Nie mam pojęcia co może być problemem, kupiłem już antenę z dipola, obliczałem azymut (mieszkam pod Tczewem w Bałdowie i do nadajnika w linii prostej mam ok 15km.) Jeśli ktoś ma jakiś pomysł co jest przyczyną, to będę wdzięczy.
Dodam jeszcze ze warunki pogodowe nie mają w tym przypadku wpływu.
Pozdrawiam i czekam na pomoc.
Dodam jeszcze ze warunki pogodowe nie mają w tym przypadku wpływu.
Pozdrawiam i czekam na pomoc.
-
Wpływ na prędkość ma umowa którą podpisałeś biorąc orange freedom pro! W OFP jest limit transferu 3 GB,po wykorzystaniu 3GB prędkość spada! Następnym razem czytaj to co jest na forum, ten temat ciągle jest tutaj poruszany!
- Cari
- Specjalista bezprzewodowy-junior
Re: Problem z prędkością AxessMV400
Takie uroki internetu mobilnego
Pewnie przekroczyłes limit danych który wynosi 3GB i dlatego masz mniejszy transfer. Transfer zwiekszy się od nowego okresu rozliczeniowego 

-
Ludzie, dobrze ja to wszystko wiem, pracowałem do niedawna w Orange i wiem że te limity to pic na wodę ale ok. Zastanówcie się jak ja mogę przekroczyć limit transferowy, skoro przez 25 dni w miesiącu czekam na otwarcie zwykłej strony ok 2min. Czy wy myślicie ze ja w takim przypadku mogę przekroczyć 3GB. Ja w ogóle wtedy staram się nie denerwować i nie korzystać z tego cuda. 

- czerwon
- Stały użytkownik forum
Haha pracowales w orange i myslales, ze limity to pic na wode?espenlund pisze:Ludzie, dobrze ja to wszystko wiem, pracowałem do niedawna w Orange i wiem że te limity to pic na wodę ale ok. Zastanówcie się jak ja mogę przekroczyć limit transferowy, skoro przez 25 dni w miesiącu czekam na otwarcie zwykłej strony ok 2min. Czy wy myślicie ze ja w takim przypadku mogę przekroczyć 3GB. Ja w ogóle wtedy staram się nie denerwować i nie korzystać z tego cuda.
Co do tematu: do limitu przyczynia sie wszytko co ma stycznosc z internetem. Czyli np. programy, gry, przegladanie stron (w szczegolnosci youtube i takie podobne), akualizacje.
- Cari
- Specjalista bezprzewodowy-junior
Nie sądze ,że limity to "pic na wodę". Ponieważ jak otwierasz ta strone w "2min" to sciąga Ci dane z serwera a co za tym idzie limit. 

-
widzę, że się w dalszym ciągu nie rozumiemy. Ja nie korzystam z tego internetu, bo nawet nie dostaję takiej szansy. Spróbujcie coś robić przy transferze 9 KB/s??, wiem ze każde otwarcie strony wiąże się z pobieraniem.
A co do tych limitów, to nie wiem jak jest teraz, bo w Orange się wszystko zmienia momentalnie, ale na pewno do października, limity nie miały znaczenia w przypadku Orange Freedom Pro, a to dlatego, że nie było jeszcze tylu użytkowników tej usługi. Orange na zaś dało taki limit w umowie, spodziewając się że będzie więcej użytkowników.

A co do tych limitów, to nie wiem jak jest teraz, bo w Orange się wszystko zmienia momentalnie, ale na pewno do października, limity nie miały znaczenia w przypadku Orange Freedom Pro, a to dlatego, że nie było jeszcze tylu użytkowników tej usługi. Orange na zaś dało taki limit w umowie, spodziewając się że będzie więcej użytkowników.
- wojteks
- *** Administrator ***
No właśnie, teraz jest limit przestrzegany w wysokości 3GB upload+download. Żeby osiągnąć limit jak się ma dobre połącznenie (a piszesz że masz do 200kB/s) to wystarczy kilka godzin.espenlund pisze:to nie wiem jak jest teraz
Zainstaluj sobie jakiś program do mierzenia transferu i zobaczysz ile idzie dziennie._
Nie pomagam na PW!
-
okres rozliczeniowy jest między 5, a 4 każdego miesiąca, więc problem na pewno nie jest w przekraczaniu limitów.
- Jaco
- Mistrz bezprzewodowy - moderator
Tu może być zbytnie obciążenie też stacji bazowej. Ty korzystasz bo masz nie wyczerpany limit na full. Inni są po limicie. Kiedy odzyskają już limit ściągają ile wlezie i zapychają sieć.espenlund pisze:więc problem na pewno nie jest w przekraczaniu limitów.
- wojteks
- *** Administrator ***
To jaką prędkość masz 5 dnia miesiąca (skoro to pierwszy dzień nowego okresu) a jaką powiedzmy 10 dnia miesiąca?okres rozliczeniowy jest między 5, a 4 każdego miesiąca,
Nie pomagam na PW!
-
- Użytkownik forum
Ja mam takie coś że pewnego dnia przyszedł sms że zostało mi nie pamiętam ale np. 459 mb do wykorzystania limitu nic nie ściągałem na drugi dzień przychodzi sms "limit wyczerpany" ,dobra czekam miesiąc aż mi od nowa odblokują a za 5 dni po odblokowaniu przysyłają mi znowu że mi zablokowali i znowu net chodzi powoli czekam miecha aż odblokują, odblokowali za 5 dni znowu to samo i tak w kółko
nie wiem ktoś mi się podpina czy co?? co robić poradźcie coś. A jeszcze o to chodzi że ściągne tylko pare nutek to wiadomo nie możliwe żebym wykorzystał limit paroma nutkami. Błagam pomocy!!

-
tak jak pisałem gdzieś dopiero w połowie miesiąca mam transfer ok, ale to trwa może 3-4 dni. Po tym czasie wszystko wraca do stanu sprzed tj. transfer na poziomie 9 KB/s. Jak by tak to wszystko podliczyć to w ciągu miesiąca przez CDMA ściągam ok 500MB, a to limit przekroczony nie jest.
- wojteks
- *** Administrator ***
Jeżeli jesteś pewny daty okresu rozliczeniowego (odczytałeś z faktury) to zadzwoń do BOK i przepytaj ich o limit itp..espenlund pisze:tak jak pisałem gdzieś dopiero w połowie miesiąca mam transfer ok,
Mnie się wydaje jednak że masz okres rozliczeniowy w połowie miesiąca jak Ci transfer wzrasta i w kilka dni go wyczerpujesz.
Nie pomagam na PW!