Potrzebuje rady fachowca...

Sieci bezprzewodowe w technologii 2.4 GHz i 5 GHz oraz usługi polskich operatorów WiFi / Wi-Max / HiperLAN, dyskusje o routerach.
Reklama: Szukasz dostawcy internetu? Sprawdź https://isp.today/pl/ ogólnoświatowy katalog dostawców internetu.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
prybka
Początkujący użytkownik forum

Potrzebuje rady fachowca...

Post autor: prybka »

Witam.

To moj 1szy post na tym forum takze CZESC wszystkim uzytkownikom.

A teraz w czym tkwi moj problem. Do tego czasu mialem neta za posrednictwem lanu i korzystalem z kompa stacjonarnego. I teraz tak, mam rowniez laptopa ktory posiada gniazdo WiFi (zgodne ze standardami 802.11b i 802.11g), chcialbym na nim miec internet za posrednictwem WiFi. Cokolwiek w necie googlalem, cos poczytalem jednak wolalbym zasiegnac opini ekspertow w doborze odpowiedniego AP. Sygnal do AP musi byc doprowadzony za pomoca RJ45. Chcialbym jesli to mozliwe odpierac sygnal w calym swoim mieszkaniu, ktore ma ok 50 m2 na jednym poziomie. Sciany to zwykla cegla z tynkiem o grubosci ok 15 cm (stare budownictwo), mieszkanie ma 3 pomieszczenia, nie licze lazienki w kotrej raczej nie bede korzystac za laptopa. :) Rozgladalem sie za odpowiednimy AP znalazlem <font color="#FF00FF"><b>»»na razie««</b></font> 2 odpowiednie??
Planet WAP-4030
Linsys WRT54GL
Dobrze by bylo zeby w tych AP mozna ustawic identyfikacje numeru MAC w przypadku gdyby sygnal byl na tyle dobry, ze sasiedzi by mnie mogli "okradac". Prosze o pomoc eskpertow tych malych i duzych. Z gory dzieki.

pozdrawiam
Awatar użytkownika
MaxFM
Stary wyga bezprzewodowy

Re: Potrzebuje rady fachowca...

Post autor: MaxFM »

Z tych 2 moge polecic linksysa ale sprawdzonym przeze mnie do uzytku domowego jest np DI-524. masz w nim typowe funkcje jak: filtr mac, przydzielanie mac do ip, blokady potrow, ustawanie mocy nadawania i inne duperelki i jest w miare niedrogi. Ogolnie pracował u mnie ponad rok na 3 kompy i ani raz sie nie zwiesił.
wolfek
Stały użytkownik forum

Post autor: wolfek »

Jeśli chodzi o sprzęt z podobnej półki o podobnych możliwościach to polecam EDIMAX EW-7206APG.
www.doladowania.kraczkowa.pl - Bezpieczne i szybkie do?adowanie Twojego telefonu
wolfek
Stały użytkownik forum

Post autor: wolfek »

Ostatnio także wpadła mi w ręce karta sparklan WL-660R jest tańsza od Edimax a działa identycznie. Jedyne co musimy zrobić to wyrzucić płytke do kosza ze sterownikami po zakupie tej karty i ściągnąć najnowsze ze strony www.ralinktech.com do układu realtek oczywiście bo sterowniki dołączone na płytce o której mowa wołają o pomstę do nieba :) :P :P :P
www.doladowania.kraczkowa.pl - Bezpieczne i szybkie do?adowanie Twojego telefonu
ODPOWIEDZ