simlock modem ZTE MN622

Kwestie techniczne, konfiguracja i rozwiązywanie problemów z modemami GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA).

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
hubka0
Początkujący użytkownik forum

simlock modem ZTE MN622

Post autor: hubka0 »

Witam. Czy ktoś wie jak zdjąć simlocka z modemu zte mf622 bez stronki KULANKENDI?
Mam go z uk pracował w sieci 3. :cry:
Ostatnio zmieniony 2008-11-06, 18:46 przez hubka0, łącznie zmieniany 1 raz.
wibi
Stały użytkownik forum

Re: simlock modem ZTE MN622

Post autor: wibi »

Witam.Wiem,że jest to stary temat ale właściwie innych na temat tego modemu ZTE MF622 na forum nie znalazłem więc tu napisze co o nim sadzę.Kupiłem go na Allegro za w sumie 160 zł (z przesyłką),miał simlocka na sieć 3 (three) i pomimo przeszukania internetu nic darmowego nie udało mi się znaleźć,pozostał Kulankendi.Za 50 zł odblokowano mi go w komisie.Kod odblokowujący 16 cyfrowy!!! Udało mi się również z internetu sciągnąć niebrandowanego managera do tego modemu.A teraz krótkie uwagi o jego pracy,przedewszystkim,jak każdy modem potrzebuje do swojej pracy prądu (800mA),porty USB posiadają standardowo wydajność prądową ok 500mA dlatego należy korzystać z możliwości zasilania modemu z 2 portów (to dotyczy wszystkich modemów USB) gdyz wówczas stabilność pracy jest bardzo wysoka,na jednym porcie też pracuje ale jest wówczas mniej czuły i szybciej przechodzi z HSDPA na UMTS,przy zasilaniu z dwóch portów trzyma stabilnie HSDPA.Modem prawie w ogóle się nie grzeje i porównując go z Huaweyem E220 można powiedzieć że jest całkiem zimny gdy E220 już ciepły,wydajność podobna obu modemów z ew.lepszą stabilnościa i szybkościa ZTE MF622.Ma,co ciekawe wyjście na antene zewnętrzną w przeciwieństwie do E220 ale ponieważ nie mam anteny więc jak się taka sprawuje nie moge powiedzieć.Moje spostrzeżenia co do tego modemu potwierdzaja sie z ocena przeprowadzoną na rosyjskich forach gdzie jest on dostepny.W miejscu w którym go "testowałem" sygnał HSDPA był na 3 kreski (podobnie jak E220) i z tych pierwszych przygód z tym modemem uwazam że jest <font color="#FF00FF"><b>»»na pewno««</b></font> nie gorszy niż tak doceniany E220.To takie uwagi na gorąco a jak trochę na nim popracuję podam wynki z testów.
wibi
Stały użytkownik forum

Jeszcze raz w tym temacie gdyż nie ma mozliwości edytowania poprzedniego postu.Otóż mam zrzut pliku EFS z tego modemu przed zdjęciem simlocka (64 MB) i po zdjęciu kodem z Kulankendi również tej samej wielkości.Porównywałem oba te pliki ale zmiany wystapiły prawie na całej wielkości pliku i ja nie potrafie ich jakoś skomentować.Gdyby był ktoś zainteresowany i te pliki przydały by się do czegoś to mogę je podesłać.Pewnie fachowa analiza pozwoliła by?określić sposób usunięcia simlocka?
Dzinuch

Post autor: Dzinuch »

Witam. Wibi pisze o możliwości zasilania modemu z dwóch portów USB. :szok: Napiszcie proszę jak to się robi. Pozdrowienia.
zDaleKi
Stary bywalec bezprzewodowy

Post autor: zDaleKi »

Dzinuch pisze:Napiszcie proszę jak to się robi
Masz do tego specjalny kabelek, który wpinasz do dwóch portów USB a na końcu kabelka jest gniazdo pod modem.
Taka przejściówka często dodawana jest do dysków USB.
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
wibi
Stały użytkownik forum

Dokładnie tak jak pisze kol.BliSki z tym, że modem standardowo wyposażony jest w dwa kable,jeden krótki, ok.20 cm z jednym wejściem na USB i drugi, dłuższy ok.0.8-1.0 m z dwoma końcówkami USB no i oczywiście oba te kable zakończone sa końcówka MiniUSB podłączana do modemu.
Dzinuch

Post autor: Dzinuch »

Dziękuję za wyjaśnienie. Ja do tej pory preferowałem modemy z zasilaniem zewnętrznym (mam Zadacom2G) bo nie wiedziałem o takiej możliwości zasilania modemu. Jestem na etapie wymiany modemu na 3G (jest już zasięg) i Wasza odpowiedź zwiększa zdecydowanie moje pole manewru. Pozdrowienia. :D
ODPOWIEDZ