Konfiguracja routera wi fi
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
Konfiguracja routera wi fi
Witam
Jak wyłączyć możliwość konfigurowania routera przez wi fi? Co należy zrobić?
Jak wyłączyć możliwość konfigurowania routera przez wi fi? Co należy zrobić?
- Jaco
- Mistrz bezprzewodowy - moderator
Re: Konfiguracja routera wi fi
Zabezpieczyć router hasłem i nazwą użytkownika inną niż są po zakupieniu routera. Wówczas bez podania prawidłowych danych nie zalogujemy się na router.pawelpablo pisze:Co należy zrobić?
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
pawelpablo, niektóre routery mają odpowiednią opcję, czyli wyłączenie dostępu do panelu konfiguracyjnego z WiFi.
-
A nie ma juz innego sposobu? Np w zakladce wireless jest opcje Access Point Settings ale ona sie tyczy ustawien ap i nie ma mozliwosci w tym zablokowania dostpu do routera przez wi fi?
Mam tez watpliwosc co do tego czy jest sens zmieniac domyslnie ustawiony adres routera (Router Local IP)?
I jescze jak by ktoś mógł mi wyjaśnić jakie ma znaczenie SNMP bo u mnie jest ustawione Get Community i Set Community na public, czy wszystko jest ok i od czego zależy zapis public albo private?
Mam tez watpliwosc co do tego czy jest sens zmieniac domyslnie ustawiony adres routera (Router Local IP)?
a jak ta opcja moze byc nazwa i sie znajdowac?Jo_gurt pisze:pawelpablo, niektóre routery mają odpowiednią opcję, czyli wyłączenie dostępu do panelu konfiguracyjnego z WiFi.
I jescze jak by ktoś mógł mi wyjaśnić jakie ma znaczenie SNMP bo u mnie jest ustawione Get Community i Set Community na public, czy wszystko jest ok i od czego zależy zapis public albo private?
Ostatnio zmieniony 2010-01-26, 12:52 przez pawelpablo, łącznie zmieniany 1 raz.
- Jaco
- Mistrz bezprzewodowy - moderator
Ja zmieniłem gdyż mam dwa takie same routery i aby móc wejść na ten drugi trzeba było zmienić IP.pawelpablo pisze:Mam tez watpliwosc co do tego czy jest sens zmieniac domyslnie ustawiony adres routera (Router Local IP)?
- wojteks
- *** Administrator ***
Gdzieś w "administration"pawelpablo pisze:a jak ta opcja moze byc nazwa i sie znajdowac?
Jaki to router?
Nie pomagam na PW!
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
Np. WiFi Management albo coś podobnego. Różnie w różnych sprzętach.pawelpablo pisze:a jak ta opcja moze byc nazwa i sie znajdowac?
SNMP = Simple Network Management Protocol. Jak nie korzystasz to to olejpawelpablo pisze:I jescze jak by ktoś mógł mi wyjaśnić jakie ma znaczenie SNMP

-
To jeszcze jak byście mogli mi powiedzieć czy jest sens zmieniac domyslnie ustawiony adres routera (Router Local IP)? Ma to jakieś większe znaczenie dla bezpieczeństwa sieci?
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
Nie bardzo. Nie zaprzątaj sobie tym głowy zbytnio.