wszędie sieci już pomieszało mi się to wszystko nie wiem jak a chce tak:
chce udostępnić filmy i muzykę sąsiadom, ja mam net z orange, oni są w radiówce.
ja mam na laptopie karte wifi, więc mogę utworzyć sieć do której będą mieli dostęp wszyscy we wsi ale TYLKO DO PLIKÓW ...no i słucham: co i jak?
jak udostępnić muzykę i filmy sąsiadce :) ?
Moderator: Moderatorzy
-
- Użytkownik forum
jak udostępnić muzykę i filmy sąsiadce :) ?
...impossible is nothing...
- Blido
- Guru bezprzewodowy
Re: jak udostępnić muzykę i filmy sąsiadce :) ?
Po prostu utwórz połączenie bezprzewodowe w trybie AP. W panelu sterowania jest kreator. Dopóki ręcznie nie nie udostępnisz połączenia internetowego nikt nie będzie mógł z niego korzystać. Podobnie foldery z plikami które chcesz udostępniać - musisz włączyć opcję udostępniania we właściwościach folderu. Na komputerach innych osób te foldery będą wówczas widoczne w otoczeniu sieciowym.
Z twojej wypowiedzi wynika że chcesz stworzyć otwartą sieć do której każdy będzie miał dostęp. Zdajesz sobie sprawę jakie jest to niebezpieczne? Osoba która się choć trochę na tym zna będzie mogła uzyskać pełny dostęp do twojego systemu. Mam na myśli oczywiście system Windows. Na Linuksie jest mnogość opcji praw dostępu, ale trzeba się oczywiście na tym znać a i to nie jest nie do złamania.
Z twojej wypowiedzi wynika że chcesz stworzyć otwartą sieć do której każdy będzie miał dostęp. Zdajesz sobie sprawę jakie jest to niebezpieczne? Osoba która się choć trochę na tym zna będzie mogła uzyskać pełny dostęp do twojego systemu. Mam na myśli oczywiście system Windows. Na Linuksie jest mnogość opcji praw dostępu, ale trzeba się oczywiście na tym znać a i to nie jest nie do złamania.
-
- Użytkownik forum
Re: jak udostępnić muzykę i filmy sąsiadce :) ?
dziękuję za zainteresowanie i szybką odpowiedz. jestem winien wyjaśnienie całej sprawy, otóż ja wyłączyłem usługi udostępniania juz jakś czas temu (zapomniałem o tym) i sądziłem, że w sieci komórkowej nie ma opcji stawiania serwera, bo i chyba tak jest ale nie jestem pewien. obecnie zmieniłem system właśnie na ubuntu ...a Linux to już całkiem inna bajka 
ps. sąsiadka przychodzi do mnie oglądać filmy i twierdzi że mam fajnego windowsa
:):) ...nie ma tego złego co by na dobre nie wyszło
:)
[ Komentarz dodany przez: wojteks: 2010-02-05, 07:19 ]
Następny post napisany niezgodnie z zasadami polskiej pisowni skutkuje ostrzeżeniem. Zapoznaj się z Regulaminem i Netykietą.

ps. sąsiadka przychodzi do mnie oglądać filmy i twierdzi że mam fajnego windowsa

[ Komentarz dodany przez: wojteks: 2010-02-05, 07:19 ]
Następny post napisany niezgodnie z zasadami polskiej pisowni skutkuje ostrzeżeniem. Zapoznaj się z Regulaminem i Netykietą.
...impossible is nothing...