Bezprzewodowe wysyłanie danych
Moderator: Moderatorzy
-
matowe92
- Stały użytkownik forum
Bezprzewodowe wysyłanie danych
Jak wysyłać dane ( pliki, foldery, programy itp) bezprzewodowo? Oba laptopy mają wi-fi. Połączyłem już oba komputery Ad-hoc i co dalej. Proszę o radę, nie wiem w jaki sposób wysyłać dane.
I jeszcze jedno pytanie jeżeli oba komputery posiadają karty sieciowe to mogę także użyć tzw. "skrosowanego" kabla? 
-
przemek20011
- Specjalista bezprzewodowy-senior
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
Re: Bezprzewodowe wysyłanie danych
przemek20011, chyba nie chodzi o udostępnianie neta 
- wojteks
- *** Administrator ***
Musi być w systemach aktywne "Udostępnianie plików i drukarek" i jeszcze parę innych rzeczy. Najlepiej użyć kreatora sieci a potem ewentualnie przekonfigurować karty sieciowe (IP, maska, brama, DNSy)matowe92 pisze:Połączyłem już oba komputery Ad-hoc i co dalej.
Współczesne laptopy powinny również połączyć się kablem "prostym", mają autokonfigurację kabla.matowe92 pisze:jeżeli oba komputery posiadają karty sieciowe to mogę także użyć tzw. "skrosowanego" kabla?
Nie pomagam na PW!
-
matowe92
- Stały użytkownik forum
Niestety ja po połączeniu próbowałem udostępniać pliki itp ale nie wiem co dalej. Miałem nadzieję że wyskoczy jakieś okno czy coś ale nie dalej nie widzę plików z jednego kompa na drugim.
- wojteks
- *** Administrator ***
Czy komputery się pingują, antywirusy/firewalle prawidłowo skonfigurowane, jakiekolwiek zasoby udostępnione?
Co by było gdybyś ręcznie wybrał "Dodaj miejsce sieciowe" i wpisał IP drugiego komputera jak w przykładzie? Konto "gość" aktywne?
Co by było gdybyś ręcznie wybrał "Dodaj miejsce sieciowe" i wpisał IP drugiego komputera jak w przykładzie? Konto "gość" aktywne?
Nie pomagam na PW!
-
przemek20011
- Specjalista bezprzewodowy-senior
Pomyłka z mojej strony
Tak to jest pisać po

Nie pomagam poza forum.