Serwer druku TP-Link TL-PS110P i HP LJ 1100

Zagadnienia dotyczące technice w szerokim tego pojęcia znaczeniu czyli luźne dyskusje o zagadnieniach technicznych ale nie związanych z główną tematyką forum, m.in, komputery, oprogramowanie, systemy operacyjne - techniczny Hyde-Park.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Serwer druku TP-Link TL-PS110P i HP LJ 1100

Post autor: ja.michal »

Zakupiłem powyższy serwer druku i mam problem z uruchomieniem go. :(
Na XP niby widzi port i serwer, ale drukarka nie chce się zainstalować.
Na 7 nie widzi w ogóle tego.

W liście obsługiwanych drukarek jest HP Laser Jet 1100. Problem tylko taki, że serwer jest na wejście Centronics C36, a w HP 1100 jest dziwactwo 1/2 Centronics czy jakoś tak. Problem rozwiązałem zostawiając kabel ten co jest do tego adapter LPT męski-męski i z drugiej strony kabla Centronics żeński-żeński i takim sposobem to spięte.

Ale chyba kable nie są problemem bo jak mówię niby serwer druku widzi drukarkę i system też, tylko coś z tą instalacją nie idzie. :/

Nie wiem. :( Może powinienem inne IP lub bramę dopisać i MAC w routerze dać do white list?

Poradźcie coś. Jakoś mi się nie widzi zwracać tego urządzenia.
zDaleKi
Stary bywalec bezprzewodowy

Re: Serwer druku TP-Link TL-PS110P i HP LJ 1100

Post autor: zDaleKi »

ja.michal pisze:Może powinienem inne IP lub bramę dopisać i MAC w routerze dać do white list?
Do testów wyłącz wszelkie blokady i zobacz wtedy :ok:
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Re: Serwer druku TP-Link TL-PS110P i HP LJ 1100

Post autor: ja.michal »

Hehe. Napisałem post i zadziałało. :P
Problem był w IP. Serwer miał 192.168.0.10 fabrycznie więc jakby nie z puli. Przestawiłem na 192.168.1.111 i chodzi. :ok:
Zarówno na XP jak i na 7 bez problemu. ;)

[ Dodano: 2010-01-29, 00:27 ]
Dla ścisłości to działa jak chciałem czyli print serwer - AP - router - sieć cała. ;)

Przez to HP 1100 to kombinacji, że nie wiem. Chodzi o ten kabel.
Jest print serwer - przejście Centronics żeński-żeński - Centronics męski (-kabel-) LPT męski - przejście LPT żeński-żeński - LPT męski (-kabel-) - Centronics męski (mały ten od HP 1100).
Miałem wątpliwości, że zadziała i w sumie na kabel i przejścia wydałem ponad 60zł.
Ale grunt, że działa. :)
ODPOWIEDZ