Internet CDMA czy antena pomoze?!
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
Internet CDMA czy antena pomoze?!
Otóż wziąłem na probe internet z CDMA,
jest to modem Any DATA ADU-500A (450MHz)
no i na mapie operatora jest pogranicze zasiegu.
No i tu zaczyna sie problem gdyz raz udalo mi sie zlapac zasieg, po czym znikl ^^
I czy antena zew dała by rade zalapać jakikolwiek sygnac z odbiornika..
Mieszkam w miejscowosci Jawory (woj. Pomorskie).
Mysle ze ten CDMA Orange dzialal by szybciej nawet przy minimalnym zasiegu niz iPlus w EDGE gdyz w okolicy wszyscy ludzie uzywaja tego internetu a jest tylko 1 wieza, jest bardzo przeciazona (internet sie zacina)
Pozdrawiam Wojtek!
jest to modem Any DATA ADU-500A (450MHz)
no i na mapie operatora jest pogranicze zasiegu.
No i tu zaczyna sie problem gdyz raz udalo mi sie zlapac zasieg, po czym znikl ^^
I czy antena zew dała by rade zalapać jakikolwiek sygnac z odbiornika..
Mieszkam w miejscowosci Jawory (woj. Pomorskie).
Mysle ze ten CDMA Orange dzialal by szybciej nawet przy minimalnym zasiegu niz iPlus w EDGE gdyz w okolicy wszyscy ludzie uzywaja tego internetu a jest tylko 1 wieza, jest bardzo przeciazona (internet sie zacina)
Pozdrawiam Wojtek!
Ostatnio zmieniony 2010-01-28, 09:06 przez wojtas0112, łącznie zmieniany 1 raz.
- sp6huk
- Guru bezprzewodowy
Re: Internet CDMA czy antena pomoze?!
Sytuacja z zasięgiem w Jaworach nie jest taka zła
Tylko w okolicach są "białe plamy", może z uwagi na ukształtowanie terenu. Ale przejdźmy do rzeczy. Trudno Mi powiedzieć, która ze stacji bazowych działa, ale wg. wykazu jest ich w okolicy aż 5, więc przy pomocy anteny zewnętrznej masz duże pole do popisu
Możesz kupić TAKĄ antenę z DIPOLA, i do tego TAKI konektor, do połaczenia anteny z modemem.

Ostatnio zmieniony 2010-01-27, 22:36 przez sp6huk, łącznie zmieniany 1 raz.
- Tomek7
- Stary wyga bezprzewodowy
Oczywiście z anteną za zewnątrz powinno być ok.Zapoznaj się z nimi http://www.dipol.com.pl/anteny-450-mhz,4382.htm
-
Próbowałem dalej odnaleźć zasięg ale bez powodzenia, a nie chciałbym kupić anteny na darmo. Kupiłem przedłużkę 3m i wyciągnąłem ta antenkę domową za okno nawet i nic. Ta antena na pewno pozwoli złapać zasięg w mojej miejscowości?
Nie chciałbym stracić pieniędzy na darmo kupując antenę zew. . pozdrawiam

- Cari
- Specjalista bezprzewodowy-junior
Możliwe ,że anteny są oblodzone i dletego nie łapiesz CDMA
A jak juz nie mogles z antena ,która byla w raz z modemem złapać to byś musiał spróbować z anetną zewnętrzną może poskutkuje i zasięg złąpiesz 

-
- *Mistrz bezprzewodowy*
wojtas0112, a próbowałeś się przejechać z kompem jakoś bliżej stacji bazowej. Chodzi o to, żeby zobaczyć od którego miejsca zaczyna łapać sygnał.
-
No przejechać się raczej nie dam rady bo mam tylko stacjonarny komputer 

-
- *Mistrz bezprzewodowy*
To trzeba gdzieś kolegę z laptopem dorwać. 

-
Dzisiaj iPlus modem nawalił zmuszony bylem kombinować coś z tym Orange 
Po przemeblowaniu w domu komp stoi przy oknie, zasięg złapałem na 1 kreskę na modemie świeci się zielona kropka prędkość waha się od 60-200kb/s. Teraz wiem ze na pewno można złapać zasięg, trzeba będzie kupić antenę kierunkowa, i antenę najlepiej kierować na Unichowo?

Po przemeblowaniu w domu komp stoi przy oknie, zasięg złapałem na 1 kreskę na modemie świeci się zielona kropka prędkość waha się od 60-200kb/s. Teraz wiem ze na pewno można złapać zasięg, trzeba będzie kupić antenę kierunkowa, i antenę najlepiej kierować na Unichowo?
- sp6huk
- Guru bezprzewodowy
Wiesz co, mi się wydaje, że ta stacja bazowa w Unichowie jest jeszcze nie uruchomiona. Gdyby była, to by nie było tych białch plam w zasięgu wokół Jawor. Ja bym próbował celować w stację bazową w Czarnej Dąbrówce ~10-11 km, od Jawor. Ale najlepiej to ustaw antenę w każdym kierunku, i sprawdź, gdzie uzyskasz najlepszą moc sygnału, oraz dobre parametry łącza.wojtas0112 pisze: antenę najlepiej kierować na Unichowo?
Powiem Ci tylko, że nieźle się wkopałeś, biorąc u Siebie internet po CMDA.
-
Ja nie uważam ze się wkopałem 
Teraz na bardzo chwiejnej 1 kresce zasięgu, mam 3x lepsze osiągi niż na iPlusie.
I dziękuję za info z tym BTS w Unichowie.
Taka prędkość wyciąga na moim kiepskim zasięgu: =)

Teraz na bardzo chwiejnej 1 kresce zasięgu, mam 3x lepsze osiągi niż na iPlusie.
I dziękuję za info z tym BTS w Unichowie.
Taka prędkość wyciąga na moim kiepskim zasięgu: =)
- sp6huk
- Guru bezprzewodowy
No właśnie, ta 1 kreska się chwieje, ona może też w każdej chwili zaniknąć, antena zewnętrzna jest niezbędna.wojtas0112 pisze:Ja nie uważam ze się wkopałem
-
No bardzo możliwe ze antena zew. będzie jeszcze w tym tygodniu 

- sp6huk
- Guru bezprzewodowy
To dobrzewojtas0112 pisze:No bardzo możliwe ze antena zew. będzie jeszcze w tym tygodniu

-
Nie wiem jakim cudem, ponieważ zawsze ledwo co miałem 1 kreskę, wczoraj pojawiła się 2, po czym po chwili dioda na modemie z zielonej zmieniła się na turkusową. Wtedy prędkość nie spadała poniżej 300kbps i dochodziła do ~470. To jest szczęście czy np. BTS może zwiększać zasięg w tym kierunku? Dzisiaj także udało mi się załapać kilka razy 2 kreski, lecz na turkusowy kolor się nie zmieniło ale prędkość trzymała się w przedziale 200-300.
-
Mam już antenę zew.
Zasięg 1-3 kreski (Przeważnie cały czas sa 2)
Na modemie kolor turkusowy (wg. książeczki turkusowy=600-1200)
SpeedTest:

Zasięg 1-3 kreski (Przeważnie cały czas sa 2)
Na modemie kolor turkusowy (wg. książeczki turkusowy=600-1200)
SpeedTest:

-
- Stały użytkownik forum
A można wiedzieć czy zmieniły się pingi?
-
Kolega wojtas0112 ma rację co do iPlusa w naszej okolicy (mieszkam w Budowie). Przy pełnym zasięgu Plusa i odblokowanym transferze osiągnąłem max 25kB/s przy ściąganiu to przecież porażka.Po zablokowaniu 1-4kB/s.
Dlatego też wziąłem OFP z modemem Axesstel MV410 głownie dlatego, że ma dodatkowe anteny i WiFi. Zasięg pełny. Na speed teście prędkość waha się od 1,2 -1,5MB/s.Któregoś dnia nawet pokazało 1,9MB/s ale to chyba niemożliwe
Pozdrawiam 

- Jaco
- Mistrz bezprzewodowy - moderator
Gdybyś mieszkał w zasięgu UMTS/HSDPA tak byś nie pisał. A tak przy EDGE to bardzo dobry wynik osiągnąłeś.wieh76 pisze:Kolega wojtas0112 ma rację co do iPlusa w naszej okolicy (mieszkam w Budowie). Przy pełnym zasięgu Plusa i odblokowanym transferze osiągnąłem max 25kB/s przy ściąganiu to przecież porażka
- wojteks
- *** Administrator ***
Możliwe, na pustej stacji bazowej i dobrym sygnale można nawet 2.7-2.8 Mbps uzyskać. Orange zapisuje w umowie/regulaminie do 1Mbps ale tego w żaden sposób nie limituje.wieh76 pisze:Któregoś dnia nawet pokazało 1,9MB/s ale to chyba niemożliwe
Nie pomagam na PW!
-
Jaco te 25 to miałem przy czystym niebie i bez wiatru
Szkoda że nie można założyć internetu z kabla bo ten limit trochę drażni 

- Jaco
- Mistrz bezprzewodowy - moderator
Ja mam wifi i nie mam limitów.wieh76 pisze:Szkoda że nie można założyć internetu z kabla bo ten limit trochę drażni
Na jakim modemie uzyskałeś taki wynik? Za czasów kiedy miałem BC takie wyniki były u mnie normalny działaniem neta. Popatrz w moją historię na forum.wieh76 pisze:Jaco te 25 to miałem przy czystym niebie i bez wiatru
Testowałem MV400 i co udało mi się uzyskać pisze tu: http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?t=21815wieh76 pisze:Dlatego też wziąłem OFP z modemem Axesstel MV410 głownie dlatego, że ma dodatkowe anteny i WiFi. Zasięg pełny.
-
Modem to Option Icon 225.
- sp6huk
- Guru bezprzewodowy
Masz rację, to jest niemożliwe.wieh76 pisze:Zasięg pełny. Na speed teście prędkość waha się od 1,2 -1,5MB/s.Któregoś dnia nawet pokazało 1,9MB/s ale to chyba niemożliwe
Ostatnio zmieniony 2010-03-06, 10:15 przez sp6huk, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Mistrz bezprzewodowy
Kolego mylisz jednostki nie MB/s tylko Mb/s. Czy jest duże czy małe "b" to bardzo dużo zmienia (1 Bajt to 8 bitów)wieh76 pisze:Na speed teście prędkość waha się od 1,2 -1,5MB/s.Któregoś dnia nawet pokazało 1,9MB/s ale to chyba niemożliwe
- sp6huk
- Guru bezprzewodowy
Właśnie o to mi chodziło, w powyższym pościeryba825 pisze:Kolego mylisz jednostki nie MB/s tylko Mb/s. Czy jest duże czy małe "b" to bardzo dużo zmienia (1 Bajt to 8 bitów)
![:]](./images/smilies/splash.gif)
-
-
- Stały użytkownik forum
wieh76 pisze:Na speed teście prędkość waha się od 1,2 -1,5MB/s.Któregoś dnia nawet pokazało 1,9MB/s ale to chyba niemożliwe
Tak, wielu użytkowników myli jednostki, ale czego można od nich wymagać jeśli tak samo myli się Orange w swoich broszurach. Mały przykład - gazetka Orange, marzec 2010, strona 3 (podkreślenia moje):ryba825 pisze:Kolego mylisz jednostki nie MB/s tylko Mb/s. Czy jest duże czy małe "b" to bardzo dużo zmienia (1 Bajt to 8 bitów)
[center]

Dziwne że w tabelce przy "512 Kb" się wyłamali i dali małe "b".
-
- Mistrz bezprzewodowy
No to już jest duży problem, bo ta broszura wprowadza w błąd. IMO gdybyśmy byli w salonie i podpisali internet na 1 MB/s (oczywiście jeżeli konsultant też by się oparł na broszurze i by mówił MB/s) to wtedy możemy zerwać umowę, ponieważ operator po kablu musi zapewnić minimum 75% wartości prędkości zapisanej w umowie.
- Blido
- Guru bezprzewodowy
Po prostu wszystkie członki opadająkerr pisze:Tak, wielu użytkowników myli jednostki, ale czego można od nich wymagać jeśli tak samo myli się Orange w swoich broszurach.

Nie możemy, bo tak naprawdę wszystkie te prędkości są "do". Zresztą nie sądzę aby na umowie także znalazł się tak karygodny błąd. W końcu materiały reklamowe często przygotowują ludzie którzy nie do końca znają się na rzeczy.ryba825 pisze:IMO gdybyśmy byli w salonie i podpisali internet na 1 MB/s (oczywiście jeżeli konsultant też by się oparł na broszurze i by mówił MB/s) to wtedy możemy zerwać umowę