Generalnie jestem w konfiguracji sieci bezprzewodowej jestem zielony jak ogórek szklarniowy na wiosnę!
Posiadam Router ASUS WL-500gP V2
A od dzisiaj TP-Link WR543G
Poczytałem kilkanaście wątków na forum ale każdy z nich był na poziomie 3-4, ja jestem na 1

Postaram się więc opisać co bym chciał zrobić:
Dostawcą interentu do mieszkania jest UPC.
Na ten moment konfiguracja wygląda następująco:
UPC ====> ASUS WL-500gP V2 ((((*)))) Komputer
Chciałbym żeby wyglądała tak:
UPC ====> ASUS WL-500gP V2 ((((*)))) Komputer
...................................................((((*)))) TP-Link WR543G ====> PS3
...................................................((((*)))) TP-Link WR543G ====> nRecorder
Słownie:
Chciałbym aby Asus bezprzewodowo komunikował się z komputerem (co już robi) oraz dodatkowo również bezprzewodowo z TP-Link WR543G który to za pośrednicwem kabli z PS3 oraz nRecorderem.
Pierwsze i podstawowe pytanie:
Czy tak sięda zrobić? przy użyciu tych 2 urządzeń.
Jeśli odpowiedź na powyższe pytanie jest twierdząca to czy mogę prosić o wskazówki jak to skonfigurować (nie proszę o krok po kroku ale te podstawowe punkty które muszą być spełnione).
W ASUSie znalazłem opcję Bridge która chyba odpowiada moim wymaganion ale nie wiem jak ustawić TP-Link WR543G żeby się widziały. Oraz martwi mnie trochę opis w Asusie:
"Aby zmostkować WL-500gP V2 z innym modelem, musisz ustawić brak szyfrowania połaczenia bezprzewodowego." Czy to znaczy że nie mogą szyfrować Sieci bezprzewodowej (musi być Open System?)
Zauważyłem również że w TP-Link WR543G nie mogę zmienić ustawienia Channel (drop down list jest nie aktywne) i co chwila się odświeża inne 1, 5, 6, 11 - nie wiem czy ma to znaczenie ale piszę bo gdzieś wyczytałem że to ważny parametr.
Jeśli będą potrzebne dodatkowe informację chętnie je dostarczę!
Z góry bardzo dziekuję!
Brachson
[ Dodano: 2010-01-22, 00:12 ]
Teraz się jeszcze troszkę pobawiłem i:
Wlazłem do panelu ustawień TP-Link WR543G i tam była opcja połączenia się moją siecią którą nadaję: ASUS WL-500gP V2 i się pięknie połączyło. DHCP przydzielił adres TP-Link WR543G.
Teraz wygląda to tak:
Asus: LAN IP 192.168.1.1
Asus: Maska podsieci: 255.255.255.0
Komputer: IP 192.168.1.2
TP-Link WR543G IP: 192.168.1.2
Natomiast kiedy wepnę się kablem do TP-Link WR543G laptopem (LAN > Karta sieciowa) nie mam internetu.
Gdzieś czytałem porady żeby zmienić IP na 192.168.0.XXX ale nie bardzo rozumiem czy miałoby się różnić 192.168.1.1 od 192.168.0.1
Proszę o pomoc.
Pzdr,
Brachson