JEDNA ANTENA 2 KOMPY

Sieci bezprzewodowe w technologii 2.4 GHz i 5 GHz oraz usługi polskich operatorów WiFi / Wi-Max / HiperLAN, dyskusje o routerach.
Reklama: Szukasz dostawcy internetu? Sprawdź https://isp.today/pl/ ogólnoświatowy katalog dostawców internetu.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
DASKY
Początkujący użytkownik forum

JEDNA ANTENA 2 KOMPY

Post autor: DASKY »

MAM PYTANKO CZY MOGĄ NA JEDNEJ ANTENIE CHODZIC 2 KOMPY I JAK TO ZROBIC , MAM SIEC BEZPRZEWODOWĄ I KARTĘ SIECIWĄ D-LINK:) :) :) :) :) :)
dasky
Leszek66
Użytkownik forum

Re: JEDNA ANTENA 2 KOMPY

Post autor: Leszek66 »

Temat spadł mi z nieba, mam zamiar podpisać umowe na internet radiowy, chcę zastosować własny zestaw odbiorczy tzn jakiś samodzielny router żeby rozdzielić łącze na 2 PeCety. Jest problem co kupić, jaki model jaka antena, coby chodziło niezależnie od pogody, i nie wykończyło rodzinki finansowo.
Liczę na pomoc, z góry dzięki, bedę uważnie sledził oba wątki, NIe udąło mi się znależć tego zagadnienia w archiwum forum, jeśli przegapiłem to proszę o link.
Awatar użytkownika
MaxFM
Stary wyga bezprzewodowy

Post autor: MaxFM »

DASKY pisze:MAM PYTANKO CZY MOGĄ NA JEDNEJ ANTENIE CHODZIC 2 KOMPY I JAK TO ZROBIC, MAM SIEC BEZPRZEWODOWĄ I KARTĘ SIECIWĄ D-LINK:) :) :) :) :) :)
moze wiecej szczegółów :?
Leszek66 jak masz dostarczany net ?
Mind Hunter

Post autor: Mind Hunter »

Zeby z 1 anteny miec sygnal na 2 kompy trzeba miec router
Np D-link DI-604(podlaczysz 4 kompy przez kabel) ok 100zł, DI-524 (4 kompy przez kabel lub wiele kompow przez WIFI) ok 200 zł

Router 3a skonfigorowac.

Komputery 3a tez odp. skonfigorowac. Inne ustawienia masz jak internet jest z "anteny na dachu " a inne jak internet jest z routera.

Jak chcesz szczegolow konfigoracji routera to najpierw go kup i wtedy sie odezwij. Sprawa jest przewaznie prosta....

Pozdrawiam
ikw
Specjalista bezprzewodowy-junior

Post autor: ikw »

jak masz antene i sieciowke wifi to robisz na jednym klasyczna maskarade ...i net dziala na dwoch kompach... a jak zrobic maskarade no to juz gdzies bylo - poszukaj...co do podlaczenia dwoch komopow na routerze to ...polecam to: router apek i swicz w jednym:P
http://www.cyberbajt.pl/cyber.php?i=produkt&id=1490
Grid16
Początkujący użytkownik forum

Post autor: Grid16 »

Jesli na jednym kompie masz Internet przez wifi i chcesz dzielic to polaczenie na drugiego kompa to wystarcza Ci dwie zwykle karty sieciowe i scrossowany kabel. Laczysz kompy kablem sieciowym i na komputerze, ktory ma Internet ustawiasz Internet Connection Sharing (funkcja Windows). Wada jest to, ze komputer z Internetem musi chodzic jesli chcesz korzystac z Sieci na drugim.

Mozesz tez zainstalowac access point i nim dzielic polaczenie - ja kupilem, zreszta idac za rada z tego forum, OvisLink WL-5460 v2 i jestem bardzo zadowolony.
--
Grid16
Awatar użytkownika
MaxFM
Stary wyga bezprzewodowy

Post autor: MaxFM »

Tak, tu np nada sie ovis 5460. podłaczasz ant., ustawisz go w tryb ap client, dalej ciagniesz skretka do pc. Ma 2 porty lan wiec mozesz podpiac 2 kompy/
ODPOWIEDZ