Spadająca prędkość transmisji WAG325N

Wszystko na temat pozostałych metod dostępu do internetu, czyli łącza przewodowe (TPSA, Dialog, Netia).

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
marcin786
Początkujący użytkownik forum

Spadająca prędkość transmisji WAG325N

Post autor: marcin786 »

Mam do Was pytanie, bo jeszcze nie traktuje tego jak problem, do połączenia wi fi używam oprogramowania ThinkVantage w ostatnim czasie zaobserwowałem dziwną rzecz, a mianowicie :
spadająca prędkość transmisji - przeważnie Transmite Rate wynosi - 130 Mbps, czasem jednak spada on do 104 Mbps, a zdarzają się nawet spadki do poziomu 78 Mbps, zatem pytam czy to normalne ?
Wcześniej używałem Wag200G i Transmite Rate - praktycznie cały czas miałem na poziomie 54 Mbps ?
Aha siła sygnału jest dobra wynosi 99 %, jakość jest doskonała.
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Re: Spadająca prędkość transmisji WAG325N

Post autor: Jo_gurt »

marcin786, a jak np zaczniesz przesyłać wewnątrz twojej sieci (do drugiego kompa obok) to prędkość wzrasta?
Generalnie tak się dzieje najczęściej jak komputer zmniejsza obroty karty radiowej jak nie ma potrzeby wykorzystania pełnej przepustowości.
marcin786
Początkujący użytkownik forum

Post autor: marcin786 »

Jo_gurt - całkiem możliwe, że masz rację przy większym ruchu w sieci, czy też podczas dość intensywnego przeglądania internetu prędkość transmisji utrzymuje się na poziomie 130 Mbps,
nie pamiętam jednak, czy działo się tak również z poprzednim routerem Wag200G ale on łączył się na 54 Mbps.
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Post autor: Jo_gurt »

Możliwe, że się działo. Raczej jest to zależne od karty i jej ustawień.
W każdym razie jak nie przeszkadza to nie ma się co przejmować :)
ODPOWIEDZ