Antena zęwnętrzna
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
Re: Antena zęwnętrzna
Gdy transfer jest wykorzystany to strony się bardzo bardzo wolną ładują.
Ale czy 79dBi to jest dobry zasięg ?
I kiedy zasięg jest lepszy, gdy jest 70dBi czy jak jest 90dBi ?
Ale czy 79dBi to jest dobry zasięg ?
I kiedy zasięg jest lepszy, gdy jest 70dBi czy jak jest 90dBi ?
- Jaco
- Mistrz bezprzewodowy - moderator
To jest dobry zasięg.The Hg pisze:Ale czy 79dBi to jest dobry zasięg ?
Tu już nawet super antena nie pomoże.The Hg pisze:Gdy transfer jest wykorzystany to strony się bardzo bardzo wolną ładują.
- sp6huk
- Guru bezprzewodowy
Lepszy jest -70 dBm, niż 90 dBm, pamiętaj o tym, że jest to wartość ujemna, nie dodatniaThe Hg pisze:I kiedy zasięg jest lepszy, gdy jest 70dBi czy jak jest 90dBi ?

- plat1num
- Stały użytkownik forum
Jeśli trzymać się tego opisu, to ja ze swoim sygnałem ok. -68 dBm i pięcioma kreskami zasięgu właściwie mam już i tak idealny sygnał? A ja kupiłem antenę zewnętrzną żeby zejść do -60 dBmIkona siły sygnału w routerze Axestell MV400
Ikona ta określa siłę sygnału sieci EV-DO wykorzystywanej w modemie
Poniższe zestawienie zasięgów dotyczy tylko sygnału EV-DO.
Wyłączona - Modem nie podłączony do komputera
Tylko antena (czerwona) Modem podłączony ale nie włączony
Tylko antena (biała) (Słaby sygnał) < -111dBm
Antena + 1 kreska (Słaby sygnał) -111 dBm <= sygnał
Antena + 2 kreski (Nisko-średni) -103 dBm <= sygnał < -98 dBm
Antena + 3 kreski (Średni sygnał) -98 dBm <= sygnał < -93 dBm
Antena + 4 kreski (Średnio-wysoki) -93 dBm <= sygnał < -88 dBm
Antena + 5 kreski (Najsilniejszy sygnał) sygnał <= -88 dBm

Interesuje mnie do jakiego poziomu sygnału można teoretycznie jeszcze zejść?
Według moich obliczeń do stacji bazowej CDMA mam 7,5 km, wieczorem czytałem jeszcze na forum recenzję WiMax'a z Ery napisaną przez Blido, w której testował ściąganie 50MB pliku z http://noc.gts.pl/50mb.gts. Ściagnałem ten plik Operą i doznałem lekkiego szoku

-
Ale poprawiła ci ta antena prędkość serfowania po internecie ?
- plat1num
- Stały użytkownik forum
Nie, net śmiga tak samo jak na standardowej antence, ale to moje odczucie, poza tym żeby się przekonać faktycznie muszę ja prawidłowo zamontować i spróbuję skierować na inną stację bazową CDMA. Z moich obserwacji i z tego co się dowiedziałem na forum wyciągnąłem kilka wniosków, które chciałbym tutaj wyłuszczyć, Ameryki pewnie tym nie odkryję
Wydaje mi się że jeśli jest dość silny sygnał (lepszy niż -90 dBm?) to wtedy najważniejszym elementem wpływającym na jakość łącza CDMA jest samo obciążenie stacji bazowej, tzn. ilu użytkowników z niej korzysta i ile ściągają w konkretnej chwili danych. To chyba najbardziej wpływa na transfer i na wielkość opóźnień. Na transfer wpływa też połączenia z konkretnym serwerem, jeśli druga strona ma słabe łącze to do ciebie też będzie słaby transfer i odwrotnie. Wydaje mi się też, że odległość od stacji bazowej i poziom sygnału nie są najistotniejsze jeśli chodzi o poziom opóźnień. Technologia CDMA ma pewien nieprzekraczalny zakres opóźnień, zaczynający się jakoś od ok. 50 ms w wzwyż, zwykle 55-75 ms, a jeśli są wyższe pingi to pewnie wina leży po stronie przeciążonej stacji bazowej albo tego, że samemu ściąga się w konkretnej chwili dużo danych, a czy sam zasięg ma tutaj znaczenie? Jeśli jest bardzo słaby to na pewno. A czy odległość od stacji bazowej ma znaczenie? Ja znajduję się w odległości 7,5 km od niej i mam sygnał ok. -68 dBM i ping ok 50-70 ms, więc ktoś kto znajduje się 0,5 km od tej stacji miałby sygnał -30 dBm i ping 20-30 ms? To raczej tak nie działa. Proszę o skorygowanie mojej wypowiedzi jeśli się mylę w jakieś kwestii 

-
- Użytkownik forum
Mi ostatnio udało się ściągnąć plik ważący 10 MB, z prędkością dochodzącą do ponad 750 KB/s ;x Szkoda, że to już się pewnie nie powtórzy, szczególnie teraz kiedy mam limit. ;xplat1num pisze: transfer dochodził do 300 KB/s. Mam OFP od tygodnia, ale takiej szybkości jeszcze na tym łączu nie doświadczyłem, to chyba maksymalne możliwości tej technologii.
Czy opłaca się kupno drugiej anteny? Jedna mi dużo pomogła, ale jak będzie z drugą?
-
A liczą się tylko odebrane dane czy wysłane też do tych 3gb co ja mam.
A właśnie. Czy można sobię powiększyć ten limit do np. 8-9gb ?
A właśnie. Czy można sobię powiększyć ten limit do np. 8-9gb ?
- sp6huk
- Guru bezprzewodowy
Liczą się dane zarówno wysłane jak i odebrane,The Hg pisze:A liczą się tylko odebrane dane czy wysłane też do tych 3gb co ja mam.
Niestety nie można, w OFP jest tylko jedna taryfa z limitem 3GB, a migracja do OF nie jest możliwa.The Hg pisze:Czy można sobię powiększyć ten limit do np. 8-9gb ?
- czerwon
- Stały użytkownik forum
Zrobilem testy z modemem na zewnatrz domu i poziom dB spadl z 90 do 71. Z antena zew. moze sie uda ponizej 70 dB zejsc. >Ta< antena bedzie dobra?
-
- Użytkownik forum
Mam tą samą, na początku nie było żadnych efektów z wiekszą prędkością, dopiero po trzech dniach zaczęło szybciej chodzić. Nawet kiedy jest limit stronki się dość dobrze otwierają. Ogólnie jestem zadowolony zakupem tej anteny.czerwon pisze:Zrobilem testy z modemem na zewnatrz domu i poziom dB spadl z 90 do 71. Z antena zew. moze sie uda ponizej 70 dB zejsc. >Ta< antena bedzie dobra?

Odświeżam. :<Asisst pisze:Czy opłaca się kupno drugiej anteny? Jedna mi dużo pomogła, ale jak będzie z drugą?
- czerwon
- Stały użytkownik forum
Dzis wlasnie doszla do mnie antena i sprobuje ja zamontowac w najblizszym czasie.
A co do twojego pytania:
A co do twojego pytania:
Wydaje mi sie, ze sie nie oplaca, poniewaz w modemie jest tylko jedno prawidlowe wejscie na antene.Odświeżam. :<Asisst pisze:Czy opłaca się kupno drugiej anteny? Jedna mi dużo pomogła, ale jak będzie z drugą?
- wojteks
- *** Administrator ***
Za odświeżanie masz punkcik i od razu odpowiem że druga antena zewnętrzna nic nie da.Asisst pisze:Odświeżam. :<
U Ciebie sygnał wzrósł z -90 do -71 ponieważ to są wartości ujemne.czerwon pisze:Zrobilem testy z modemem na zewnatrz domu i poziom dB spadl z 90 do 71.
Nie pomagam na PW!