Orange Freedom Prp

SubForum obecnych i przyszłych użytkowników internetu w technologii CDMA - Centertel (Orange Freedom PRO), Sferia, Nordisk, Plus (CDMA2000 1xEVDO itd.)

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
piotreqw
Początkujący użytkownik forum

Orange Freedom Prp

Post autor: piotreqw »

Z tego co zauwazylem w modemie Anydata Adu500a po wyjeciu karty po polaczeniu internet dalej dziala. Byc moze ze jest to jakis sposob na ominiecie limitow. Sprawdzil to ktos na wlasnej skorze?
al-czerniawski
Specjalista bezprzewodowy-senior

Re: Orange Freedom Prp

Post autor: al-czerniawski »

Ciekawostka :zdziwko:
Po połączeniu? Czyli na gorąco wyjęta karta?
A sprawdzałeś ten fakt od nowa zestawiając łącze bez karty?
Czy jeszcze ktoś potwierdzi to zjawisko?
Może też ktoś jeszcze sprawdzi jak się ma sprawa z ADU-635 WA?

Modem może być w sieci rozpoznawany po jego ESN lub innym ID, wtedy i limit będzie normalnie nabijany. Tak działa Sferia. Bez kart, z wyjątkiem ADU-520C, który to modem bez karty nie chce działać.
YaRoO
Użytkownik forum

Post autor: YaRoO »

Na axestelu zrobiłem ten sam trick. Czyli wyciągnąłem karte podczas pracy modemu i odziwo połączenie nie zostało przerwane. Co więcej zrestartowałem modem za pomocą opcji restart system w 192.168.0.1 i modem ustanowił nowe połączenie bez karty sim :szok: może serio to podziała jakoś na limity...
ryba825
Mistrz bezprzewodowy

Post autor: ryba825 »

Kiedyś przekombinujecie a potem będzie płacz i walenie się w głowę "po co ja to robiłem".
Procio
Mistrz bezprzewodowy

Post autor: Procio »

ryba825 pisze:Kiedyś przekombinujecie a potem będzie płacz i walenie się w głowę "po co ja to robiłem".
To prawda ;) Ja robiłem tak sam w telefonie już jakiś czas temu. Podczas rozmowy wyjąłem kartę SIM i po skończeniu połączenia przychodzi do mnie raport, a kasa została pobrana... Jednym słowem: To nie działa!

Tak czy siak limity pójdą, wcześniej czy później, jak chcecie to testujcie, ale niech później nie będzie płaczu, że limity poszły się [cenzura].... (skończyły :cfaniak: )
Internet domowy T-Mobile do 60Mb/s: https://www.speedtest.net/result/8251178215 :super:
ryba825
Mistrz bezprzewodowy

Post autor: ryba825 »

To jest CDMA, więc całe ruch przechodzi przez firewall a w firewall musi to jakoś się identyfikować, więc czy wyjmiecie kartę to pewnie nic wam nie da, ponieważ ruch na serwerze będzie zliczany i przypisywany do konkretnego numeru karty SIM/RUIM. Zawsze może system zwariować i zacznie wam zliczać podwójnie.

Ale to nie moja sprawa zawsze musi być ktoś kto to "przetestuje".
Awatar użytkownika
Digitall
Specjalista bezprzewodowy-junior

Post autor: Digitall »

To nie zadziała na limity.
Aktualnie: bez limitu! [6Mbps ADSL] (((WiFi))) [Domowy LAN + (((WiFi)))]
Było: CSD, GPRS, EDGE, CDMA... same limity..
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Post autor: ja.michal »

Ludzie autoryzacja z karty jest przy nawiązywaniu połączenia. Myślicie, że coś cały czas leci przez USIM/RUIM?
Efektem tej zabawy może być tylko uszkodzenie sprzętu, a w najlepszym przypadku karty.
Awatar użytkownika
Blido
Guru bezprzewodowy

Post autor: Blido »

Procio pisze:Podczas rozmowy wyjąłem kartę SIM i po skończeniu połączenia przychodzi do mnie raport, a kasa została pobrana...
A co to był za telefon, w którym nie trzeba wyjmować baterii aby wyjąć kartę SIM? :szok:
ODPOWIEDZ