iPlus Router Novatel MiFi 2352
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
iPlus Router Novatel MiFi 2352
Witam,
Poszukuję opinii na temat tego sprzętu. Z uwagi na brak technicznych możliwości jestem zmuszony do skorzystania z internetu bezprzewodowego. Zastanawiam się na tym modemem/routerem. Główny znak zapytania to jak się w nim sprawuje Wifi? Czy będę miał zasięg w całym domu? Stropy systemowe teriva? Zasięg GSM u mnie jest ok.
Proszę o podpowiedzi z Waszej strony, a może lepiej kupić modem na usb + router z wejściem na usb? Może tutaj jakieś sugestie?
Z góry dzięki za pomoc
Pozdrawiam
Bartek
Poszukuję opinii na temat tego sprzętu. Z uwagi na brak technicznych możliwości jestem zmuszony do skorzystania z internetu bezprzewodowego. Zastanawiam się na tym modemem/routerem. Główny znak zapytania to jak się w nim sprawuje Wifi? Czy będę miał zasięg w całym domu? Stropy systemowe teriva? Zasięg GSM u mnie jest ok.
Proszę o podpowiedzi z Waszej strony, a może lepiej kupić modem na usb + router z wejściem na usb? Może tutaj jakieś sugestie?
Z góry dzięki za pomoc
Pozdrawiam
Bartek
- wojteks
- *** Administrator ***
Re: iPlus Router Novatel MiFi 2352
Jaki ten dom duży? Ile stropów?rosomak2000 pisze:Czy będę miał zasięg w całym domu? Stropy systemowe teriva?
Nie pomagam na PW!
-
Witaj,
Domek parterowy z poddaszem użytkowym. Jest więc tylko jeden strop. Zależy mi na tym aby Wifi było obecne w całym domu stąd pytanie o jakość/siłę sygnału WLAN w tym urządzeniu. Nie ma ono możliwości podpięcia anteny zewnętrznej co mnie osobiści trochę martwi. Ale może nie będzie tak źle?
Z góry dziękuję za podpowiedzi
Pozdrawiam
Bartek
Domek parterowy z poddaszem użytkowym. Jest więc tylko jeden strop. Zależy mi na tym aby Wifi było obecne w całym domu stąd pytanie o jakość/siłę sygnału WLAN w tym urządzeniu. Nie ma ono możliwości podpięcia anteny zewnętrznej co mnie osobiści trochę martwi. Ale może nie będzie tak źle?
Z góry dziękuję za podpowiedzi
Pozdrawiam
Bartek
- wojteks
- *** Administrator ***
Trudno powiedzieć jakie będą zasięgi, to nietypowe urządzenie więc trudno powiedzieć.rosomak2000 pisze:Jest więc tylko jeden strop.
Skoro to "osobisty hotspot" to raczej zasięg WiFi będzie mały.
Cena kosmos jak na router do 3G.
Nie pomagam na PW!
-
Witaj,
Z tego co wiem obsługuje on też HSDPA i aktualnie jest w "promocji" za 198 zł umowa na 2 lata w iplusie.
Może lepiej więc kupić modem na usb (który model byś polecił?) + dokupić normalny router z anteną i wejściem na usb? Może również jakieś sugestie dotyczące konkretnego modelu?
Pozdrawiam
Bartek
Z tego co wiem obsługuje on też HSDPA i aktualnie jest w "promocji" za 198 zł umowa na 2 lata w iplusie.
Może lepiej więc kupić modem na usb (który model byś polecił?) + dokupić normalny router z anteną i wejściem na usb? Może również jakieś sugestie dotyczące konkretnego modelu?
Pozdrawiam
Bartek
- wojteks
- *** Administrator ***
Poczytaj na forum jakie modemy są polecane. Każdy potrzebuje coś innego. O routerach też jest kilka tematów/informacji.
Nie pomagam na PW!
- sp6huk
- Guru bezprzewodowy
Jeżeli chcesz kupić sobie modem i router, to mogę Ci polecić np. Huawei E176 + Edimax 3G-6200n, super zestaw 

-
Dzięki - czy zestaw USB Huawei E1820 HSPA + Edimax 3G-6200n spełni się?
Jestem bardzo blisko nadajnika umts (jakieś 500 m) stąd chciałbym wykorzystać w Plusie możliwość HSPA+.
Rozumiem, że szybkość transferu będzie nadawał modem a nie router (tak na zdrowy chłopski rozum).
Pozdrawiam
Bartek
Jestem bardzo blisko nadajnika umts (jakieś 500 m) stąd chciałbym wykorzystać w Plusie możliwość HSPA+.
Rozumiem, że szybkość transferu będzie nadawał modem a nie router (tak na zdrowy chłopski rozum).
Pozdrawiam
Bartek
- sp6huk
- Guru bezprzewodowy
Będzie działać,rosomak2000 pisze:Dzięki - czy zestaw USB Huawei E1820 HSPA + Edimax 3G-6200n spełni się?
Wiedz o tym, że na dzień dzisiejszy mało, który node B obsługuje HSPA+, więc całkiem możliwe, że twój node B nie działa w HSPA+, podaj miejscowość i ulicę przy, której znajduje się stacja bazowa. Mniej więcej będzie można coś powiedziećJestem bardzo blisko nadajnika umts (jakieś 500 m) stąd chciałbym wykorzystać w Plusie możliwość HSPA+.

Tak.rosomak2000 pisze:Rozumiem, że szybkość transferu będzie nadawał modem a nie router (tak na zdrowy chłopski rozum).
-
Witam,
Poniżej lokalizacja UMTSA:
Plus » GSM1800 GSM900 (44559) UMTS2100 (44559)
Pilchowo, Wieża PTK Centertel
GPS: 53.503333,14.487500
Kupuję więc wspomniany zestaw a tak btw daj znać czy będę mógł korzystać z dobrodziejstw najnowszych technologii.
Pozdrawiam
Bartek
Poniżej lokalizacja UMTSA:
Plus » GSM1800 GSM900 (44559) UMTS2100 (44559)
Pilchowo, Wieża PTK Centertel
GPS: 53.503333,14.487500
Kupuję więc wspomniany zestaw a tak btw daj znać czy będę mógł korzystać z dobrodziejstw najnowszych technologii.
Pozdrawiam
Bartek
- sp6huk
- Guru bezprzewodowy
O HSPA+ w swojej miejscowości zapomnij kolego. Do tej stacji bazowej dochodzi łącze o przepustowości "8 x 2" "8 x 2" Mb/s, a więc jest to stanowczo za mało na HSPA+.
-
Witaj czy znaczy to, ż maksymalny transfer jaki uzyskam to 2 Mb? Czy możliwe jest więcej?
Może w takim razie nie wbijać się w koszta i wziąć za złotówkę - Huawei E180 USB HSPA 7,2
Co o tym sądzisz?
Z góry dzięki
Pozdrawiam
Bartek
Może w takim razie nie wbijać się w koszta i wziąć za złotówkę - Huawei E180 USB HSPA 7,2
Co o tym sądzisz?
Z góry dzięki
Pozdrawiam
Bartek
- sp6huk
- Guru bezprzewodowy
Nie, to nie oznacza, że uzyskasz maksymalnie 2 Mb/s. Jest to przepustowość łącza jaka dochodzi do stacji bazowej, i nie są to 2 Mb/srosomak2000 pisze:Witaj czy znaczy to, ż maksymalny transfer jaki uzyskam to 2 Mb? Czy możliwe jest więcej?

-
Może w takim razie nie wbijać się w koszta i wziąć za złotówkę - Huawei E180 USB HSPA 7,2 w iplusie?
Co o tym sądzisz?
Co o tym sądzisz?
- sp6huk
- Guru bezprzewodowy
Niestety, z tego co wiem to E180 ma strasznie lipne złącze USB, a więc ja bym go nie brał 

- Cari
- Specjalista bezprzewodowy-junior
Jak jesteś blikso UMTS ~500m to z zasiegiem nie bedzie problemu
a predkość bedzie zależeć od przeciążenia sieci
Ja na twoim miejscu brał bym Huawei E1820 HSPA + Edimax 3G-6200n ponieważ za pare miesięcy może się okazać ,że masz HSPA+
No chyba ,że nie chcesz przyszłosciowo myslec to Huawei E180 wystarczy 

-
Ok biorę więc zestaw USB Huawei E1820 HSPA + Edimax 3G-6200n.
Postaram się napisać jakąś krótką recenzję z pracy tej pary.
Dzięki bardzo wszystkim za pomoc - w szczególności sp6huk
Miłego wieczoru
Postaram się napisać jakąś krótką recenzję z pracy tej pary.
Dzięki bardzo wszystkim za pomoc - w szczególności sp6huk

Miłego wieczoru
-
Witajcie,
Jak obiecałem, krótkie streszczenie osiągów modemu Hueawei E1820 pracującego z Edimaxem 6200:
Zasięg (wg. panelu administracyjnego Edimaxa) 58%]
- dodam, że odległość od nadajnika UMTS (Plus GSM) to około 1 km.
Transfer (speedtest, noc.gts)
- osiągam transfery rzędu 4 mbit więc jest chyba nieźle? Na upload do 1 mbit.
Zastanawiam się poważnie nad zakupem anteny zewnętrznej czy wewnętrznej? aby poprawić zasięg do około 90-100%. Czy poprawi to jeszcze osiągi transferu?
Wifi w całym domu działa należycie - nie zauważyłem także różnicy w transferze pomiędzy Wlan a Lan co niektórzy sygnalizowali.
Generalnie jestem bardzo zadowolony.
Proszę zorientowanych w temacie o podpowiedź czy warto bawić się w antenę aby jeszcze bardziej zmaksymalizować zasięg.
Z góry dzięki za odpowiedź
Bartek
Jak obiecałem, krótkie streszczenie osiągów modemu Hueawei E1820 pracującego z Edimaxem 6200:
Zasięg (wg. panelu administracyjnego Edimaxa) 58%]
- dodam, że odległość od nadajnika UMTS (Plus GSM) to około 1 km.
Transfer (speedtest, noc.gts)
- osiągam transfery rzędu 4 mbit więc jest chyba nieźle? Na upload do 1 mbit.
Zastanawiam się poważnie nad zakupem anteny zewnętrznej czy wewnętrznej? aby poprawić zasięg do około 90-100%. Czy poprawi to jeszcze osiągi transferu?
Wifi w całym domu działa należycie - nie zauważyłem także różnicy w transferze pomiędzy Wlan a Lan co niektórzy sygnalizowali.
Generalnie jestem bardzo zadowolony.
Proszę zorientowanych w temacie o podpowiedź czy warto bawić się w antenę aby jeszcze bardziej zmaksymalizować zasięg.
Z góry dzięki za odpowiedź
Bartek
- guteq
- Specjalista bezprzewodowy-senior
rosomak2000, dzięki za fajne info
A jak wyglądają osiągi modemu podpiętego bezpośrednio do kompa (moc sygnału, transfery DL i UL) ?
Interesuje mnie czy Edimax nie pogarsza transferów, bo slyszy się takie głosy m.in. tu na forum.
Jeśli mógłbyś to porównać, to by było genialnie (oczywiście przy ustawieniu modemu podłączonego do kompa dokładnie w tym samym miejscu co routera - tak żeby porównanie miało sens).

Interesuje mnie czy Edimax nie pogarsza transferów, bo slyszy się takie głosy m.in. tu na forum.
Jeśli mógłbyś to porównać, to by było genialnie (oczywiście przy ustawieniu modemu podłączonego do kompa dokładnie w tym samym miejscu co routera - tak żeby porównanie miało sens).
Pozdro,
GutEQ
GutEQ
-
Edimax 6200 - Huawei 1820E
Ok postaram się podjechać dzis/jutro na miejsce jako, że jeszcze tam nie mieszkam i sprawdzić różnicę bezpośrednio pod kompem i pod Edkiem.
Pozdrawiam
Bartek
Pozdrawiam
Bartek
- Patryk
- Guru bezprzewodowy
Raczej na pewno pogarsza - o HSPA+ można pomarzyć.guteq pisze:Interesuje mnie czy Edimax nie pogarsza transferów, bo slyszy się takie głosy m.in. tu na forum.
-
Witam,
Sprawdziłem połączenie w obu wariantach i u mnie nie ma żadnej różnicy.
Dzisiaj chodziło w okolicach 2 mbit w obu przypadkach. Siła sygnału wg. Edimaxa 61%.
Zamówiłem antenę zewnętrzną aby zmaksymalizować zasięg. Zobaczymy jakie będą efekty. Oczywiście dam znać.
Pozdrawiam
Bartek[/quote]
Sprawdziłem połączenie w obu wariantach i u mnie nie ma żadnej różnicy.
Dzisiaj chodziło w okolicach 2 mbit w obu przypadkach. Siła sygnału wg. Edimaxa 61%.
Zamówiłem antenę zewnętrzną aby zmaksymalizować zasięg. Zobaczymy jakie będą efekty. Oczywiście dam znać.
Dlaczego? przecież router tylko puszcza sygnał (po wifi maksymalna przepustowość to 54mbit) dlaczego więc miałby nie puścić 21 mbit? Wąskich gardeł nie widzę USB 2.0 na pewno też nie zwolni transmisji.Raczej na pewno pogarsza - o HSPA+ można pomarzyć.
Pozdrawiam
Bartek[/quote]
- wojteks
- *** Administrator ***
To właśnie może być wąskie gardło.rosomak2000 pisze:Wąskich gardeł nie widzę USB 2.0 na pewno też nie zwolni transmisji.
Nie pomagam na PW!
-
Przepustowość USB 2.0 to 480 mbit - więc raczej na pewno odpada. Zresztą jeśli USB miałoby zwalniać transmisję to po co by robiono modemy HSPA+ ze złączem usb?wojteks pisze:To właśnie może być wąskie gardło.
[ Komentarz dodany przez: wojteks: 2010-01-31, 15:22 ]
<a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=59341#59341">Panie i Panowie tniemy cytaty!</a>
Ostatnio zmieniony 2010-01-31, 15:21 przez rosomak2000, łącznie zmieniany 1 raz.
- wojteks
- *** Administrator ***
Tak ale porównaj sobie procesory w PC/Laptopie i malutkim routerku.rosomak2000 pisze:Przepustowość USB 2.0 to 480 mbit
Nie pomagam na PW!
- Patryk
- Guru bezprzewodowy
Z uwagi na programową realizację części funkcji magistrali USB w tego rodzaju sprzętach i niską wydajność ich CPU.Dlaczego?
-
Ok czy ktokolwiek robił takie testy?
Na forum Asusa znalazłem takowe (wprawdzie nie były robione na Edku) ale prędkości transferu oscylowały w okolicach 50 mbit.
Sprawdzę to podłączając dysk pod usb i kopiując dane na komputer.
Wtedy będziemy mieli 100% pewności.
Dam znać.
Na forum Asusa znalazłem takowe (wprawdzie nie były robione na Edku) ale prędkości transferu oscylowały w okolicach 50 mbit.
Sprawdzę to podłączając dysk pod usb i kopiując dane na komputer.
Dam znać.
- Patryk
- Guru bezprzewodowy
Oczywiście,że robiłem,inaczej bym nie pisał.rosomak2000 pisze:Ok czy ktokolwiek robił takie testy?
Asus WL-500gP zatyka się przy ~7 Mbit/s,a max dla Fonery 2.0g to ok.5 Mbit/s.
[ Dodano: 2010-01-31, 15:40 ]
Na jakim łączu były takie wyniki ? LTE ? VDSL ? ATM ?rosomak2000 pisze:ale prędkości transferu oscylowały w okolicach 50 mbit.

[ Dodano: 2010-01-31, 15:44 ]
Taak...wątek traktuje o szybkości transmisji przez modem USB,a nie z dysku twardegorosomak2000 pisze: Sprawdzę to podłączając dysk pod usb i kopiując dane na komputer.
![:]](./images/smilies/splash.gif)
Różnica jest poważna - sporo mocy procesora zabiera sam routing.
Żeby mieć 100% pewności trzeba zapiąć przez USB jakieś HSPA+ czy szybki DSL,i wtedy się okaże.
Z dysku wspomniany Asus wyciąga ~21 Mbps,a Fonera ~8 Mbps.
-
transfer dysku HDD przez USB....Na jakim łączu były takie wyniki ? LTE ? VDSL ? ATM ?
Przy jakiej prędkości w takim razie zatyka się Edek?
A co to za różnica? Podłączasz pod Router dysk USB i kopiujesz dane za pomocą routera z dysku podpiętego do USB który z kolei rzuca to na Wifi i finalnie dostajesz to na kompa.Taak...wątek traktuje o szybkości transmisji przez modem USB,a nie z dysku twardego
Różnica jest poważna - sporo mocy procesora zabiera sam routing.
Żeby mieć 100% pewności trzeba zapiąć przez USB jakieś HSPA+ czy szybki DSL,i wtedy się okaże.
Nie widzę różnicy pomiędzy kopiowaniem danych w ten sposób a dostarczaniem pakietów poprzez USB. W jednym i drugim przypadku otrzymamy zmniejszony transfer - jeśli jest tak jak piszesz.
-
- ### BAN ###
iplus
ja posiadam huawei e1820 i huawei d100 z softem 108 i dzial rewelacja 3.6 Mb/s to max co udalo mi sie uzyskac w miescie łowicz w okolicy od 1 do 2.5Mb/s po wgraniu softu 108 ping do samego routera d100 jest 1ms wczesniej na 106 mialem 10 ms a podczas obciazenia wzrastal i wachal sie