[NEWS] Solorz-Żak zadowolony z testów Internetu HSPA+

Nowości... więcej na https://www.opp.today/pl/

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
ryba825
Mistrz bezprzewodowy

[NEWS] Solorz-Żak zadowolony z testów Internetu HSPA+

Post autor: ryba825 »

Kod: Zaznacz cały

Zygmunt Solorz-Żak jest zadowolony z testów radiowego Internetu przeprowadzanych przez Cyfrowy Polsat na sieci Sferii oraz Aero 2 i planuje dalsze wielomilionowe inwestycje w dynamiczny rozwój infrastruktury telekomunikacyjnej - podaje Polska Agencja Prasowa.

Nasz internet działa rewelacyjnie. Istotne jest to, że sprawdza się także na dużych zasięgach, gdyż można odbierać sygnał w odległości nawet ponad 20 km od stacji bazowej - powiedział Solorz-Żak Polskiej Agencji Prasowej.

Internet oferowany jest w technologii HSPA+, która umożliwia pobieranie danych z prędkością do 21 Mb/s oraz wysyłanie danych z prędkością do 5,7 Mb/s. Do końca 2009 roku w zasięgu sieci HSPA+ 850 MHz Sferii i 900 MHz Aero2 (w ramach których Cyfrowy Polsat testuje usługi internetowe) znalazło się ogółem 20 mln Polaków.

W komercyjnej ofercie, która powinna pojawić się jeszcze w I kwartale tego roku, powinny być dostępne modemy WiFi, co pozwoli korzystać z Internetu kilku urządzeniom w domu naraz. W czasie testów dostępne będą tylko dwa modemu USB Sierra Wireless - jeden dla częstotliwości 850 MHz, drugi dla 900 MHz. W I kwartale powinien pojawić się model dualny.

Więcej: Źródło

Więc nie długo możemy się spodziewać modemu dualnego.
Procio
Mistrz bezprzewodowy

Re: [NEWS] Solorz-Żak zadowolony z testów Internetu HSPA+

Post autor: Procio »

ryba825 pisze:Więc nie długo możemy się spodziewać modemu dualnego.
Fajnie :ok: Ale nic nie piszą o zniżkach dla abonentów telewizji :cry: Mam nadzieję, że jak testy się skończą to będą jakieś oferty dla abonentów TV...
Internet domowy T-Mobile do 60Mb/s: https://www.speedtest.net/result/8251178215 :super:
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Post autor: ja.michal »

Dlaczego u nas jeszcze nie nauczyli się pisać operatorzy o typowej prędkości sieci połączenia a tylko o maksymalnej?
Np. w AT&T jest napisane, że 3.6 a typowo 1.5-2Mb/s. To jest bardziej rzetelne podejście.
Procio
Mistrz bezprzewodowy

Post autor: Procio »

ja.michal pisze:Dlaczego u nas jeszcze nie nauczyli się pisać operatorzy o typowej prędkości sieci połączenia a tylko o maksymalnej?
Dokładnie ;) W HSPA+ jest w dl max 21Mb/s, lecz ta prędkość raczej jest nie osiągalna, więc operatorzy mogliby dopisać, teoretyczna prędkość dl wynosu tyle i tyle... Jak napiszą, że 21Mb/s to większość się nabierze :D
Internet domowy T-Mobile do 60Mb/s: https://www.speedtest.net/result/8251178215 :super:
kemot
Stały użytkownik forum

Post autor: kemot »

ja.michal pisze:Dlaczego u nas jeszcze nie nauczyli się pisać operatorzy o typowej prędkości sieci połączenia a tylko o maksymalnej?
Np. w AT&T jest napisane, że 3.6 a typowo 1.5-2Mb/s. To jest bardziej rzetelne podejście.
Chyba dlatego, że niektórzy mają niemal max możliwości łącza (nieliczni, ale jednak).
Ja np. korzystam z technologii HSUPA i jak serwery pozwalają to transfer oscyluje w granicach 650 - 750 KB/s.
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Post autor: ja.michal »

kemot, ja ostatnio też zasuwałem po 6-7Mb/s na iPlusie (karta ma do 21), ale co z tego?
Wnioskowanie z mniejszego na większe jest błędne. To, że działa z full speed np. 10 000 klientów nie znaczy, że będzie 250 000 też tak działać.
ODPOWIEDZ