Udsotępnianie komputera przez modem

Pozostałe zagadnienia (sprzętowe i programowe), które nie pasują do powyższych kategorii np. optymalizacja łącza, liczniki danych, bezpieczeństwo w sieci, informacje podstawowe.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
ra-v
Mistrz bezprzewodowy

Udsotępnianie komputera przez modem

Post autor: ra-v »

Czy jest jakaś metoda żeby udostępnić swój komputer dla innego użytkownika, aby ten połączył się np. przez ssh z tym że komputer-serwer jest na wspólnym IP Plusa? Czy da się takie coś zrobić bez wykupywania publicznego adresu IP? Bo w takiej sytuacji jak teraz nawet pingi nie dochodzą.

Jedyne co próbowałem i wątpiłem to DynDNS, ale moje wątpliwości miały uzasadnienie, bo to nie działa. (NazwaKomputera=IP=IP kilku(set) użytkowników)
Internet 70GB/nolimit: Huawei E3372s-153+TP-LINK MR3420 v2
Telefon: Moto G 1gen / Lumia 625 / iPhone 4 / Nokia 6310i
rybski
Początkujący użytkownik forum

Re: Udsotępnianie komputera przez modem

Post autor: rybski »

Jak rozumiem chodzi o połączenie ssh do komputera na którym jest internet od operatora GSM a połączenie z nim ma być aktywowane np z kompa z neo? Hmm to możliwe lecz ciężkie do wykonania i raczej mało opłacalne heh. Sprawa z internetem gsm wygląda tak, że z takiego kompa możesz nawiązać tekie połączenie lecz do niego już nie ( nie masz otwartych/przekierowanych odpowiednich portów przychodzących) . Potrzebowałbyś jakiś komputer z "zewnętrznym/publicznym" adresem IP z dostępnymi portami, do niego wykonujesz połączenie z kompa z GSM przez ssh, przekierowujesz odpowiednio porty w ssh i dopiero przez ten komputer możesz się połączyć z zewnątrz ( to z znaczy z jeszcze innego kompa juz docelowego).
Pewnie istnieje jeszcze taka możliwość gdybyś ty nawiązał pierwszy połączenie z kompem który ma się z tobą połączyć, tam skonfigurować odpowiednio przekierowania i przy aktywnym takim połączeniu możliwe było by połączenie się zwrotne po innym wcześniej "z tunelowanym" porcie. Jak mówiłem zagmatwane i ciężkie do wykonania. Chyba, że coś się zmieniło przez ostatnie 2 lata
Awatar użytkownika
ra-v
Mistrz bezprzewodowy

Re: Udsotępnianie komputera przez modem

Post autor: ra-v »

No to faktycznie - kombinować nie warto. Z opisu wynika że jest już pracochłonne samo w sobie, a idei dal idei nie ma sensu robić. No i jest jeszcze kwestie bezpieczeństwa (zaufany komputer z publicznym IP).
Jak trzeba to już lepiej wykupić ten publiczny dynamiczny IP (chyba 5 PLN+VAT) żeby na chwile połączyć się przez SSH. Może jak już powszechny będzie IP wersja 6 to będzie lepiej. W końcu więcej adresów to więcej komputerów z publicznym IP.
Internet 70GB/nolimit: Huawei E3372s-153+TP-LINK MR3420 v2
Telefon: Moto G 1gen / Lumia 625 / iPhone 4 / Nokia 6310i
ODPOWIEDZ