Informacje na temat podłączania i doboru anten GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA), lokalizacji nadajników, zasięgów, wymuszania EDGE/3G, funkcjonowania sieci i awarii BTS-ów.
Mam takie za pytanko. Czy będąc od BTSa 5km jest to dokładna odległość, mam pingi od 200-300. Sprawdzam to wpisując polecenie w terminalu ping wp.pl -t. I moje pytanko brzmi czy moje pingi z taka antena i tym modemem sa dobre jak na EDGE? Antena kierunkowa oczywiście ustawiona na dany BTS W mojej miejscowości to jedyny możliwy dostęp do Neta.
Od razu mowie ze to jedyny BTS z którego mogę korzystac.
Czy może warto próbować kręcić antena dalej minimalnie i szukać lepszego pingu?
Kezman pisze:Dodam ze predkosc wysylania 10-15kb/s. A sciagania 29-32kb/s zaleznosc od pogody.
Moja metoda bylo wejscie na dach z laptopem i krecenie antena.
kb/s, a nie przypadkiem KB/s ? W jaki sposób sprawdzałeś transfer ? Chyba, że wskoczył Ci limit, tak ?
Sory KB/s. Prędkość sprawdzam programem CFosspeed. A jest jakaś inna możliwość sprawdzenia transferu jak podczas pobierania pliku w Mozilli pisze transfer taki jak podałem.
Kezman pisze:Sory KB/s. Prędkość sprawdzam programem CFosspeed. A jest jakaś inna możliwość sprawdzenia transferu jak podczas pobierania pliku w Mozilli pisze transfer taki jak podałem.
Najlepiej sprawdzać transfer pobierając plik właśnie, tylko pytałem czy chodzi o kb/s czy KB/s, bo coś mi tu nie pasuje 29-32 KB/s. 29 KB/s = 232 kb/s, jeszcze z tym się zgodzę, ale 32 KB/s = 256 kb/s, a maksymalna prędkość dla EDGE'a to 236,8 kb/s, widocznie cFosSpeed coś musiał przekręcić.