Problem internet radiowy (TP-LINK TL-WA501g)

Pozostałe kwestie techniczne (sprzętowe i programowe) dotyczące internetu radiowego - np. konfiguracja firewalli, antywirusów, przeglądarek internetowych.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
newek
Początkujący użytkownik forum

Problem internet radiowy (TP-LINK TL-WA501g)

Post autor: newek »

Witam mam problem z internetem radiowym (lokalny dostawca) otóż polega on na strasznie duzych pingach do bramki sieciowej i do stron , sciaganie plikow (predkosc nie jest stala skacze czasem anwet po 2 kb/s sciaga a predkosc powinna byc 100 kb/s + internet 1mb) antena na dachu ( nie wiem jaka ,taki talerz) do odbiornika jest z 1.5 km.Internet znosnie dziala jedynie po 24 lub w godzinach porannych 6-10 max potem juz niestety nie idzie ani pograc w nic ani poogladac na internecie filmikow. Dostawca nie raczy sie pofatygowac do mnie i naprawic problemu ,mowi ze powinno byc dobrze.Komputer czysty antywirus avast i ad-aware skanowanie regularne. Glownie gryzie mnie to ze w nocy dziala dobrze to dlaczego po poludniu tak nie moze ? Proszę o jakas pomoc;]Szybko !

Edit : niestety nie ma opcji zmiany dostawcy , chce sie uporac z problemem sam :P
Ostatnio zmieniony 2010-01-30, 19:44 przez newek, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Re: Problem internet radiowy (TP-LINK TL-WA501g)

Post autor: Jo_gurt »

Pomoc jest prosta: zmień dostawcę. Jesteś klientem uryna-netu.
newek
Początkujący użytkownik forum

Post autor: newek »

Dostane odpoweidz ?
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Dostałeś.
Awatar użytkownika
sp6huk
Guru bezprzewodowy

Post autor: sp6huk »

newek pisze:Edit : niestety nie ma opcji zmiany dostawcy , chce sie uporac z problemem sam :P
A co ty sam zdziałasz, ewidentna wina twojego dostawcy internetu, zgłoś mu problem, jak nie będzie miał Ciebie gdzieś, to rozwiąże ten problem ;)
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

sp6huk pisze:jak nie będzie miał Ciebie gdzieś, to rozwiąże ten problem ;)
To nie kwestia "mania gdzieś" :P Na poprawę tej sytuacji (czyli przeciążonej infrastruktury) potrzebne są spore środki finansowe.
Awatar użytkownika
sp6huk
Guru bezprzewodowy

Post autor: sp6huk »

Nie bądź taki pewien, że jest to spowodowane przez obciążenie infrastruktury. U mnie w sieci też czasami występują takie "cyrki", wystarczy zrestartować Mikrotiki na linkach (lub gdzie indziej :D) i wszystko z powrotem pięknie śmiga. Ale wiadomo, że my nie rozwiążemy tego problemu bo możemy tylko domyślać się gdzie on leży, ale nic poza tym.
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

sp6huk pisze:Nie bądź taki pewien, że jest to spowodowane przez obciążenie infrastruktury
Jednak jestem prawie pewien. Chyba, że MT złośliwie zwalniają patrząc na zegarek ;)
ODPOWIEDZ