Zwiększenie mocy sygnału - jaka antena?

Sieci bezprzewodowe w technologii 2.4 GHz i 5 GHz oraz usługi polskich operatorów WiFi / Wi-Max / HiperLAN, dyskusje o routerach.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
barock
Początkujący użytkownik forum

Zwiększenie mocy sygnału - jaka antena?

Post autor: barock »

częstotliwość - 2.4 GHz
- antena na bazie i jej zysk - dookólna 9-15dBi (nie wiem dokładnie jaka moc)
- odległość od bazy - ok. 20-30m
- widoczność - pomiędzy moim domem a domem na którym umieszczona jest antena stoi jednopiętrowy budynek
- długość kabla do anteny odbiorczej - bez różnicy
- ilość sieci w okolicy - 2-3

Proszę o poradę.
Mieszkam w niskim domku. Pomiędzy moim domem a domem na którym umieszczona jest antena(dom chyba 2 piętrowy i antena na kominie) stoi jednopiętrowy budynek. Wszystkie domy położone są równolegle przy ulicy.
W chwili obecnej korzystam z karty TP-LINK 422g i antenka PENTAGRAM 9 dBi http://cokupic.pl/opinie/PENTAGRAM-Antena-wew-dookolna-9-dBi-WiFi-P6901-2/fc004548d9493445(wcześniej antenka oryginalna i zasięg -85 dBm) a teraz zasięg -69-70 dBm. Lecz jest taki kłopot ponieważ antena musi być ustawiona cały czas przy zewnętrznej szybie (okno podwójne).
Okno wychodzi akuratnie na wprost domów i tego pośrodku i tego z antenka nadawczą.(pośrednią)
Nie wiem jak to jest możliwe że jest brak widoczności anteny nadawczej a ta antenka pentagram ściąga sygnał.

Dodam jeszcze iż główna baza nadawcza jest w odległości ok 500 - 600 m w linii prostej (lecz widoczności także brak.) i ta antenka pośrednia co jest na kominie budynku obok mnie pobiera z niej sygnał i wysyła dalej.

I teraz nawet dokładnie nie wiem skąd ja pobieram sygnał - czy z anteny głównej czy z tej obok czy może łapie jakieś odbicie?Ale jak na razie net chodzi.

Aby nie borykać się z codziennym ustawianiem anteny pomiędzy szybami chciałbym założyć jakąś antenę zewnętrzną i przez ścianę kabelkiem do mieszkania.
Tylko pytanie jaką?
(Znalazłem jaką tubę kierunkową w piwnicy i chodziłem z nią wzdłuż domu i niestety nie złapała mojej sieci pomimo tak małej odległości od nadajnika).
Proszę o pomoc jaka antena byłaby dla mnie optymalnym rozwiązaniem? (i w miarę tanim)

Czy np. stosując jakiś router lub AP moc sygnału się zwiększy? - czy możliwe będzie wtedy wysłanie sygnału do pokoju syna?

Pozdrawiam i czekam na szybka odpowiedź
W razie czego moje GG 10880927
Awatar użytkownika
sp6huk
Guru bezprzewodowy

Re: Zwiększenie mocy sygnału - jaka antena?

Post autor: sp6huk »

Sieć która udostępnia Ci łącze, to najwyraźniej jakaś uryna. Kto podłącza klienta na karcie pod USB, i na antenie "patykowej" :gwiazdki: Sygnał odbierasz na pewno z tej "stacji bazowej" oddalonej o 20-30 m, nie możliwe jest abyś łapał zasięg na takiej karcie z odległości 500-600 metrów, i do tego bez widoczności optycznej. Jak dobrze rozumiem to nie masz widoczności nawet z tą najbliższą stacją bazową, tak ? Co do tej tuby z piwnicy to jest to antena typu "YAGI" i możesz ją wykorzystać do wszystkiego czego tylko chcesz, ale na pewno nie do "odbioru" internetu, żeby stosować antenę kierunkową to potrzebna jest widoczność optyczna pomiędzy punktami, ze swojej strony polecam Ubiquiti NanoStation 2 Loco. Powiedz jeszcze, czy nie widzisz nawet stacji bazowej, jak wejdziesz na dach ?
barock pisze:Czy np. stosując jakiś router lub AP moc sygnału się zwiększy? - czy możliwe będzie wtedy wysłanie sygnału do pokoju syna?
Aby, mieć sygnał sieci bezprzewodowej również w domu musiałbyś kupić dodatkowo router/AP.
barock
Początkujący użytkownik forum

Post autor: barock »

Niestety jak wejdę na dach to też nie widzę stacji bazowej. Widzę ją jedynie jak wyjdę przed dom (do ulicy ) jakieś 3-4 metry.
Powiedz mi czym się różni ten Ubiquiti NanoStation 2 Loco od jakiejś normalnej anteny dookólnrj bądź panelowej INTERLINE?

Czyli gdybym chciał sygnał w domu na 2 komputerach to muszę mieć jakąś zewnętrzną antenę która doprowadzi sygnał do routera/ap i przekaże go bezprzewodowo do 2 komputera?.

A czy nie wystarczy sam router /AP do odbioru sygnału z zewnątrz (jeśli teraz odbieram na tej antence przy oknie?).
Awatar użytkownika
sp6huk
Guru bezprzewodowy

Post autor: sp6huk »

barock pisze: Powiedz mi czym się różni ten Ubiquiti NanoStation 2 Loco od jakiejś normalnej anteny
NanoStation 2 Loco, to antena typu "outdoor", z wbudowaną anteną oraz interfejsem radiowym, czyli wszystko co potrzebne do "odbioru" internetu już jest. Kont promieniowania takiej anteny to 60° w pionie oraz poziomie ;),
barock pisze:od jakiejś normalnej anteny dookólnej
Zaś antena dookólna różni się od Ubiquiti tym, że ma charakterystykę dookolną 360°, musisz do niej kupić router/AP, aby odebrać sygnał, w przeciwieństwie do NS 2 Loco, trzeba ciągnąć kabel koncentryczny, który tłumi sygnał, a Ubiquiti podłączasz za pomocy skrętki, dzięki czemu nie ma strat sygnału,
barock pisze: bądź panelowej INTERLINE?
Anteny kierunkowe charakteryzują się małym promieniowaniem w pionie oraz poziomie ~20-30°,
barock pisze:Czyli gdybym chciał sygnał w domu na 2 komputerach to muszę mieć jakąś zewnętrzną antenę która doprowadzi sygnał do routera/ap i przekaże go bezprzewodowo do 2 komputera?
Jak to by wyglądało, to zależy od tego jakie kupisz urządzenia. Jeżeli coś od Ubiquiti, to urządzenie "odbiorcze" masz już wbudowane, a więc, aby sygnał rozesłać po domu potrzeba Ci wtedy tylko router/AP. Zaś w sytuacji kiedy podłączyłbyś jakąś antenkę zewnętrzną do routerka, musiałbyś kupić drugi router/AP do domu, aby ten sygnał rozesłać radiowo,
barock pisze:A czy nie wystarczy sam router /AP do odbioru sygnału z zewnątrz (jeśli teraz odbieram na tej antence przy oknie?
Wiesz co Ci powiem, jak nie chcesz kupować antenki zewnętrznej, to sprawdź jak sam router/AP radzi sobie z odbiorem sygnału przy oknie, jeżeli nie będzie nadal zadowalających efektów, spróbuj wyrzucić router/AP na zewnątrz budynku, w TAKIEJ puszce, gdzie sygnał jest dobry, i zasilanie puścić przez PoE ;)

Nic innego niestety nie da rady zrobić jeżeli nie ma bezpośredniej widoczności ze stacją bazową, a kupowanie w tej sytuacji NS 2 Loco, nie wydaje się dobrym rozwiązaniem z uwagi na promieniowanie tej antenki. A więc kup sobie jakiś dobry router/AP, wystaw na zewnątrz i powinno działać lepiej. A więc, aby to "jako tako" działało musiałbyś kupić jako urządzenie klienckie np. Ovislink AirLive WL-5460 AP V.2 i do rozesłania sygnału po domu np. Ovislink WL-1600GL, który po zastąpieniu oryginalnego softu, Tomato, ma wiele ciekawych opcji.
ODPOWIEDZ