Podział łącza TP 6Mb/s
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
Podział łącza TP 6Mb/s
Tak jak w temacie, po trzech latach walki z TP odpuściłem im. Pan w punkcie TP powiedział ażebym sobie podzielił łącze z sąsiadem, tak więc będziemy się za to brali.
Sytuacja wygląda następująco:
1. Dwa domy w odległości około 80-90m
2. W domu (host-tam gdzie jest kabel TP) jest jeden komputer stacjonarny + laptop, oba pracują pod Windows 7 (x86)
3. U mnie jest stacjonarny (XP/7) oraz nowy laptop z 7. Stacjonarny posiada kartę WiFi Tp-Link'a (G) + panel 18dbi
4. Łącze dzielone o przepustowości 6Mb/s (teraz jeszcze 1Mb/s)
Moje pytania:
1. Jaki router zakupić do domu "Host" oraz jaki panel? (Nadmienię że w budynku też powinien być zasięg i tu rodzi się pytanie czy router z dwiema, trzema antenami udźwignie to wszystko)
2. Czy w moim domu mogę także wstawić router który rozsiałby internet po mieszkaniu?
3. Sieć musi być zabezpieczona, pytanie, czy zwykłe filtrowanie MAC wystarczy?
4. Restart routera (Host) na zawołanie (chodzi o zmianę IP), jest to możliwe?
Dziękuję za wszelką pomoc.
Sytuacja wygląda następująco:
1. Dwa domy w odległości około 80-90m
2. W domu (host-tam gdzie jest kabel TP) jest jeden komputer stacjonarny + laptop, oba pracują pod Windows 7 (x86)
3. U mnie jest stacjonarny (XP/7) oraz nowy laptop z 7. Stacjonarny posiada kartę WiFi Tp-Link'a (G) + panel 18dbi
4. Łącze dzielone o przepustowości 6Mb/s (teraz jeszcze 1Mb/s)
Moje pytania:
1. Jaki router zakupić do domu "Host" oraz jaki panel? (Nadmienię że w budynku też powinien być zasięg i tu rodzi się pytanie czy router z dwiema, trzema antenami udźwignie to wszystko)
2. Czy w moim domu mogę także wstawić router który rozsiałby internet po mieszkaniu?
3. Sieć musi być zabezpieczona, pytanie, czy zwykłe filtrowanie MAC wystarczy?
4. Restart routera (Host) na zawołanie (chodzi o zmianę IP), jest to możliwe?
Dziękuję za wszelką pomoc.
- Blido
- Guru bezprzewodowy
Re: Podział łącza TP 6Mb/s
Przecież TP w swoim regulaminie zabrania udostępniania łącza poza lokallukasz_xd pisze:Pan w punkcie TP powiedział ażebym sobie podzielił łącze z sąsiadem

-
Zabrania ale jest to martwy przepis tak jak to ujął pan z punktu TP...
Druga sprawa, ile % osób na tym forum ma tak zrobiony internet? Chyba spory.
Druga sprawa, ile % osób na tym forum ma tak zrobiony internet? Chyba spory.
- Blido
- Guru bezprzewodowy
To prawda, ale dziwi mnie że konsultant z punktu obsługi sam radzi aby dzielić Neo. Przecież mogą go za to wyrzucić z pracy. Chociaż ja ostatnio byłem świadkiem jak sprzedawca w Vobisie doradzał klientowi kupującemu plujkę jak obniżyć koszt druku - przez regenerację kartridży czy system stałego zasilania. A przecież to się wiąże z utratą gwarancji... Chyba że o to sprzedawcy chodziło.lukasz_xd pisze:Zabrania ale jest to martwy przepis tak jak to ujął pan z punktu TP...
Co do pytań z pierwszego postu:
Nawet powinieneś, bo sygnał będzie za słaby. A podłączanie anten zewnętrznych do karty wifi w kompie jest niepraktyczne. Najlepszym rozwiązaniem będzie AP z anteną zewnętrzną pracujące w trybie client połączone z routerem który rozsieje sygnał po domu. Jeśli chodzi o AP, to polecam Ubiquiti NanoStation2 - ma ono zintegrowaną antenę panelową, więc nie ma problemu długości i tłumienności kabla antenowego - do domu idzie już tylko zwykła skrętka. Z kolei router który polecam to Ovislink WL-1600GL - jest stosunkowo tani (~120 zł) a można instalować na nim alternatywny soft (np. Tomato) tak jak na dużo droższym Linksysie WRT54GL. Ponadto działa on na bardzo stabilnym i wydajnym chipsecie Broadcom.lukasz_xd pisze:Czy w moim domu mogę także wstawić router który rozsiałby internet po mieszkaniu?
Nie wystarczy, bo adres MAC można sklonować. Najbezpieczniejsze będzie szyfrowanie WPA2 z odpowiednio długim, niesłownikowym hasłem.lukasz_xd pisze:Sieć musi być zabezpieczona, pytanie, czy zwykłe filtrowanie MAC wystarczy?
-
Sytuacja może wyglądać następująco.
Dom1 (Host)
Router (Ovislink WL-1600GL, on odpada, nie ma modemu ADSL...)
kabelek RJ45 do...
Ubiquiti NanoStation2
W powietrzu leci sygnał... ^^
Dom2 (Client)
Jaki AP? Panel już mam, dokładanie 120zł chyba mija się z celem zakup drugiego Ubiquiti NanoStation2? (Panel 18dbi)
RJ45 lub co bardziej by mi pasowało WiFi...
Komputer w domku.
Tak właśnie myślałem że po MAC nie wystarczy, tylko u mnie nie ma kto się podpiąć do tej sieci, sygnał obejmie tylko mnie i las ;D
Dom1 (Host)
Router (Ovislink WL-1600GL, on odpada, nie ma modemu ADSL...)
kabelek RJ45 do...
Ubiquiti NanoStation2
W powietrzu leci sygnał... ^^
Dom2 (Client)
Jaki AP? Panel już mam, dokładanie 120zł chyba mija się z celem zakup drugiego Ubiquiti NanoStation2? (Panel 18dbi)
RJ45 lub co bardziej by mi pasowało WiFi...
Komputer w domku.
Tak właśnie myślałem że po MAC nie wystarczy, tylko u mnie nie ma kto się podpiąć do tej sieci, sygnał obejmie tylko mnie i las ;D
- Blido
- Guru bezprzewodowy
Wiem o tym, chodziło mi o WL-1600GL w drugim domu, podłączony do AP (jeśli nie chcesz podłączać kompa bezpośrednio do AP przez skrętkę). Jeśli chodzi o routery z modemem ADSL to nie mam doświadczenia w tej materii, więc nie chcę źle doradzić. Ale inni często polecają i zachwalają router Linksys WAG54G2-EE. Do tego routera podepniesz przez RJ45 NanoStation które będzie przesyłało sygnał do twojego domu. Dzięki takiemu rozwiązaniu dobry sygnał będziesz miał zarówno Ty jak i sąsiad.lukasz_xd pisze:Ovislink WL-1600GL, on odpada, nie ma modemu ADSL...
- wojteks
- *** Administrator ***
Skoro to odległość 80-90m to polecam:
W pierwszym domu modem ADSL i do tego wcześniej wspomniany Ovislink do podziału pasma i WiFi w tym domu. Do tego po skrętce Tp-Link WA501G w puszce plastikowej i do tego co najwyżej antena panelowa 8dBi.
W drugim domu taki sam zestaw AP i antena, do tego żeby był internet po kablu i WiFi kolejny Ovislink WL1600GL albo WL5470.
Nie napisałes czy między domami jest widoczność optyczna, na jakiej wysokości musiałyby być anteny żeby się widzieć i jakie jest zaszumienie okolicy innymi sieciami WiFi.
W pierwszym domu modem ADSL i do tego wcześniej wspomniany Ovislink do podziału pasma i WiFi w tym domu. Do tego po skrętce Tp-Link WA501G w puszce plastikowej i do tego co najwyżej antena panelowa 8dBi.
W drugim domu taki sam zestaw AP i antena, do tego żeby był internet po kablu i WiFi kolejny Ovislink WL1600GL albo WL5470.
Nie napisałes czy między domami jest widoczność optyczna, na jakiej wysokości musiałyby być anteny żeby się widzieć i jakie jest zaszumienie okolicy innymi sieciami WiFi.
Nie pomagam na PW!
-
wojteks, sytuacja wygląda następująco, mój dach i jego są na tej samej wysokości i jest to jakieś 10-12m... Widoczność, jest jedno drzewo, dokładnie brzoza ale można jej wyciąć trochę gałęzi na wiosnę. Reszta to czyste powietrze.
W domu sąsiada jest już router z modemem adsl2+, TP-Link TD-W8901G da się go wykorzystać czy wymienić na inny (bo mogę sprzęt wymienić, wypożyczyć do dnia ustawienia całej sieci).
Chce wydać jak najmniej pieniędzy, student po zapłaceniu czesnego w wysokości 560zł nie ma ich za wiele.
Mógłbym poprzestać u Siebie na NanoStation2 i RJ;tce po ścianie.
Zajmijmy się domem sąsiada bo tu mam największe koszty i problemy.
W domu sąsiada jest już router z modemem adsl2+, TP-Link TD-W8901G da się go wykorzystać czy wymienić na inny (bo mogę sprzęt wymienić, wypożyczyć do dnia ustawienia całej sieci).
Chce wydać jak najmniej pieniędzy, student po zapłaceniu czesnego w wysokości 560zł nie ma ich za wiele.
Mógłbym poprzestać u Siebie na NanoStation2 i RJ;tce po ścianie.

Zajmijmy się domem sąsiada bo tu mam największe koszty i problemy.
Ostatnio zmieniony 2010-01-26, 13:08 przez lukasz_xd, łącznie zmieniany 1 raz.
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
Nie da się.lukasz_xd pisze:, TP-Link TD-W8901G da się go wykorzystać czy wymienić na inny (bo mogę sprzęt wymienić, wypożyczyć do dnia ustawienia całej sieci).
-
Właśnie, potrafi się zawiesić przy ściąganiu 10MB...
Jakieś propozycje router'ka z adsl?
NanoStation2 mogę mieć za 200zł więc zakup dwóch sztuk jest możliwy.
https://www.cyberbajt.pl/produkt/2467/0 ... y_produktu
Jakieś propozycje router'ka z adsl?
NanoStation2 mogę mieć za 200zł więc zakup dwóch sztuk jest możliwy.
https://www.cyberbajt.pl/produkt/2467/0 ... y_produktu
- wojteks
- *** Administrator ***
To co proponowałem wcześniej. Modem ADSL z wyjściem RJ45 (ethernet) i do tego Ovislink WL1600GL z tomato w celu dzielenia pasma albo jakiś router ADSL z oferty draytek.pl.lukasz_xd pisze:Jakieś propozycje router'ka z adsl?
Nie pomagam na PW!