HSPA+ Cyfrowy Polsat i Iplus
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
HSPA+ Cyfrowy Polsat i Iplus
Na jakich częstotliwościach nadają obecnie ci operatorzy w technologii HSPA+. No i czy ktoś orientuje się na jaką odległość maksymalną od nadajnika da się złapać w miarę stabilny sygnał biorąc pod uwagę widoczność optyczną i jej brak miedzy odbiorcą końcowym i nadajnikiem. Może ktoś już korzysta z tej technologii - w jakiej odległości jest od nadajnika, z antena zewnętrzną czy bez, czy warunki pogodowe zmieniają siłę zasięgu, itp.? Niech ktoś opisze swoje doświadczenia jeśli może... 

-
- ### BAN ###
Re: HSPA+ Cyfrowy Polsat i Iplus
iplus umts 2100mhz
sferia umts 850mhz sierra 306 hspa+
aero2 900mhz sierra 307 hspa+
sferia umts 850mhz sierra 306 hspa+
aero2 900mhz sierra 307 hspa+
-
- Mistrz bezprzewodowy
Wyczytałem gdzieś jak w CP mówili, że zasięg łapie się nad z 20km od nadajnikacwany pisze:No i czy ktoś orientuje się na jaką odległość maksymalną od nadajnika da się złapać w miarę stabilny sygnał

Internet domowy T-Mobile do 60Mb/s: https://www.speedtest.net/result/8251178215 

- sp6huk
- Guru bezprzewodowy
A mi się wydaje, że z odleglości ~20km, jeżeli chodzi o ~900 MHz, bez problemu da radę mieć sygnał z anteną zewnętrzną, tylko może być problem z połączeniem, z siecią.
-
- Mistrz bezprzewodowy
To prawie na jedno wychodzisp6huk pisze:tylko może być problem z połączeniem, z siecią.

Internet domowy T-Mobile do 60Mb/s: https://www.speedtest.net/result/8251178215 

- krystianb
- Guru bezprzewodowy
Bzdury gadasz, jak nie wiesz o co chodzi. Fale radiowe maja swoją prędkość w próżni równą c w powietrzu trochę wolniej. Niemożliwość połączenia tutaj to zbyt duże opóźnienie sygnału wysyłanego do wracającego. W umtsie akceptowalny poziom opóźnień operatorzy mogą ustawiać w ten sposób regulując maksymalna odległość użytkownika od NodeB.Procio pisze:To prawie na jedno wychodzi
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
- krystianb
- Guru bezprzewodowy
Procio pisał o tym czy sygnał dociera czy nie. Ja pisałem o ograniczeniach czas/odległość, a one muszą być, bo inaczej to by się z sieci zrobiła jedna wielka uryna (choć oprócz tego stosowane jest jeszcze nachylenie sektorów żeby za daleko nie siały) A co do czasów, to w gsm (z racji podziałów czasowych) zasięg jest dokładnie ustalony max 32km z jakimś kawałkiem i ani metra więcej, przy większej odległości sygnał powrotny nie mieści się w ramkę czasową i bye bye nie ma połączenia.Tadeusz pisze:No, zasadniczo tym, co napisałeś, tylko potwierdziłeś, to co wcześniej napisał "Procio".
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
- Patryk
- Guru bezprzewodowy
35 km z kawałkiemkrystianb pisze:zasięg jest dokładnie ustalony max 32km z jakimś kawałkiem i ani metra więcej

[ Dodano: 2010-01-30, 19:21 ]
Np.w GSM timeslot trwa 0,577 ms,więc i ułamki milisekund mają znaczenie.Tadeusz pisze:Nie wiem, czy te ułamki milisekund naprawdę mogą mieć znaczenie?
W UMTS są to jeszcze krótsze czasy - tam też mamy do czynienia z pewną formą podziału czsowego,tyle,że nie w warstwie danych.