Linux | Ubuntu - Opinie

Zagadnienia dotyczące technice w szerokim tego pojęcia znaczeniu czyli luźne dyskusje o zagadnieniach technicznych ale nie związanych z główną tematyką forum, m.in, komputery, oprogramowanie, systemy operacyjne - techniczny Hyde-Park.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Procio
Mistrz bezprzewodowy

Linux | Ubuntu - Opinie

Post autor: Procio »

Witam!

Chciałbym się dowiedzieć was jakie macie zdanie na temat tego systemu? Chodzi mi szczególnie o stabilność, oraz szybkość i ogólnie jakość. Po prostu co sądzicie o tym systemie. Jako, że mam zamiar przesiąść się na niego, żeby go przetestować to najpierw chciałbym poznać wasze zdanie jak wygląda na temat tego softu.

Z góry dzięki wszystkim za pomoc i odpowiedzi. Pozdrawiam!
Internet domowy T-Mobile do 60Mb/s: https://www.speedtest.net/result/8251178215 :super:
Awatar użytkownika
ra-v
Mistrz bezprzewodowy

Re: Linux | Ubuntu - Opinie

Post autor: ra-v »

9.10 jest Kontrowersyjny ;)

Sam nie mam. Znam ludzi którzy instalowali - kilku jest zwiedzonych np. niedziałające poprawnie WiFi, Bluetooth czy sterowniki nVidii :dobani: a kilku jest mega-zadowoonych, po raz pierwszy Linux im WSZYSTKO wykrył bez żadnej konfiguracji :ok:.

Poradziłbym ci wypróbować Madrivę, SUSE lub poczekać na Ubuntu 10+.

Ale wybór należy do ciebie - możesz spróbować 9.10. Środowisko GNOME jest bardzo przyjazne, generalnie pomagałem w obsłudze i instalacji oprogramowania początkującym użytkownikom (poszukaj w menu "Dzienniki systemowe", gdzieś w Ustawienia albo System.....) z Ubuntu i choć mam Fedorę to nie było problemów. Instalacja programół też jest w miarę łatwa.

W każdym razie mimo wad jest to jeden z systemów na których można się co nieco samemu nauczyć.
Internet 70GB/nolimit: Huawei E3372s-153+TP-LINK MR3420 v2
Telefon: Moto G 1gen / Lumia 625 / iPhone 4 / Nokia 6310i
Procio
Mistrz bezprzewodowy

Poczytam jeszcze trochę na jego temat zanim go zainstaluję, tak jak piszesz wielu jest zadowolonych, lecz wielu jest też zawiedzionych... Wolę się wszystkiego dowiedzieć na jego temat zanim go zainstaluję.

Najbardziej mnie martwi jedna rzecz, a mianowicie to, że często są problemy z instalowaniem różnego softu, a jako że jestem osobą, która lubi "testować" różnego rodzaju programiki to Linux może mi w tym przeszkadzać...
Internet domowy T-Mobile do 60Mb/s: https://www.speedtest.net/result/8251178215 :super:
Awatar użytkownika
nosbi
### BAN ###

Post autor: nosbi »

9.10 to syf :dobani:
Zainstaluj sobie lepiej 9.04 i poczekaj na premierkę 10.04 ;)
Procio
Mistrz bezprzewodowy

nosbi pisze:9.10 to syf
A mógłbyś rozwinąć swoją wypowiedz? Czym się różnią, czemu jest gorsze od 9.04.

Z góry wielkie dzięki.
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Post autor: Jo_gurt »

nosbi pisze:Zainstaluj sobie lepiej 9.04 i poczekaj na premierkę 10.04 ;)
Przychyliłbym się do sugestii. 9.04 był znacznie poprawiony w stosunku do 8.xx, ale 9.10 ma problemy ze stabilnością i obsługą sprzętu.
Procio
Mistrz bezprzewodowy

A czy są sposoby na instalowanie gier/ programu z Win$hita na Ubuntu? Wyczytałem, że są jakieś programy dzięki, którym jest to możliwe, to prawda?
zDaleKi
Stary bywalec bezprzewodowy

Post autor: zDaleKi »

Procio pisze:A czy są sposoby na instalowanie gier/ programu z Win
Jest WINE
Ale nie spodziewaj się rewelacji i że wszystko zadziała.
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Post autor: Jo_gurt »

No i Cedega, ale to płatne.
Procio
Mistrz bezprzewodowy

Ale nie spodziewaj się rewelacji i że wszystko zadziała.
Generalnie to ja nie gram w gry, czasami tylko w CS'a zagram lub w Cabal Online. Tak to w wolnym czasie zajmuje się tworzeniem stron www lub grafiką...
ODPOWIEDZ