Antena Yagi kierunkowa NAO 14HV WiFi opinie
Moderator: Moderatorzy
-
- Użytkownik forum
Antena Yagi kierunkowa NAO 14HV WiFi opinie
Siema może mi ktoś powiedzieć coś o tej antenie, czy rzeczywiście ma taki zysk, czy wystarczy na te 110m?
Dodam że w mojej miejscowości nie ma żadnych sieci WiFi.

- sp6huk
- Guru bezprzewodowy
Re: Antena Yagi kierunkowa NAO 14HV WiFi opinie
Daj sobie spokój z antenami typu "YAGI". Kup porządną antenkę panelową na taką odległość wystarczy Panelik 8 dBi. np. bardzo dobry panelik 8 dBi od Elboxrf http://www.wirelesslan.pl/product_info. ... 1b187a66a3
-
- Użytkownik forum
Chodzi ci o taką antenkę
Zamawiałem na yagi ponieważ samawiam tam router, kartę wifi i złączki.
I taniej wychodzi za transport, te anteny naprawdę nie dadzą rady?
Kod: Zaznacz cały
http://www.wirelesslan.pl/product_info.php/products_id/56?osCsid=5a38e56d774acc6e8eb03e1b187a66a3/name/antena_panelowa_mini_8_dbi
I taniej wychodzi za transport, te anteny naprawdę nie dadzą rady?

- sp6huk
- Guru bezprzewodowy
Nie o taką, dałem link przecież powyżej,yamagashi pisze:Chodzi ci o taką antenkę
Jaki router, jaka karta ? Lepszego sklepu to wybrać nie mogłeś ?yamagashi pisze:Zamawiałem na yagi ponieważ samawiam tam router, kartę wifi i złączki.

Nie ma na czym oszczędzać, ile taniej ? 5-6 zł ? Jak uszkodzi Ci się któreś z urządzeń to przekręty z yagi.pl nie będą chcieć Ci go wziąć zareklamować, zrobisz jak uważasz,yamagashi pisze:I taniej wychodzi za transport
Jak masz za dużo pieniędzy w portfelu to kup sobie YAGI, proszę bardzo, ale potem powiesz, że jest do niczego, albo wcale nie działayamagashi pisze:te anteny naprawdę nie dadzą rady?
![:]](./images/smilies/splash.gif)
Jeżeli jeszcze nic nie kupiłeś to zastanów się nad Ubiquiti NanoStation 2 Loco. Kupisz już za ~160 zł. Jest to antena typu "outdoor" wraz z modułem radiowym, a więc nic by Ci więcej nie potrzeba. To urządzenie zyskuje wiele plusów w porównaniu połączenia routera z anteną. Brak strat na kablu bo do anteny lecisz skrętką a nie kablem koncentrycznym. Jest to zintegrowana antena, gdzie jest już moduł radiowy, który zastępuje antenę oraz router. A więc sumując to wszystko router, antena, koncentryk, wtyki, zaciskarka do wtyków, to zakup Ubiquiti wyniósłby Ciebie o wiele mniej.
Ostatnio zmieniony 2010-01-31, 17:04 przez sp6huk, łącznie zmieniany 1 raz.
- Patryk
- Guru bezprzewodowy
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez Patryk, łącznie zmieniany 1 raz.
- sp6huk
- Guru bezprzewodowy
Mój BożePatryk pisze:Teraz yagi ma nowe wcielenie: http://www.anteny.pl

Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez sp6huk, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Użytkownik forum
Taki router: TP-Link TD-W8910GB NETIA DIALOG inne na annexB
Karta WiFi: Karta USB TP-LINK TL-WN422G
Chodzi mi o to aby internet od sąsiadki przeprowadzić do mnie za pomocą WiFi, internet u sąsiadki nie będzie podłączany, czyli u niej bd stał tylko ten router do ktorego będzie podłączona antena kierunkowa, skierowana na mój dom, u mnie od anteny do karty WiFi na usb, tak wygląda moja sieć.
[ Komentarz dodany przez: wojteks: 2010-01-31, 18:09 ]
<font color=orange>Poprawa pisowni.</font>
Karta WiFi: Karta USB TP-LINK TL-WN422G
Chodzi mi o to aby internet od sąsiadki przeprowadzić do mnie za pomocą WiFi, internet u sąsiadki nie będzie podłączany, czyli u niej bd stał tylko ten router do ktorego będzie podłączona antena kierunkowa, skierowana na mój dom, u mnie od anteny do karty WiFi na usb, tak wygląda moja sieć.
[ Komentarz dodany przez: wojteks: 2010-01-31, 18:09 ]
<font color=orange>Poprawa pisowni.</font>
Ostatnio zmieniony 2010-01-31, 18:09 przez yamagashi, łącznie zmieniany 1 raz.
- sp6huk
- Guru bezprzewodowy
U sąsiadki jest linia cyfrowa, że (kupiłeś/chcesz kupić ?) Annex B ?
Lepszy do odbioru sygnału byłby router, ale jak już masz tą kartę WiFi pod USB to niech będzie...ehhh![:]](./images/smilies/splash.gif)
Lepszy do odbioru sygnału byłby router, ale jak już masz tą kartę WiFi pod USB to niech będzie...ehhh
-
- Użytkownik forum
Źle to ująłem, na razie to nie mam nic
Ten annex B to jakiś dodatek, ale obsługuje Annex A Czy ta karta pod usb jest zła? Dodam że w grę wchodzi tylko USB. Podaj swoje propozycje 

- sp6huk
- Guru bezprzewodowy
Powiedz jeszcze czy to łącze będzie na linii TP ? Poza tym to wiesz, że jak ktoś podkabluje, że dzielisz łącze poza lokal, to osoba, na którą jest umowa będzie musiała zapłacić grzywnę (jaki to operator) 

-
- Użytkownik forum
To jest łącze Tp będzie neostrada 6mb/s. Wiem o tym ,że jak się wyda to będzie grzywna, ale jak mieszkam na takiej dziurze ,że nikt z tp nie pokazał się od 2 lat nawet przy zgłaszaniu awarii więc nie ma problemu 

- sp6huk
- Guru bezprzewodowy
A więc jeżeli to będzie Neostrada to trzeba wziąć annex A ,a nie B. W ogóle sprawdzałeś czy są możliwości na założenie łącza, a tym bardziej 6 Mb/s ?,
Jako router TP-Link TD-W8901G,
Karta sieciowa pod USB TP-LINK TL-WN422G,
2 antenki kierunkowe, jedna u Ciebie, druga u sąsiadki - Jak to zaledwie 110 metrów to możesz kupić nawet TAKIE antenki z DIPOLA, są już wraz z kablem.
Pytanie, czy jest widoczność pomiędzy punktem A i B ?
Jako router TP-Link TD-W8901G,
Karta sieciowa pod USB TP-LINK TL-WN422G,
2 antenki kierunkowe, jedna u Ciebie, druga u sąsiadki - Jak to zaledwie 110 metrów to możesz kupić nawet TAKIE antenki z DIPOLA, są już wraz z kablem.
Pytanie, czy jest widoczność pomiędzy punktem A i B ?
-
- Użytkownik forum
Tak jest możliwość założenia łącza 6mb
Takie coś jako router (obsługuje Annex A i ma lepsze opinie)
Jak wejdę na komin to nie ma niczego na przeszkodzie. (na kominach będą umieszczone anteny)
Takie coś jako router (obsługuje Annex A i ma lepsze opinie)
Kod: Zaznacz cały
http://www.komputronik.pl/index.php/product/36572/_czno_i_komunikacja/Sieci_bezprzewodowe/TP_Link_router_ADSL_Wi_Fi_54Mb-s_TD_W8910G.html
- sp6huk
- Guru bezprzewodowy
No to jak nic nie stoi na przeszkodzie to OKyamagashi pisze: Jak wejdę na komin to nie ma niczego na przeszkodzie. (na kominach będą umieszczone anteny)

-
- Użytkownik forum
Bo mi nie potrzebny router w domu, zależy mi tylko na doprowadzeniu internetu do mojego komputera. Kabla będzie trochę mało u sąsiadki ale sobie poradzę. Zakupy robie na dipol.com.pl dzięki za porady, gdyby nie wy to moja kasa mogła by pójść na marne. Może by zrobić sieć 5 Mhz 
Ps:Czy nie można zamówić tej anteny bez kabla? Potrzeba mi koło 15 m kabla więc będzie bardzo osłabiać antenę, może coś mocniejszego?

Ps:Czy nie można zamówić tej anteny bez kabla? Potrzeba mi koło 15 m kabla więc będzie bardzo osłabiać antenę, może coś mocniejszego?
Ostatnio zmieniony 2010-01-31, 17:56 przez yamagashi, łącznie zmieniany 2 razy.
- sp6huk
- Guru bezprzewodowy
Można by, ale wtedy to już większe fundusze byłyby potrzebne. A to, że tylko chcesz na jeden komputer internet to nic nie przeszkadza w zakupie routera. Sieć wtedy byłaby bardziej funkcjonalna i poręczna, router lepiej sobie poradziłby z odbiorem łącza. A u sąsiadki możesz podłączyć długi kabel telefoniczny, i pociągnąć go blisko kominayamagashi pisze: Może by zrobić sieć 5 Mhz

- Patryk
- Guru bezprzewodowy
Nie ma takiej możliwości.yamagashi pisze:Czy nie można zamówić tej anteny bez kabla?
- sp6huk
- Guru bezprzewodowy
Właśnie dlatego proponuję Ci zakup routera, wtedy postawisz go niedaleko anteny, a do komputera pociągniesz skrętkę, i nie będzie już tak globalnych strat.yamagashi pisze:Potrzeba mi koło 15 m kabla więc będzie bardzo osłabiać antenę, może coś mocniejszego?
- Patryk
- Guru bezprzewodowy
15 metrów kabla to ok.8 dB straty wraz ze złaczami,więc możesz dać antenę np.o zysku 13 dBi i ustawić txpower na AP/karcie na 15 dBm.yamagashi pisze:Potrzeba mi koło 15 m kabla więc będzie bardzo osłabiać antenę, może coś mocniejszego?
To chyba będzie najlepsze rozwiązanie.
http://www.dipol.com.pl/antena_panelowa ... A72232.htm
[ Dodano: 2010-01-31, 18:22 ]
Lepiej,żeby były straty,niż żeby normy przekroczyć.sp6huk pisze:i nie będzie już tak globalnych strat.
Osobiście w długich (byle nie za długich) kablach nie widzę nic złego,jeśli zapas mocy jest wystarczający (którą to moc czasami trzeba wręcz wytłumić).
To nie sieć komercyjna

- sp6huk
- Guru bezprzewodowy
Wiem, że z innych względów, a dokładnie mówiąc stosują routery bo mogą nimi zdalnie zarządzać, a kartą już nie.Patryk pisze:porządni WISP nie przepadają za kartami u klientów z zupełnie innych względów.
- Patryk
- Guru bezprzewodowy
No i bezpieczeństwo - user dostaje wewnętrzną adresację,nie widzi struktury sieci operatora i nie może nic zmalowaćsp6huk pisze:a dokładnie mówiąc stosują routery bo mogą nimi zdalnie zarządzać, a kartą już nie.
-
- Użytkownik forum
Już wiem jak zrobię skrętkę u sąsiadki puszcze aż na strych potem dopiero antena WiFi i 5 m kabla starczy. U mnie zrobię podobnie tylko router będzie stał koło mnie. Nie bardzo mi na rękę na routery bo nie za bardzo umiem 1 skonfigurować a co dopiero 2 xD
edit: Nie potrzebuje zabezpieczać sieci w mojej okolicy ludzie nie wiedzą co to WiFi ;p
edit2:Kupie koło 15m tego kabla telefonicznego kilk podłączę pod router na strychu potem antenkę na komin (wtedy będzie koło 5m kabla max potrzebne) u siebie antenę dam na parapecie idealnie widać komin sąsiadki ;p do routera i do mojego kompa dam LAN i dalej będzie dobrze. Czasami siostra z laptopem przyjedzie to będzie mogła się podłączyć.![:]](./images/smilies/splash.gif)
edit: Nie potrzebuje zabezpieczać sieci w mojej okolicy ludzie nie wiedzą co to WiFi ;p
edit2:Kupie koło 15m tego kabla telefonicznego kilk podłączę pod router na strychu potem antenkę na komin (wtedy będzie koło 5m kabla max potrzebne) u siebie antenę dam na parapecie idealnie widać komin sąsiadki ;p do routera i do mojego kompa dam LAN i dalej będzie dobrze. Czasami siostra z laptopem przyjedzie to będzie mogła się podłączyć.
Ostatnio zmieniony 2010-02-01, 10:10 przez yamagashi, łącznie zmieniany 1 raz.
- Patryk
- Guru bezprzewodowy
To w takim wypadku lepiej już skrętkę wyprowadzić na zewnątrz i dać po sztuce Nanostation Loco ![:]](./images/smilies/splash.gif)
http://www.allegro.pl/item907185039_pro ... fv_gw.html
http://www.allegro.pl/item907185039_pro ... fv_gw.html
-
- Użytkownik forum
Patryk z tym Nanostation za drogi interes i nie potrzeba mi takiego czegoś
Dzięki za porady, powinien sobie poradzić