Pilnie potrzebna pomoc w doborze anteny
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
Pilnie potrzebna pomoc w doborze anteny
Witam.
Potrzebuję pomocy w związku z doborem/zrobieniem odpowiedniej anteny WiFi.
W moim mieszkaniu posiadam internet z Netii (router Pirelli), wszystko ładnie i pięknie z nim... Wyprowadzam się teraz do domu oddalonego około 3,5km od mojego internetu, po drodze mały lasek, tory kolejowe no i budynki. Czy jest szansa na złapanie tam mojego internetu? Router nadaje za pomocą przykrecanej antenki (fabrycznej). Jako karta odbiorcza służyć może jedynie Edimax pod usb z możliwościa przykręcenia własnej anteny.
Jeżeli potrzebne są jakieś dodatkowe informacje, postaram sie je napisać.
Pozdrawiam.
Potrzebuję pomocy w związku z doborem/zrobieniem odpowiedniej anteny WiFi.
W moim mieszkaniu posiadam internet z Netii (router Pirelli), wszystko ładnie i pięknie z nim... Wyprowadzam się teraz do domu oddalonego około 3,5km od mojego internetu, po drodze mały lasek, tory kolejowe no i budynki. Czy jest szansa na złapanie tam mojego internetu? Router nadaje za pomocą przykrecanej antenki (fabrycznej). Jako karta odbiorcza służyć może jedynie Edimax pod usb z możliwościa przykręcenia własnej anteny.
Jeżeli potrzebne są jakieś dodatkowe informacje, postaram sie je napisać.
Pozdrawiam.
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
Re: Pilnie potrzebna pomoc w doborze anteny
3,5km to raczej za dużo. Tzn jest to wykonalne przy pewnych założeniach:
- 101% widoczności optycznej
- sporych nakładach finansowych (dobry sprzęt).
- 101% widoczności optycznej
- sporych nakładach finansowych (dobry sprzęt).
- sp6huk
- Guru bezprzewodowy
Jeżeli nie ma widoczności pomiędzy dwoma punktami to nawet anteny zewnętrzne nie pomogą, a więc zestawienie takiego linku jest nie możliwe.
-
Dzięki wielkie za szybką pomoc
Żegnaj kochana Netia 4mb
Witaj Play online, jako głowny dostawca internetu
Może jeszcze w czymś pomożecie...
Sytuacja trochę inna:
- 100 letni dom na wsi, grube mury, okna plastik
- Huawei e169, wg mapy brak zasięgu 3g, w rzeczywistości 1, w porywach 2 kreski
- jest jakiś sposób (najlepiej domowy) żeby to polepszyć?
EDIT: poruszenie netbooka, delikatna zmiana jego pozycji (plackiem na parapecie) skutkuje brakiem zasięgu, lub zasięg zerowy, łącznie z transferem

Żegnaj kochana Netia 4mb

Witaj Play online, jako głowny dostawca internetu

Może jeszcze w czymś pomożecie...
Sytuacja trochę inna:
- 100 letni dom na wsi, grube mury, okna plastik
- Huawei e169, wg mapy brak zasięgu 3g, w rzeczywistości 1, w porywach 2 kreski
- jest jakiś sposób (najlepiej domowy) żeby to polepszyć?
EDIT: poruszenie netbooka, delikatna zmiana jego pozycji (plackiem na parapecie) skutkuje brakiem zasięgu, lub zasięg zerowy, łącznie z transferem
- sp6huk
- Guru bezprzewodowy
Zakup porządnej anteny kierunkowej może tylko Ci pomóc. Powiedz, do jakiej miejscowości się wyprowadzasz, to sprawdzimy dokładnie jak wygląda u Ciebie sytuacjamichalm1 pisze:jest jakiś sposób (najlepiej domowy) żeby to polepszyć?

- wojteks
- *** Administrator ***
Kupić antenę panelową na pasmo 2100MHz (Bestpartner/Cybertech) i zamontować na zewnątrz nad dachem. Oczywiście nie może być zbyt długi kabel antenowy.michalm1 pisze:jest jakiś sposób (najlepiej domowy) żeby to polepszyć?
Nie pomagam na PW!
-
Odległość od Node B nie jest duża.
Node B stoją 2 szt we Wrześni (wielkopolska) i nadają, w mieście nie mam problemu, tymbardziej że play to mój internet awaryjny. Przeprowadzam się na wieś Psary Polskie. Na zewnątrz zasięg jest, słaby bo słaby ale jest. W pomieszczeniu tel w play nawet nie łapie zasięgu (włącza roaming plusa).
[ Dodano: 2010-01-30, 21:26 ]
[ Komentarz dodany przez: BliSki: 2010-01-30, 23:38 ]
<a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=59341#59341">Panie i Panowie tniemy cytaty!</a>
Node B stoją 2 szt we Wrześni (wielkopolska) i nadają, w mieście nie mam problemu, tymbardziej że play to mój internet awaryjny. Przeprowadzam się na wieś Psary Polskie. Na zewnątrz zasięg jest, słaby bo słaby ale jest. W pomieszczeniu tel w play nawet nie łapie zasięgu (włącza roaming plusa).
[ Dodano: 2010-01-30, 21:26 ]
Kabel musiałby mieć około 15m, gdy wprowadziłbym go przywodem wentylacyjnymwojteks pisze:Kupić antenę panelową na pasmo 2100MHz (Bestpartner/Cybertech) i zamontować na zewnątrz nad dachem. Oczywiście nie może być zbyt długi kabel antenowy.michalm1 pisze: <font color="#FF0000"><b>[...]</b></font>

[ Komentarz dodany przez: BliSki: 2010-01-30, 23:38 ]
<a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=59341#59341">Panie i Panowie tniemy cytaty!</a>
Ostatnio zmieniony 2010-01-30, 23:37 przez michalm1, łącznie zmieniany 1 raz.
- sp6huk
- Guru bezprzewodowy
Ja na twoim miejscu wziąłbym internet od Orange (lub Plusa) a dokładnie Orange Free wraz z modemem AnyData ADU-635WA taryfa od Optimum w zwyż i możesz korzystać z internetu w GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA oraz CDMA. Jesteś na tyle w dobrej sytuacji, że masz u siebie zasięg 3G, oraz możesz łapać też CDMA, chociaż jesteś na skraju zasięgu tej technologii, ale wydaje mi się, że na 3G będą i tak lepsze transfery, jeżeli stacja bazowa nie będzie przeciążona/obciążona. Możesz zainteresować się również internetem od Plusa, gdyż jesteś również w zasięgu 3G tej sieci. No, ale jak już chcesz zostać przy Play'u to wydaje mi się, że antena zewnętrzna powinna pomóc bo jest to zaledwie ~4 km. Poza tym to dziwne, że nie łapiesz zasięgu Play'a z takiej odległości, chyba, że node B są bardzo nisko zlokalizowane. Dodam, że ja łapię telefonem zasięg 3G Play'a z odległości nawet 10 km, i wszystko śmiga
Ale to zależy od wielu uwarunkowań więc nie ma co porównywać. Jeżeli Play dobrze Ci działa to pozostań przy nim. Co do antenek to zainteresuj się TAKĄ od Bestpartnera, oraz TAKĄ od Cybertecha. Dodam, iż 15 metrów kabla to trochę za dużo. Najlepiej stosowań kabel nie dłuższy jak 10 metrów. Zawsze można kupić router np. Edimax 3G-6200n i postawić go przy antence, a do komputera/ów polecieć sobie skrętką, byłoby to o wiele lepsze rozwiązanie 

-
Nie wchodzi w grę zakup kolejnego internetu (posiadam na utrzymaniu 2 x play, 1 x netia).
Sytuacja z zasięgiem w budynku jest naprawdę dziwna - w budynkach obok nie ma z nim problemu, możliwe że oś wywołuje zakłócenia
Problem zasięgu w tel jest także w sieci plus - jak w innych - nie wiem, nie posiadam (Samsung u800, Nokia e51, Nokia 6220 classic i wiele innych nie należacych do mnie) Znalazłem w internecie sposoby domowe (garnek, sitko z dziurka
) jutro będe na wsi więc sprawdzę czy zda coś egzamin. W razie potrzebnych dodatkowych informacji mogę sprawdzić jutro i napisać. Co do położenia Node B... pierwszy (szosa witkowska) usytuowany jest na wieży ciśnień, drugi nie wiem - może na jakimś bloku, wieży kościelnej lub na maszcie koło marketu.
EDIT:
Co do routerka - dobre rozwiązanie jak będę miał mniej wydatków, nawet obędzie się bez skrętki - wifi w netbooku oraz w stacjonarce.
Sytuacja z zasięgiem w budynku jest naprawdę dziwna - w budynkach obok nie ma z nim problemu, możliwe że oś wywołuje zakłócenia

EDIT:
Co do routerka - dobre rozwiązanie jak będę miał mniej wydatków, nawet obędzie się bez skrętki - wifi w netbooku oraz w stacjonarce.
Ostatnio zmieniony 2010-01-30, 22:10 przez michalm1, łącznie zmieniany 2 razy.
- sp6huk
- Guru bezprzewodowy
Jak ma się sytuacja, kiedy wyjdziesz przed dom ?michalm1 pisze:Sytuacja z zasięgiem w budynku jest naprawde dziwna - w budynkach obok nie ma z nim problemu, możliwe że oś wywołuje zakłucenia![]()
-
Podwórko:
- plus gdy stanę w zlym miejscu to nie pogadam
- play nie sprawdzałem (sprawdzę jutro - rzadko używam tego tel)
Ulica przed domem:
- plus - w zasadzie zasięg jest, jednak gdy przejdę pod liniami (chyba prądowe) to jest jego brak bądź jest bardzo słaby
- play - w większości przypadków roaming plusa (modem lepiej łapie 3g niż tel) - jutro sprawdzę też na innym tel
- plus gdy stanę w zlym miejscu to nie pogadam
- play nie sprawdzałem (sprawdzę jutro - rzadko używam tego tel)
Ulica przed domem:
- plus - w zasadzie zasięg jest, jednak gdy przejdę pod liniami (chyba prądowe) to jest jego brak bądź jest bardzo słaby
- play - w większości przypadków roaming plusa (modem lepiej łapie 3g niż tel) - jutro sprawdzę też na innym tel
- sp6huk
- Guru bezprzewodowy
A można wiedzieć jaka to jest taryfa w Play ? Ja mam PlayOnline, i kiedy jestem poza zasięgiem sieci macierzystej operatora, to po prostu mam brak zasięgu, a nie przełącza mnie na Plusa. Poza tym to na wyświetlaczu nie widnieje napis tylko alarmowe jeżeli jesteś w roamingu Plusa ?
-
internet - play online 10gb
telefon w play - mix
nie widnieje, moge korzystac z sieci plus tak samo jak z play (lacznie z 3g) [dotyczy tel]
telefon w play - mix
nie widnieje, moge korzystac z sieci plus tak samo jak z play (lacznie z 3g) [dotyczy tel]
- sp6huk
- Guru bezprzewodowy
Bo ja nie mówię o MIX'ie tylko o PlayOnline, a internet w Play działa tylko na infrastrukturze Project 4. A więc jeżeli na zewnątrz budynku złapiesz sygnał 3G to spróbuj się również połączyć. Ja na twoim miejscu kupiłbym antenę zewnętrzną.michalm1 pisze:nie widnieje, moge korzystac z sieci plus tak samo jak z play (lacznie z 3g) [dotyczy tel]
-
O tym wiem, zgubiłeś mnie napisem na wyświetlaczusp6huk pisze:Bo ja nie mówię o MIX'ie tylko o PlayOnline, a internet w Play działa tylko na infrastrukturze Project 4. A więc jeżeli na zewnątrz budynku złapiesz sygnał 3G to spróbuj się również połączyć. Ja na twoim miejscu kupiłbym antenę zewnętrzną.michalm1 pisze: <font color="#FF0000"><b>[...]</b></font>

[ Komentarz dodany przez: BliSki: 2010-01-30, 23:39 ]
Ostatnio zmieniony 2010-01-30, 23:39 przez michalm1, łącznie zmieniany 1 raz.
- sp6huk
- Guru bezprzewodowy
A masz właśnie wkładać kartę PlayOnline. Poza tym jak bierzesz notebooka, to testuj w modemiemichalm1 pisze:O tym wiem, zgubiłeś mnie napisem na wyświetlaczu(nie wkładałem karty play online do tel), jutro sprawdzę, zabiorę netbooka.

-
NETBOOKA - tego mini
postaram się przez drogę posprawdzać (pewnie głupio będę wyglądał
)

- sp6huk
- Guru bezprzewodowy
Wiem, wiemmichalm1 pisze:NETBOOKA - tego mini![]()

Eee tam, najważniejsze, aby netbook'owi nic się nie stało przy takich mrozach.michalm1 pisze:postaram się przez drogę posprawdzać (pewnie głupio będę wygląda
-
Wyłącze wiatraczek, to powinien się rozgrzać.
EDIT:
Masz xp tak? jak działa ci chrome na nim? mi strasznie często ma problemy i się wyłącza.
EDIT:
Masz xp tak? jak działa ci chrome na nim? mi strasznie często ma problemy i się wyłącza.
- sp6huk
- Guru bezprzewodowy
Tak mam XP Professional, i nigdy nie uświadczyłem problemów, korzystając z Google Chrome. Śmiga jak trzeba. Spróbuj zaktualizować do nowszej wersji.michalm1 pisze:Masz xp tak? jak działa ci chrome na nim? mi strasznie często ma problemy i się wyłącza.
-
Na linuxie byłem pod wrażeniem, ale niestety na Xp nie, czysty Home sp3.