Witam!
Troche długa historia. Rodzice przeprowadzili się na wieś. Ich dom jest otoczony lasem, gdzie ciężko nawet o sygnał gsm. Z komórki da się zadzwonić tylko z balkonu na piętrze a i też nie zawsze, najczęściej jak uda się już połączyć to strasznie przerywa.
Druga sprawa to zakupili internet z Play nie wiem dokładnie jaki z modemem Huawei 156G.
Wg. www.btsearch.pl najbliższa wieża jest oddalona o jakieś 10km. Jadąc do nich miałem raz włączony modem na laptopie połączony przez top_netinfo i straciłem całkowicie sygnał okolo 2km (po prostej) przed domem. I wg tejże aplikacji cały czas byłem podłaczony do jednego bts (tak mi sie przynajmniej wydaje nr CID byl ten sam caly czas). Jako że nie znam sie w tym temacie a jedynie tyle co ostatnio przeczytalem na tym forum nie wiem jak to zrobic zeby wszystko dobrze działało. Z tego co zrozumiałem czytajac pasowaloby cos na wzór reapetera podłączonego do antenty kierunkowej. Tylko nie jestem do końca pewien jak to dokładnie wszystko działa. Najważniejsze jest żeby dało się skorzystać z internetu i dało korzystać z telefonu w domu. Co możecie mi doradzić?
Problem z zasiegiem i internetem z Play
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
- wojteks
- *** Administrator ***
Re: Problem z zasiegiem i internetem z Play
http://www.gsmsolutions.pl/sklep/-c-18_46.html
http://www.telefonika.pl/wzmacniacze/mkr60.html
Ale tanio nie będzie.
Inna opcja to antena zewnętrzna UMTS (do modemu) ale też tania nie będzie bo musi być o dużym zysku i na maszcie zamocowana (oczywiście przydałby się jakiś router 3G żeby nie prowadzić długiego kabla antenowego)
http://www.telefonika.pl/wzmacniacze/mkr60.html
Ale tanio nie będzie.
Inna opcja to antena zewnętrzna UMTS (do modemu) ale też tania nie będzie bo musi być o dużym zysku i na maszcie zamocowana (oczywiście przydałby się jakiś router 3G żeby nie prowadzić długiego kabla antenowego)
Nie pomagam na PW!
-
- Początkujący użytkownik forum
Dziękuje za szybką odpowiedź.
Czyli rozumiem mój tok rozumowania był dobry. Antena kierunkowa plus repeater wzmacniający dwukierunkowy?
Co do anteny zewnętrznej UMTS to ma ona wpływ na działanie telefonów? czy to w tym wypadku tylko opcja do internetu?
Przeglądajac repeatery czym rózni sie MKR60 od MKR55?
Czyli rozumiem mój tok rozumowania był dobry. Antena kierunkowa plus repeater wzmacniający dwukierunkowy?
Co do anteny zewnętrznej UMTS to ma ona wpływ na działanie telefonów? czy to w tym wypadku tylko opcja do internetu?
Przeglądajac repeatery czym rózni sie MKR60 od MKR55?
- wojteks
- *** Administrator ***
Gdyby telefon miał złacze antenowe to można by antenę przełaczać albo dołożyć drugą tylko tu problemem będzie długość kabla antenowego.Rativel pisze:Co do anteny zewnętrznej UMTS to ma ona wpływ na działanie telefonów? czy to w tym wypadku tylko opcja do internetu?
O szczegóły dotyczące repeaterów musisz pytać sprzedawcę (różnych sprzedawców)
Nie pomagam na PW!