Posiadam modem ZTE MF636 okazało się że zasięg nie jest taki dobry jak to chwalą ten model.
Chciał bym poprawić zasięg tylko nie wiem jak to zrobić.
Ps. modem nie posiada gniazda zewnętrznego na antenę.
BARDZO BYM POROSIŁ O POMOC.
Ja kupiłem 2 kable-przedłużacze USB 3m (1,5 by wystarczyło, mam stacjonarny PC) wystawiłem znad podłogi do ok. 50cm nad biurko i mi teraz chodzi gdzieś o 100% lepiej. Ustaw go poziomo gdzieś na jakimś pudle i próbuj przesuwać po pudle w lewo i prawo. Ja jeśli przesunę modem w lewo lub w prawo to zmienia swoje szybkości. I na szybkość nie ma specjalnie wpływu zasięg, przynajmniej u mnie.
Napisz jeszcze jaka sieć, czym się łączysz i jak z szybkościami oraz "stałością" połączenia.
Internet 70GB/nolimit: Huawei E3372s-153+TP-LINK MR3420 v2
Telefon: Moto G 1gen / Lumia 625 / iPhone 4 / Nokia 6310i
Niestety ale musiał byś sprzedać ten modem i kupić jakiś ze złaczem antenowym. Jakiś Huawei np. E156G do tego jakaś antenka klik no i oczywiście konektor żeby to wszystko połączyć klik
Na zasięgu gdzie nie ma UMTS ciągnie mi ostatnio 1.7-2.5Mbit. I jest umieszczony nad biurkiem w środku mieszkania, z jednej strony sąsiad, z drugiej sąsiad, z trzeciej ściana ze szafą (i fale UMTS do Plusa) z czwartej reszta pokoju ze śmieciami zakłóceniowymi. Jednak to że ma zasilanie z dwóch USB coś pomaga.
Ostatnio zmieniony 2010-01-30, 07:22 przez ra-v, łącznie zmieniany 1 raz.
ra-v pisze:Ja kupiłem 2 kable-przedłużacze USB 3m (1,5 by wystarczyło, mam stacjonarny PC) wystawiłem znad podłogi do ok. 50cm nad biurko i mi teraz chodzi gdzieś o 100% lepiej. Ustaw go poziomo gdzieś na jakimś pudle i próbuj przesuwać po pudle w lewo i prawo. Ja jeśli przesunę modem w lewo lub w prawo to zmienia swoje szybkości. I na szybkość nie ma specjalnie wpływu zasięg, przynajmniej u mnie.
Napisz jeszcze jaka sieć, czym się łączysz i jak z szybkościami oraz "stałością" połączenia.
Witam.Moja sieć to IPLUS.Łączę się przez Googlechrom.Połączenie EDGE.
heehee 21 wiek i takie numery
No to zobacz jak na mapie zasięgu - jesteś zaznaczony na EDGE, 3G wewn/zewm? A łączysz się nie przez "Googlechrom" (bo to przeglądarka, Google Chrome rozumiem z ikonki pod postem:)). Czy łączysz się przez iPlus Menadżera? Komp stacjonarny czy przenośny?
Spróbuj manipulować kierunkiem modemu, ewentualnie przełączać porty (moze niektóre są uszkodzone jak u mnie) czy nawet kompa wstawić na chwile w nietypowe miejsce. Może znajduje się w śmieciach zakłóceniowych czy coś.
A czy można zrobić coś takiego.
Tylko nie wiem, czy jest to oczywiście możliwe. Na zewnątrz zainstalować antenę zewnętrzną z kablem w pokoju i zamiast podłączyć bezpośrednio do kompa, podłączę pod jakieś urządzenie wewnętrzne z anteną. Mam nadzieję, że ktoś z Was mnie zrozumiał. Coś takiego reklamowali chyba w TP.
[ Komentarz dodany przez: grzechu: 2010-02-05, 19:13 ] Proszę zapoznać się z netykietą i regulaminem forum. Proszę nie krzyczeć.
Ostatnio zmieniony 2010-02-05, 19:15 przez s11, łącznie zmieniany 4 razy.
Raczej nie bardzo, skoro nie ma wyjścia antenowego to jak modem połączyć z czymkolwiek co ma antenę (czy jest anteną). Jedyne co mogę poradzić to kable ekranowane 3-5m 2 sztuki (ale nie po 2 złote na allegro, bo to pewnie szmelc, ja mam 2x3m za 20zł, są też droższe), lub jakiś hub ze wzmacniaczem, pociągniesz niby do 10m. I wtedy modem wywalasz do innego pokoju gdzie jest zasięg.
A jak w końcu jest z tym zasięgiem u Ciebie? zaznacz punkt na powiększonej mapie zasięgu sieci (wymaż nazwy miejscowości jeśli zechcesz).