Czy ma ktoś w końcu wimax Ery
Moderator: Moderatorzy
-
- Stały użytkownik forum
Re: Czy ma ktoś w końcu wimax Ery
Podziwiam twoje stalowe nerwy tracisz kase na przesyłke i <font color="#FF00FF"><b>»»w ogóle««</b></font>. Możesz do nich zadzwonić i sie spytac czy możesz im sam dostarczyć ale też w to watpie bo trudno mi uwierzyc ze pod tym adresem maja swoj magazyn ze sprzętem ale spytać sie zawsze można wyjasnij ze problemy z dostarczeniem przesyłki ale możliwe iż powiedz zeby wysłac uszkodzony sprzęt Kurierem DPD.Pozdrawiam.
-
- Użytkownik forum
Blido, podziwiam kolege Martekx za jego cierpliwosc. Bo chce wyjasnic sprawe kosztem swojego czasu i kasy. I jestes w Bledzie bo Martekx wie do kogo sie zglosic same BOA mu zdaje sie wskazalo odpowiednia osobe. Przeczytaj uwaznie jego posty.
Zawsze trzeba zaczac od mediacji ale zrobienie malej awantury przez klienta ktory pofatygowal sie do Warszawy z Krakowa moze cos dac.
Zawsze trzeba zaczac od mediacji ale zrobienie malej awantury przez klienta ktory pofatygowal sie do Warszawy z Krakowa moze cos dac.
- Blido
- Guru bezprzewodowy
Awantura miałaby coś dać? Kolega w siedzibie PTC usłyszałby jedynie że oni nie są od obsługi klienta oraz powtarzaną jak mantrę regułkę "Proszę zadzwonić do Biura Obsługi".wigi83 pisze:Zawsze trzeba zaczac od mediacji ale zrobienie malej awantury przez klienta ktory pofatygowal sie do Warszawy z Krakowa moze cos dac.
-
- Stały użytkownik forum
Dzwoniłem do ery i po długim wyjaśnianiu o co mi chodzi, powiedziano mi, że jak najbardziej moge przywieść sprzęt, a oni go przyjmą ale czy odrazu wymienią na sprawny to cieżko powiedzieć. Zauważylem, że konsultantka nie wiedziała na początku co mi powiedzieć. Sam już nie wiem czy warto jechać. Chyba jeszcze napisze do nich maila żeby mi powiedzieli czy wymienią.
- Blido
- Guru bezprzewodowy
Jeżeli nie jest pewne że wymienią sprzęt to moim zdaniem nie ma po co. Równie dobrze mozna zestaw wysłać, ale oczywiście kurierem, a nie pocztą - im nie przyjdzie do głowy biadolić że coś tam grzechoczeMartekx pisze:Sam już nie wiem czy warto jechać.
![:]](./images/smilies/splash.gif)
Poza tym nadal mam wątpliwości, czy swoim przybyciem nie wywołasz jedynie zadziwienia obsługi - ja w Biurze Obsługi już różne rzeczy słyszałem. Szczególnie niemiło wspominam jak jeden z konsultantów wprowadził mnie w błąd jakoby moje hasło lub nazwa użytkownika WiMax była błędna. Kosztowało mnie to mnóstwo nerwów, kilka godzin wiszenia przy telefonie i kilkadziesiąt złotych wydane na rozmowy, gdy zgodnie z zaleceniem konsultanta prosiłem o wygenerowanie nowego konta

-
- Stały użytkownik forum
Ja też już nie mam nerwów do konsultantów. Przecież to jest specjalny dział zajmujący się blueconnect'em i wimaxem a nie mają zielonego pojęcia o wimaxie. Nie wiedzą nawet czy u nich można zostawić i odebrac inny sprzęt.
-
- Specjalista bezprzewodowy-junior
Na każdej infolinii trudno jest czasami cos załatwić.Blido pisze:Awantura miałaby coś dać?
W firmie konkurencyjnej do Ery która ma Wimaxa jeżeli klient ma problemy jedzie do siedziby i załatwia swoje sprawy bez problemu . Ale tam obsluga Wimaxa działa na innych zasadach. Podejrzewam ze w Erze tez maja Punkt Obsługi Klienta.
-
- Stały użytkownik forum
Po wysłaniu maila do BOA z zapytaniem czy musze wysyłać uszkodzony sprzęt kurierem czy mogę osobiście, odpisano mi, że informacja zostanie przekazana do działu zajmującego się serwisem urządzeń, a modem zostanie sprawdzony przez firmę instalatorską, która przyjedzie do mnie. Dziwne to trochę, że wyślą firmę. Chyba nie wierzą mi, że sprzęt jest uszkodzony i myślą, że źle podlanczam. Więc czekam na firmę i zobaczymy co będzie dalej.
-
- Stały użytkownik forum
Może będą mieli nowy zapasowy sprzęt w razie uszkodzenia Twojego...
- Blido
- Guru bezprzewodowy
Zrobią to nieodpłatnie? Żebyś nie usłyszał że 300zł się należyMartekx pisze:odpisano mi, że informacja zostanie przekazana do działu zajmującego się serwisem urządzeń, a modem zostanie sprawdzony przez firmę instalatorską, która przyjedzie do mnie.
-
- Stały użytkownik forum
Tego już nie napisali. Ale mam nadzieje, że nie będę musiał płacić. Przecież to era wysyła żeby sprawdzić sprzęt, a nie ja wzywam bo nie potrafie zamontować. Chyba, że sprzęt okazałby się sprawny, a ja coś źle robiłem. A swoją drogą już zapłaciłbym te 300 zł żeby tylko mieć w końcu ten internet.Blido pisze:Zrobią to nieodpłatnie? Żebyś nie usłyszał że 300zł się należy
-
- Stały użytkownik forum
Była u mnie firma. Sprzęt jest dobry, zły okazał się krótki kabel oraz wejście ODU które nie zawsze łączy więc jak sprawdzałem na innym kablu to wtedy akurat nie łączyło wejście. Nie montowali mi ponieważ jest zamarznięty dach i ciemno a muszę jeszcze wstawić co najmniej dwumetrowy masz bo zasięg słabiutki. Teraz czekam na lepszą pogodę i przystępuję do instalacji.
- Blido
- Guru bezprzewodowy
Martekx, rozumiem że nie pobrano od Ciebie żadnej opłaty i że już wszystkie wadliwe elementy wymieniono Ci na sprawne?
-
- Stały użytkownik forum
Nic nie płaciłem. Co do sprzętu to dostalem nowe kable. ODU zostało to samo wiec muszę jakoś unieruchomić kabel, aby nie ruszała się końcówka gdyż będzie rozłączać. Ale ciesze się że już wszystko jest dobrze i jest zasięg. Teraz czekam tylko, aż bedzie troche cieplej bo przy takich mrozach nie da sie prowadzić prac na dachu.
-
- Początkujący użytkownik forum
Martekx, jak daleko masz do stacji bazowej przy tak słabym sygnale?
-
- Stały użytkownik forum
jz, około 9 km ale nie ma bezpośredniej widoczności. Są drzewa i mała górka 300m od mojego domu.
-
- Początkujący użytkownik forum
Martekx, to przy moich 22km będę miał sporo zabawy
Prześledziłem trasę od nadajnika do mnie na Google Earth. Nadajnik stoi na wysokości ~110mnpm, a mój dom na ~91mnpm. Po drodze od nadajnika nie ma żadnych wzniesień, generalnie jest spadek od tych 110 do 91. Dom ma wysokość 8m (więc razem będzie 99mnpm + ew. maszt jeśli będzie konieczny) i stoi na otwartej przestrzeni (najbliższe budynki są 500m ode mnie).
Ten słaby sygnał o którym pisałeś, to w jakich warunkach on był słaby? Gdzie miałeś zamontowaną antenę?

Ten słaby sygnał o którym pisałeś, to w jakich warunkach on był słaby? Gdzie miałeś zamontowaną antenę?
-
- Stały użytkownik forum
Bedzie w ogóle zasięg?jz pisze: przy moich 22km będę miał sporo zabawy
Jak już mówiłem w odległosci 300m ode mnie jest wzniesienie i drzewa które zasłaniają nadajnik (gdyby nie to, byla by bezpośrednia widocznośc).jz pisze: w jakich warunkach on był słaby?
Na początku firma sprawdzała z okna na strychu i nie bylo w ogole sygnału. Z czubka dachu był sygnał na pograniczu możliwości połączenia więc powiedzieli mi, że musze zamontować maszt o długości 2m aby bylo stałe połączenie.jz pisze:Gdzie miałeś zamontowaną antenę?
- Blido
- Guru bezprzewodowy
Teoretycznie może być. Jeżeli nie ma po drodze żadnych przeszkód to bez problemu będzie można się połączyć.Martekx pisze:Bedzie w ogóle zasięg?
-
- Stały użytkownik forum
Witam ponownie. Dziś wreszcie umieściłem antene na dachu i jestem na tym forum po przez internet wimax. Pobieranie skacze 90-110KB/s tu siła sygnału:
DL SNR: 12 dB
DL RSSI: -91 dBm
UP SNR: 6 dB
UP RSSI: -99 dBm
Registered
Optimal Rx Rate: QPSK 3/4
Last Tx Rate: QPSK 1/2
Last Tx Power: 20 dBm
DL SNR: 12 dB
Registered
Optimal Rx Rate: QPSK 3/4
Last Tx Rate: QPSK 1/2
Last Tx Power: 20 dBm
- Blido
- Guru bezprzewodowy
Parametry nienajlepsze. Jakie masz pingi? Wklej wynik z www.pingtest.net i wykonaj ten test: test <a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=44678#44678" target="_blank">»PING«</a>Martekx pisze:DL SNR: 12 dB
-
- Stały użytkownik forum
Tak wiem, ale cieszę się, że w ogołe dało się połączyć. Martwie się tylko co bedzię jak na drzewach pojawią się liście, może tak być, że wtedy się nie polącze. Tu wyniki:Blido pisze:Parametry nienajlepsze.

Kod: Zaznacz cały
Badanie www.bez-kabli.pl [195.114.0.144] z użyciem 32 bajtów danych:
Odpowiedź z 195.114.0.144: bajtów=32 czas=53ms TTL=59
Odpowiedź z 195.114.0.144: bajtów=32 czas=50ms TTL=59
Odpowiedź z 195.114.0.144: bajtów=32 czas=50ms TTL=59
Odpowiedź z 195.114.0.144: bajtów=32 czas=52ms TTL=59
Statystyka badania ping dla 195.114.0.144:
Pakiety: Wysłane = 4, Odebrane = 4, Utracone = 0 (0% straty),
Szacunkowy czas błądzenia pakietów w millisekundach:
Minimum = 50 ms, Maksimum = 53 ms, Czas średni = 51 ms
Kod: Zaznacz cały
Badanie www.wp.pl [212.77.100.101] z użyciem 32 bajtów danych:
Odpowiedź z 212.77.100.101: bajtów=32 czas=50ms TTL=249
Odpowiedź z 212.77.100.101: bajtów=32 czas=48ms TTL=249
Odpowiedź z 212.77.100.101: bajtów=32 czas=52ms TTL=249
Odpowiedź z 212.77.100.101: bajtów=32 czas=48ms TTL=249
Statystyka badania ping dla 212.77.100.101:
Pakiety: Wysłane = 4, Odebrane = 4, Utracone = 0 (0% straty),
Szacunkowy czas błądzenia pakietów w millisekundach:
Minimum = 48 ms, Maksimum = 52 ms, Czas średni = 49 ms
- Blido
- Guru bezprzewodowy
Dlatego musisz postarać się o jak najwyższy maszt. Dobry byłby wolnostojący, koszt samego masztu nie powinien być zbyt duży ale nie wiem jak kwestia prawna.Martekx pisze:Martwie się tylko co bedzię jak na drzewach pojawią się liście, może tak być, że wtedy się nie polącze.
Masz niższy ping ode mnie, mimo że jesteś dużo dalej od BS-aMartekx pisze:Tu wyniki:

-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Do 3m od powierzchni instalacji (zmienia, dach) nie potrzeba zgody, ani zgłoszenia. Od 3 do 6m potrzeba bodajże zgłoszenie, że coś takiego się stawia. Powyżej 6m potrzebna zgoda budowlana.Blido pisze:nie wiem jak kwestia prawna.
- Blido
- Guru bezprzewodowy
Więc te 3m tyczą się również masztów wolnostojących?ja.michal pisze:Do 3m od powierzchni instalacji (zmienia, dach) nie potrzeba zgody, ani zgłoszenia.

- Patryk
- Guru bezprzewodowy
Na każdy maszt związany trwale z gruntem potrzebujesz pozwolenia na budowę.Blido pisze:Więc te 3m tyczą się również masztów wolnostojących?
3m tyczy się tylko masztów na już istniejących budowlach i budynkach.
[ Dodano: 2010-01-30, 20:05 ]
Kij wbity w ziemię to nie budowla,ani tym bardziej nie trwale związana z gruntem.Blido pisze:To wystarczy kij wbić w ziemię bez zgłoszenia i łamiemy prawo budowlane.
[ Dodano: 2010-01-30, 20:08 ]
ja.michal pisze:Od 3 do 6m potrzeba bodajże zgłoszenie, że coś takiego się stawia. Powyżej 6m potrzebna zgoda budowlana.

Powyżej 3m wymagane jest zgłoszenie budowlane z dokumentacją projektową,i górnej granicy nie ma
Ale wiadomo,ze jak się przedobrzy,to przed 30.dniem dostanie się odmowę,i trzeba będzie albo zmienić projekt,albo starać się o pozwolenie na budowę,jeśli będzie taka koniecznosć.
-
- Użytkownik forum
.. jeżeli w BSie danym azymut faktycznie obsługuje jakas antena sektorowa (niektóre BSy obsługują WiMax w zakresie mniej niż 360 stopni dookoła).Blido pisze:Teoretycznie może być. Jeżeli nie ma po drodze żadnych przeszkód to bez problemu będzie można się połączyć.Martekx pisze: <font color="#FF0000"><b>[...]</b></font>
[ Komentarz dodany przez: BliSki: 2010-02-11, 13:44 ]
<a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=59341#59341">Panie i Panowie tniemy cytaty!</a>
Ostatnio zmieniony 2010-02-11, 13:44 przez ppoler, łącznie zmieniany 1 raz.