Pomoc w doborze elementu sieci
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
Pomoc w doborze elementu sieci
Witam wszystkich
To mój pierwszy post na tym forum.
Pomimo spędzenia kilku godzin na przeglądaniu postów dotyczących sieci, nie potrafię znaleźć informacji jak uzupełnić swoją sieć w domu.
Schemat sieci jest w załączniku a brakujący element oznaczyłem czerwonym "?".
Krotki opis:
Dom ma 3 kondygnacje:
Na parterze modem UPC do którego podłączony jest Linksys WRT54GL oraz dwa laptopy połączone bezprzewodowo.
Na 1 piętrze również są dwa laptopy z WiFi z niezłym sygnałem.
Kłopot jest z 2 piętrem gdzie jest laptop z WiFi ale sygnał jest słabiutki a czasami znika. Dodatkowo są jeszcze dwa stacjonarne komputery i drukarka sieciowa. Komputery stacjonarne i drukarka mogą być połączone tylko kablem.
Co powinienem dołożyć do sieci żeby: mogło się bezprzewodowo połączyć z linksysem z parteru i udostępniać internet przewodowo na dwa stacjonarne komputery i bezprzewodowo na laptopa oraz umożliwiało drukowanie z wszystkich komputerów. Jeśli z drukarka byłby problem to została by podłączona do jednego z komputerów stacjonarnych.
Z góry dziękuje za pomoc.
Pozdrawiam
Przemek.
To mój pierwszy post na tym forum.
Pomimo spędzenia kilku godzin na przeglądaniu postów dotyczących sieci, nie potrafię znaleźć informacji jak uzupełnić swoją sieć w domu.
Schemat sieci jest w załączniku a brakujący element oznaczyłem czerwonym "?".
Krotki opis:
Dom ma 3 kondygnacje:
Na parterze modem UPC do którego podłączony jest Linksys WRT54GL oraz dwa laptopy połączone bezprzewodowo.
Na 1 piętrze również są dwa laptopy z WiFi z niezłym sygnałem.
Kłopot jest z 2 piętrem gdzie jest laptop z WiFi ale sygnał jest słabiutki a czasami znika. Dodatkowo są jeszcze dwa stacjonarne komputery i drukarka sieciowa. Komputery stacjonarne i drukarka mogą być połączone tylko kablem.
Co powinienem dołożyć do sieci żeby: mogło się bezprzewodowo połączyć z linksysem z parteru i udostępniać internet przewodowo na dwa stacjonarne komputery i bezprzewodowo na laptopa oraz umożliwiało drukowanie z wszystkich komputerów. Jeśli z drukarka byłby problem to została by podłączona do jednego z komputerów stacjonarnych.
Z góry dziękuje za pomoc.
Pozdrawiam
Przemek.
- sp6huk
- Guru bezprzewodowy
Re: Pomoc w doborze elementu sieci
Wiesz co, może być problem ze złapaniem stabilnego sygnału z parteru na drugim piętrze, nawet przy zastosowaniu dobrego AP. Nie można by tak pociągnąć skrętki na drugie piętro. Oczywiście można by spróbować zrobić to bezprzewodowo stosując na górze AP, który odbierałby sygnał i do tego router połączyć kablowo z AP, który by "nadawał" sygnał laptopowi, oraz podłączyłbyś kablem dwa komputery oraz drukarkę sieciową (ma ona kartę sieciową, tak ?).
-
Niestety miedzy pietrami nie moge pociągnąć przewodów. Drukarka ma kartę sieciową. A jakiego AP byś proponował? może coś z Linksysa bo jestem zadowolony z tej urządzeń tej firmy.
- wojteks
- *** Administrator ***
Ovislink WL5470 który ma potrzebne tryby WISP, Client, Uniwersal Repeater chyba też i 4 porty LAN. Do tego jakaś antenka panelowa 8dBi skierowana na router na dole.Przem_lew pisze:A jakiego AP byś proponował?
Nie pomagam na PW!
- sp6huk
- Guru bezprzewodowy
Tak, są 4 porty LAN,wojteks pisze: chyba też i 4 porty LAN
I w porównaniu do Linksysa ma on radio o mocy 20 dBm = 100 mW, a Linksys 18 dBm = 64 mW. Więc w takiej sytuacji, moc też odegra swoją rolę.
No i do tego przydałbym się też jakiś AP, aby w laptopie internet też był bezprzewodow, np. Ovislink WL-5460 AP V2.
-
Czyli jeśli dobrze rozumiem, jednym urządzeniem się tego nie da zrobić.
- sp6huk
- Guru bezprzewodowy
Da radę jednym urządzeniem pod warunkiem, że byś pociągnął kabel na drugie piętro. Jak ma być bezprzewodowo to niestety inaczej, niż w podany sposób nie da rady tego zrobić.
- wojteks
- *** Administrator ***
Jeżeli w WL5470 dałoby się użyć WISP+Uniwersal repeater to może jedno urządzenie wystarczy ale to na miejscu trzeba sprawdzić/skonfigurować.sp6huk pisze:No i do tego przydałbym się też jakiś AP
Nie pomagam na PW!
- sp6huk
- Guru bezprzewodowy
Masz racjęwojteks pisze:Jeżeli w WL5470 dałoby się użyć WISP+Uniwersal repeater to może jedno urządzenie wystarczy ale to na miejscu trzeba sprawdzić/skonfigurować.

![:]](./images/smilies/splash.gif)
- wojteks
- *** Administrator ***
Z tym się zgodzę ale jak nie sprawdzi to nie będzie wiedział. Niestety ten tryb jest trudny w konfiguracji.sp6huk pisze:Ale wielokrotnie jest problem z jego działaniem
Nie pomagam na PW!
-
Serdeczne dzięki za pomoc będę próbował, i dam znać jak mi poszło.